ACTUEEL
‘Waarom is er voor Oekraïense vluchtelingen wel plek?’
4 maart 2022 – Het dagblad Trouw staat stil bij het verschil in opvangbereidheid ten opzichte van vluchtelingen uit Oekraïne en van asielzoekers uit andere landen. ‘Waarom is er voor Oekraïense vluchtelingen wel plek?’
Vluchtelingen uit Oekraïne hoeven geen asiel aan te vragen. Gisteren besloten de EU-landen dat Oekraïners een bijzondere verblijfsstatus krijgen en straks tot drie jaar in de EU mogen verblijven.
Trouw constateert dat de opvang van Oekraïners veel makkelijker (door gemeenten) georganiseerd kan worden omdat het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) geen rol hoeft te spelen – Oekraïners zijn immers geen asielzoekers (tenzij ze zichzelf wel zo aanmelden).
Plekken voor asielzoekers zijn lastig te vinden; het Coa wil vanwege de kosten liefst grootschalige opvang, terwijl gemeenten juist kleinschalig willen. De gemeenten willen liever gezinnen en geen alleenstaande mannen.
Bij de Oekraïners gaat het juist vooral om gezinnen, vaak zonder mannen omdat die achterblijven om te strijden tegen het Russische leger.
Maar, schrijft Trouw, dat is de organisatorische kant. “Onder meer de Vereniging van Arabische journalisten en journalisten uit het Midden-Oosten ziet ook een andere verklaring voor het welkom dat Oekraïners ontvangen in Europa. Namelijk dat Oekraïners niet alleen Europees zijn, maar vaak ook wit, en niet-moslim.
De warme woorden voor Oekraïners staan in schril contrast met de behandeling van andere vluchtelingen, stelt de vereniging in een verklaring. Daarin beschuldigt de organisatie Europese journalisten van racistisch taalgebruik, met zinnen als ‘dit zijn geciviliseerde mensen’ en ‘we hebben het over mensen die op ons lijken’. Zijn gevluchte yezidi’s, Syriërs of Irakezen in de ogen van Europeanen dan niet geciviliseerd, vragen ze zich af.”
Trouw constateert dat “de demonstraties die gepaard gingen met de komst van zowel de Syriërs in 2015 als die van de Afghanen eind vorig jaar vooralsnog uitblijven. Bij de kazerne in Harskamp bijvoorbeeld werd na de aankondiging van de komst van Afghaanse evacués fel geprotesteerd door omwonenden. Nu diezelfde kazerne klaar is gemaakt om achthonderd Oekraïners op te vangen, blijven die geluiden uit. De eerste Oekraïense vluchtelingen zijn er donderdag aangekomen.”
Asielzoekers
Het COA berichtte eind vorig jaar dat er nog 13.000 opvangplekken extra nodig zijn (dus zonder de vluchtelingen uit Oekraïne).
“Het COA beschikt eind december 2021 over ongeveer 36.000 plekken, die geheel vol zitten. Om de verwachte groei naar 42.000 plekken het hoofd te kunnen bieden dienen er dus 6.000 plekken bij te komen. Daarnaast zijn de locaties die sinds september 2021 zijn gerealiseerd voor 80% van tijdelijke aard, in hallen, rivierschepen en dergelijke. Veel overeenkomsten lopen al in het eerste en tweede kwartaal van 2022 af. Dit gaat om zo’n 7.000 plekken, die moeten worden vervangen door reguliere locaties. In totaal is de opgave derhalve 13.000 plekken, waarvan er al 9.000 voor 1 juli nodig zijn.”
Foto: still uit reportage NOS
Bronnen
Waarom is er voor Oekraïense vluchtelingen wel plek?
Trouw, 3 maart 2022
COA: in 2022 stijgt de vraag naar opvanglocaties door
COA, 3 december 2021
Ik snap het niet, er zitten ongeveer 15 landen tussen Oekraïne en Nederland.
En grotendeels komt hier heen om ‘opgevangen’ te worden.
Ze weten precies waar ze moeten zijn…