ACTUEEL, IN DE SCHIJNWERPERS
Werken aan een regeneratieve samenleving
3 april 2023 – Al van kinds af aan reist Iris Nekeman, nu 30 jaar, de wereld rond. En pakt ze, ook gewoon in haar thuisomgeving, haar persoonlijke uitdagingen met beide handen aan. Het reizen is een groot voorrecht, weet Iris. Door haar reizen met vrijwilligerswerk in rurale gebieden te combineren, ontmoette ze vele mensen met een andere achtergrond. Ze maakte kennis met andere opvattingen en wereldbeelden én ontdekte dat ieder persoon, ondanks de verschillen, in wezen van hetzelfde droomt: een mooiere wereld waarin we met zijn allen in vrede leven.
“Door mijn ervaringen vanuit mijn studie, reizen, het werken voor non-profit organisaties en vele gesprekken met anderen kwam ik op mijn 16e al tot het inzicht dat we wereldwijd voor dezelfde uitdaging staan: het heruitvinden van de relaties die we hebben in onze samenleving. De ontwikkelingen van vandaag de dag nodigen ons uit om nog beter na te denken over hoe wij bijdragen aan een samenleving die in harmonie en symbiose samenleeft in de natuur.”
Wat is kennis?
Ook ontdekte Iris dat er vele verschillende vormen van kennis zijn die niet allemaal even gelijk gewaardeerd worden (mentaal, intuïtie, lichaam en geest). “Ons leven wordt beïnvloedt door vele krachtvelden en gelukkig zijn er momenteel veel diverse initiatieven die zich (veelal vrijwillig) inzetten om nog meer mooie, natuurlijke en sociale ruimtes te creëren.
Foto: Schiereiland Osa
Costa Rica
Begin 2022 reist Iris naar Costa Rica om met een groep vrienden, die ze kent van haar Master programma ‘Strategic Leadership towards Sustainability’, het schiereiland Osa te bezoeken. Voordat de hele groep samenkwam, ontmoette ze twee van hen, die, net als zijzelf, al lange tijd aan het reizen waren. Zij waren, net als zijzelf, behoorlijk moe van het steeds weer veranderen van locatie. “Alle drie hadden we de behoefte om langer op eén plek te zijn, en niet als een toerist weer snel te vertrekken.” Zo kwam de groep terecht bij Los Higuerones, een lokale ‘community hub’ in de Osa die regeneratieve projecten opzet en op allerlei manieren de transitie naar een solidaire economie promoot.
Thuiskomen
“Toen ik daar aankwam, voelde ik direct een gevoel van thuiskomen,” vertelt Iris. Na drie weken verzet ze haar vlucht, zodat ze nog langer bij het project kan blijven, en van waaruit ze ook haar werk op afstand kan blijven doen. “Na een maand kreeg ik een hele sterke boodschap van mijn intuïtie: ‘Blijf’.” Ze had dit nog nooit zo ervaren en wist niet waarom ze zou moeten blijven, maar besloot, voor het eerst sinds lange tijd te luisteren naar haar innerlijke wijsheid en erop te vertrouwen dat het goed zou komen. Nu, meer dan een jaar later, is Iris gelukkiger dan ze in de afgelopen jaren is geweest. “De mensen hier, de projecten, de plek en de manier van leven geven me enorm veel energie en brengen me steeds, en steeds meer, in mijn eigen natuurlijke balans.”
Los Higuerones
Het doel van ‘Los Higuerones’ is om de regionale economie van het schiereiland te versterken tot een economie die de lokale bevolking én de rijke biodiversiteit van het prachtige schiereiland ondersteunt. Het is een ‘community hub’ waar lokale ondernemers ruimtes kunnen huren voor hun activiteiten. Het biedt ruimtes voor digitaal werk, yoga, dans, en events, zoals de lokale farmers markt en festiviteiten. Er zijn vele mensen op verschillende manieren betrokken bij de projecten van Los Higuerones, allen zonder winstoogmerk. De projecten focussen allemaal op het samenbrengen van mensen en betere verbindingen tussen consumenten en de personen die hun producten produceren. “Zo bouwen we een meer robuust economisch systeem dat minder afhankelijk is van externe factoren zoals toerisme.”
(Foto: Los Higuerones)
Welzijn boven welvaart
Iris: “Als collectief zetten we ons in om surplus van kapitaal te verbinden aan mensen die dit juist nodig hebben. Een van de projecten waarbij we betrokken zijn is het ReGenerOsa collectief. Dit is een groep mensen die ervoor kiest op allerlei manieren verbindingen te leggen tussen mensen met een overschot aan kapitaal en de behoeften van lokale personen en projecten die bijdragen aan een meer regeneratieve samenleving. Er zijn veel verschillende vormen van kapitaal waarmee we elkaar en de plek waar we zijn, kunnen verrijken. Zoals ervaring, tijd, kennis, vaardigheden zoals luisteren, helpende handen en geld.”
Regeneratieve samenleving
Op deze manier werken ze met het ReGenerOsa Collectief aan een regeneratieve samenleving. Een samenleving waarin de verschillende soorten rijkheid van mensen meer gelijkwaardig gewaardeerd wordt en waarin besluiten worden genomen die zowel voor mensen als voor de omgeving een vooruitgang betekenen. Iris: “Voor mij is welvaart een onderdeel van welzijn. Ons welzijn wordt beïnvloed door hoe we ervoor kiezen te leven met elkaar en met onze natuurlijk omgeving. Al het werk van zowel Los Higuerones en het ReGenerOsa collectief streeft ernaar om gelijkheid, biodiversiteit en cultuur in de Osa te bevorderen en te vieren.”
Changing the story of humanity start with changing our own
De manier waarop Iris nu leeft en werkt daagt haar uit haar eigen opvattingen nog verder aan te passen aan de manier waarop de natuur haar werk doet. Deze leerweg, samen met haar levenservaringen, zowel de lastige als leuke, deed haar twee jaar geleden beseffen dat ‘changing the story of humanity start with changing our own’. Sindsdien staat alles wat ze doet in het teken van kleur en licht brengen in het leven van haarzelf en de wereld. En zo de grootste positieve bijdrage te leveren die ze zich kan voorstellen.
Het pad van positieve impact
Vandaaruit vergezelt Iris nu anderen op hun pad van positieve impact. Samen met de vraagsteller(s) maakt ze helder wat daarvoor nodig is en bekijken ze hoe dat te realiseren is, zowel op individueel, als op team- en/of organisatieniveau. “Het allerbelangrijkste daarbij is dat we met elkaar op hartniveau kunnen gaan voelen en ons durven te uiten van wat voor wereld we dromen. Dit is het fundament voor het doorlopen van de vieringen en uitdagingen die we voor ons hebben.”
“Ons hart weet dat het mogelijk is om meer in vrede te leven met elk wezen en middelen en kapitaal gelijkelijk te verdelen. Zodat iedereen de mogelijkheid heeft om op een gezonde manier te leven in een, op vele niveaus, bloeiende samenleving.”
Compassie
Een van de meest belangrijke vaardigheden om de brug te kunnen slaan tussen perspectieven van verschillende mensen, ongeacht wie of wat deze zijn, is volgens Iris, compassie. “Met een inlevende blik met een ander zijn, zonder daadwerkelijk in dat leven te stappen waar je compassie voor hebt. Compassie stelt je in staat je in te leven, te luisteren en dit vervolgens, als het nodig is, om te zetten in gezamenlijke actie.”
Wat haar daarbij beweegt is de liefde voor alle wezens op aarde, van flora tot fauna en alle elementen die ons in staat stellen te leven. “Ik zet mezelf volledig en onvoorwaardelijk in voor initiatieven die deze liefde delen en concrete actiestappen zetten naar een regeneratieve samenleving die in verbinding leeft met de natuur waarvan wij een onderdeel zijn.”
Stel biodiversiteit centraal
In de tijd waarin we leven is het de kunst om de rijkheid waarmee we gezegend zijn te omarmen, vertelt Iris. “Voor de westerse samenleving is het van het grootste belang te herontdekken hoe wij als mensen onderdeel van, en in diepe verbinding met, de natuur zijn. Zodat we de beste stappen kunnen zetten om de biodiversiteit op aarde te verrijken. Dit betekent dat we het bevorderen van biodiversiteit centraal stellen in het nemen van besluiten, in ons eigen leven, in organisaties, overal. Als alle mensen op aarde hun bewustzijn tot deze staat verhogen, zijn we in staat om een regeneratieve samenleving te realiseren waarin alle wezens kunnen gedijen.”
Liefde verbindt
“Ik geloof dat uiteindelijk de meest ware versie van onszelf de versie is waarin we ons volledig verbonden voelen met anderen en de natuur. Als we die versie zijn, willen we alleen acties ondernemen die positief bijdragen aan het leven van andere (ongeboren) wezens. Die meest ware versie van onszelf wordt namelijk geleid door het ultieme en onuitputtelijke gevoel van liefde. De liefde die ons allemaal verbindt met onze krachtigste vermogens en de intentie zo goed mogelijk te zorgen voor onszelf en alles wat ons omringt.”
(Foto bovenaan: Iris Nekeman)
In de schijnwerpers
In deze rubriek laten we mensen aan het woord die zich, op hun eigen manier, inzetten om onze wereld mooier te maken. Zij vertellen over hun werk, drijfveren en wat hen bezielt.
Vervolgens geven zij het stokje weer door. Zo maken we samen een ketting van kleurrijke en inspirerende mensen die hun licht laten schijnen rondom de Compassieprijs 2023.
Social innovator Miranda Willems, ecopreneur Lavinia Warnars, Karim Amghar en Noortje Beukeboom gingen Iris Nekeman voor.
RESPECT voor je levensmissie en je roeping Iris.
Geloof oprecht in de kracht van ieders ware 1e natuur.
Onze 2e natuur is aangeleerd geconditioneerd gericht op de buitenwereld (angst gedreven door G.S.M. geld, status, macht).
Act by nature ???? DeGrow with the Flow
Be the change you wish. Make a better world inside outside ????2????
Building a bridge as walking on it ????????
Je bent een voorloper koploper voor velen.