ACTUEEL, IN DE SCHIJNWERPERS
Van radicaal naar amicaal
23 februari 2023 – Karim Amghar (34) won in 2018 de Compassieprijs voor zijn initiatief WijWijs, een organisatie die discriminatie en polarisatie in de Nederlandse samenleving tegengaat. Nu, vijf jaar later, is Karim weer betrokken bij de Compassieprijs, ditmaal als jurylid. Voor de Compassieprijs 2023 worden scholieren uitgedaagd om een plan te maken om de wereld beter te maken. Die doelgroep past precies in Karims straatje als docent.
“Met WijWijs zet ik me, samen met mijn team, in om mensen met (radicaal) verschillende meningen te verbinden,” vertelt Karim. “Dat doen we door het geven van trainingen op scholen over thema’s als (de)radicalisering, polarisatie, kansenongelijkheid en diversiteit.”
Documentairemaker
Naast zijn werk voor WijWijs schrijft Karim boeken en artikelen. Ook maakt hij radio- en televisieprogramma’s voor de NTR, zoals de documentaireserie Karim pakt zijn kans, over kansenongelijkheid in het onderwijs. Een onderwerp dat hem na aan het hart ligt: als jonge jongen kreeg Karim een te laag studieadvies, en ervoer hij aan den lijve hoe het is om ondergewaardeerd te worden in het onderwijssysteem.
“Ons onderwijs vormt het fundament van onze samenleving. Het is van groot belang dat onderlinge ongelijkheid tussen kinderen en jongeren daar al wordt aangepakt.”
Gelijke kansen
In de vierdelige serie vertelt Karim over hoe deze onderwaardering bij hem leidde tot een pad van radicalisering in het Islamitische geloof. Tegenwoordig gebruikt hij zijn verhaal en ervaringen om iets terug te geven aan de maatschappij, in zijn strijd om polarisatie en radicalisering onder jongeren tegen te gaan. Dit doet hij door het geven van trainingen, maar ook als docent op het MBO, een functie waar hij veel waarde aan hecht: ons onderwijs vormt het fundament van onze samenleving. Het is van groot belang dat onderlinge ongelijkheid tussen kinderen en jongeren daar al wordt aangepakt.”
De dialoog opzoeken
“Eén van de fundamenten van WijWijs rust op het in gesprek gaan met elkaar, om zo van het ‘radicale naar het amicale’ te bewegen.” Om dit te bereiken maken Karim en zijn team onder andere gebruik van de ‘Talking stick’-methodiek, die Karim tijdens een bezoek aan de Verenigde Staten leerde kennen. “Het is een methode om mensen dichter bij elkaar te brengen, vanuit je ik. In het kort komt het erop neer dat je stil bent en luistert als de ander spreekt en dat je vanuit jezelf vertelt. Dit zijn we gaan toepassen op scholen, bijvoorbeeld over thema’s als de vluchtelingenproblematiek. We merkten dat mensen dichter bij elkaar komen als er écht naar elkaar geluisterd wordt.”
Winnaar Compassieprijs 2018
In 2018 won Karim de Compassieprijs voor zijn werk voor WijWijs. “Ik werd genomineerd voor de prijs door een collega. De prijs werd dat jaar uitgereikt door Karen Armstrong, oprichtster van het internationale Charter for Compassion. Het voelde als een enorme eer dat ik toen op het podium mocht staan met Karin Armstrong en mijn verhaal mocht vertellen.”
Beleid
Het is nu vijf jaar geleden dat hij de prijs won. “Ik ga nog steeds de dialoog aan, en ik ben nog veel bezig met polarisatie en discriminatie. Maar ik kaart het nu op een andere manier aan. Mijn doel is altijd om mensen dichter bij elkaar te brengen en om polarisatie tegen te gaan. Tegenwoordig doe ik dat meer op beleidsmatig gebied, waardoor ik mijn werkwijze op grotere schaal kan toepassen.”
Erkenning
“Het winnen van de compassieprijs was een erkenning voor mijn werk. En dat bedoel ik niet als een ego-ding. Het was een erkenning voor waar ik mee bezig was. Je wordt gezien en gehoord, dat voelt goed. En het heeft zeker ook veel deuren voor me geopend. Het heeft me veel gebracht en ik draag de titel nog steeds met trots!”
Jurylid Compassieprijs 2023
Dit jaar is Karim jurylid van de Compassieprijs. Scholieren worden uitgedaagd om een plan te maken om de wereld beter te maken. Die doelgroep past precies in Karims straatje als docent. Waar gaat Karim op letten als jurylid? “Ik denk dat de winnaar een plan moet hebben waar de gehele maatschappij beter van wordt. Dan denk ik aan de grote uitdagingen van deze tijd, klimaatverandering bijvoorbeeld. Ik vind het belangrijk dat een plan daaraan kan bijdragen, al is het maar een heel klein beetje, én dat het samenhorigheid kan creëren.”
Meer weten?
- WijWijs: https://wijwijs.nl
- Compassieprijs: Compassieprijs 2023: een wedstrijd voor scholieren – Barmhartigheid
In de schijnwerpers
In deze rubriek laten we mensen aan het woord die zich, op hun eigen manier, inzetten om onze wereld mooier te maken. Zij vertellen over hun werk, drijfveren en wat hen bezielt.
Vervolgens geven zij het stokje weer door. Zo maken we samen een ketting van kleurrijke en inspirerende mensen die hun licht laten schijnen rondom de Compassieprijs 2023.
Social innovator Miranda Willems en ecopreneur Lavinia Warnars gingen Karim Amghar voor.
Reageren?
Ongepaste reacties worden verwijderd(E-mail adres wordt niet gepubliceerd)