18 SEPTEMBER 2021
Symposium: ‘Ik was een vreemdeling en jullie ontvingen me in jullie midden’
18 SEPTEMBER 2021 – De Protestantse Theologische Universiteit organiseert samen met De Roos van Culemborg een symposium rondom het vierde ‘werk van barmhartigheid’, namelijk om vreemdelingen te verwelkomen. Het symposium (’s morgens) is onderdeel van de ontmoetingsdag rond het project ‘Zeven wegen van barmhartigheid’.
Uit de aankondiging:
“Vreemdelingen zijn mensen die hun vroegere (t)huis achter zich hebben gelaten en in een nieuwe omgeving terecht komen. De dynamiek tussen hen en de mensen die daar al langer wonen roept allerlei vragen op, zoals: wanneer ben je een vreemdeling en wanneer niet (meer)? Wanneer ben je ergens thuis?
Het vierde werk van de zogenaamde ‘Werken van Barmhartigheid’ uit Mattheus 25 geeft kerken en christenen een bijzondere opdracht, namelijk om vreemdelingen te verwelkomen. Veel kerken en diaconale organisaties proberen aan deze opdracht handen en voeten te geven. In asielzoekerscentra worden mensen bezocht en gesteund, er zijn stichtingen om mensen te steunen met hun procedure en inburgering, en achter de schermen vindt diplomatieke actie plaats rond ongedocumenteerde vreemdelingen, die in het verborgene worden bijgestaan. De aandacht voor de publieke verantwoordelijkheid van kerken blijft vaak beperkt. Slechts af en toe is er openlijk protest, zoals tijdens het kerkasiel in de Bethelkapel in Den Haag of door de actie ‘We gaan ze halen!’
De context van het diaconale werk is de laatste jaren steeds meer verhard: er is in de samenleving en de politiek sprake van verzet tegen de komst van vreemdelingen en er is een lange traditie om aanwezige vreemdelingen te marginaliseren door hen blijvend in de rol van vreemdeling te plaatsen, waardoor zij nooit voluit worden opgenomen in de samenleving.
In dit symposium bespreken we de vraag wat het vierde werk van barmhartigheid betekent voor vraagstukken rond vreemd en thuis zijn in Nederland, specifiek voor de publieke verantwoordelijkheid van kerken, diaconieën en diaconale organisaties. De sprekers verkennen de dynamiek tussen vreemd en thuis tegen de achtergrond van hun persoonlijke biografie en vanuit hun deskundigheid in een specifieke praktijk. Achtereenvolgens komen aan de orde de context van kerk en theologie, mensenrechten en diversiteit en politiek en internationaal beleid.
Programma
9.30 uur: Inloop en koffie
10.00 uur: Welkom
10.10 uur: Dorottya Nagy, hoogleraar missiologie PThU
10.30 uur: Domenica Gidei Biidu, mensenrechtenjuriste en strategisch adviseur diversiteit en inclusie
10.50 uur: Muzikaal intermezzo
11.00 uur: Bram van Ojik, voormalig Tweede Kamerlid en diplomaat
11.20 uur: Korte gespreksronde met de sprekers over de publieke verantwoordelijkheid van kerken rond het vierde werk van barmhartigheid
11.50 uur: Afsluiting met muziek
12.00 uur: Lunch
Hierna eventueel deelname aan het middagprogramma over de werken van barmhartigheid in den brede.”
Beeld: deel van het schilderij ‘De Werken van Barmhartigheid’ van de Meester van Alkmaar (Rijksmuseum Amsterdam)
Bron
Symposium: “Ik was een vreemdeling en jullie ontvingen me in jullie midden”
Protestantse Theologische Universiteit
Datum
Zaterdag 18 september 2021 (9.30 – 12.00 u)
Locatie
Grote Kerkstraat 4, 4101 CB Culemborg
Ontmoetingsdag
Informatie over de hele dag (waar het symposium ’s morgens onderdeel van is.
Aanmelden
Vooraf opgeven (vrijwillige bijdrage ter plekke)