ACTUEEL, IN DE SCHIJNWERPERS
‘Van Ego naar Eco’
15 November 2022 – Lavinia Warnars (1985) is een Ecopreneur met een missie: écht duurzame ontwikkeling bewerkstelligen waarbij ecologische en sociale waarde creatie net zo belangrijk zijn als economische gezondheid. Een gesprek over Ego en Eco, werken aan een betere wereld en het belang van gelijkwaardigheid tussen mens en natuur.
In de afgelopen jaren werkte Lavinia aan de Ego2Eco methode: de transitie van de mensheid, maatschappij en economie (meer, meer, meer) naar Eco (duurzamer, gezonder en gelukkiger). Gelijkheid tussen mens en natuur. Tijdens haar studie aan Cambridge University, UK in 2020-2021 heeft ze deze methode verder uitgewerkt.
Verbeter de wereld vanuit hart en hoofd
Inmiddels woont Lavinia weer in Nederland, in Haarlem. “Ik ben gericht op het verbeteren van de wereld, van klein naar groot, van mijn buurt, familie en vrienden, tot in Costa Rica aan toe; altijd vanuit mijn hoofd en hart samen,” vertelt ze. “Dat doe ik vanuit passie voor de transitie van Ego naar Eco – gelijkwaardigheid tussen mensen onderling, en met de natuur, via mijn onderneming en onderzoek, maar ook via workshops en openbaar spreken.”
Compassie voor al het leven op aarde
Lavinia benadrukt het belang van leven met compassie voor onze omgeving: “Ik vind het belangrijk dat naast praktische oplossingen om de wereld te verbeteren, er ook compassie vanuit het hoofd en het hart wordt gedeeld en uitgedragen. Compassie voor al het leven op aarde, van een mier, tot de natuur en mensen in het algemeen.
Verbinding met mens en natuur
Het Eco-principe gaat hier ook vanuit: de verbinding met elkaar en met de natuur is ontzettend belangrijk voor het veiligstellen van onze toekomst en het bewerkstelligen van een nog leefbare wereld. We moeten ons ontfermen over elkaar, en over datgene wat dat niet kan, van een steen tot een boom, en van een mier tot een beer.”
Zien en geraakt worden
Compassie kun je omschrijven als: Je ziet iets, het raakt je en je komt in actie. Wat Lavinia beweegt om bij te dragen aan een betere wereld? “Een positieve impact hebben beweegt en stimuleert mij enorm. Geïnspireerd raken door mensen om mij heen, en vervolgens gevraagd worden om te spreken, een workshop te geven of onderzoek te doen. Dat betekent namelijk dat mijn werk wordt gezien en gewaardeerd. En er dus mensen zodanig geïnteresseerd zijn dat ze met mij willen samenwerken.
Daarnaast helpt sporten mij om letterlijk in beweging te komen, goede stofjes aan te maken die mij weer helpen en stimuleren om te werken aan een betere wereld voor mijzelf, mijn omgeving en moeder Aarde en al haar bewoners.”
Laten zien hoe het beter kan
Volgens ecopreneur Lavinia is het van belang om jongeren positief te stimuleren om zich in te zetten voor een betere wereld. “Jongeren en scholieren hebben, denk ik, praktische tools en tips nodig om compassievol een bijdrage te leveren. Daarbij helpen wedstrijden en challenges erg goed. Laat ze voorbeelden zien van hoe het anders of beter kan. En laat ze het vervolgens zelf doen, op hun eigen manier.
Empowerment en toewijding
Een positieve impact hebben op de wereld werkt aanstekelijk. Dit bevordert het geluksgevoel en stimuleert samenwerking, verbinding, empowerment en toewijding. Laten we dat met ons allen bevorderen en stimuleren, van jong tot oud. Met compassie en ontferming over alles wat leeft, bloeit, groeit en simpelweg IS. Laten we weer ZIJN en van daaruit Doen. We zijn immers Human Beings (Eco) en geen Human Havings (Ego).
In de schijnwerpers
In deze rubriek laten we mensen aan het woord die zich, op hun eigen manier, inzetten om onze wereld mooier te maken. Zij vertellen over hun werk, drijfveren en wat hen bezielt.
Vervolgens geven zij het stokje weer door. Zo maken we samen een ketting van kleurrijke en inspirerende mensen die hun licht laten schijnen rondom de Compassieprijs 2023.
Reageren?
Ongepaste reacties worden verwijderd(E-mail adres wordt niet gepubliceerd)