ACTUEEL
Scholieren en studenten en barmhartigheid
5 juli 2021 – Twintig soorten van activiteiten, honderd vrijwilligers en zo’n vijfduizend ‘bezoeken’ per jaar – het Huis van Compassie in Nijmegen draait volop. Sinds kort heeft het centrum z’n blik ook gericht op scholieren, zowel op scholieren die een handje willen helpen als op scholieren die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken.
Het Nijmeegse ‘Huis van Compassie’ is een zeer vitaal centrum dat barmhartigheid in de praktijk wil brengen. “Wij zetten ons in voor kwetsbare mensen: vluchtelingen, daklozen, mensen die afhankelijk zijn van de Voedselbank, mensen die zich eenzaam voelen, mensen die lijden onder psychische problemen, mensen die een steuntje in de rug nodig hebben om zich staande te houden. We willen dat zij weer mee kunnen doen in plaats van er alleen voor te staan. We bieden hen daarvoor bijvoorbeeld maaltijden, waarbij de deelnemers zelf koken en helpen bij de organisatie. We hebben bijvoorbeeld een klussenteam van vluchtelingen die zich inzetten voor Voedselbankklanten, een moestuin waarin mensen kunnen ontspannen en groenten verbouwen, energiecoaches die mensen in armoede helpen om te besparen op hun energielasten, dialoogbijeenkomsten waarin mensen met verschillende achtergronden elkaar beter leren kennen. Kortom: mensen samenbrengen, een luisterend oor bieden, eenzaamheid verhelpen, stimuleren om actief mee te doen … geven om een ander, samen werken en samenleven. Iedereen telt mee!”
Studenten
Voor studenten zijn er ‘maatjesprojecten’ waarin studenten gekoppeld worden aan mensen die wat steun kunnen gebruiken. Het Huis van Compassie zorgt voor de begeleiding van de maatjes.
Scholieren
En nu is het Huis ook in gesprek gegaan met scholieren. Er zijn ‘dialooggesprekken’ georganiseerd met een zeventig VMBO-leerlingen die in contact werden gebracht met mensen uit de doelgroep van kwetsbaren. Maar daarbij kwam ook aan de orde in hoeverre de scholieren zelf ook wel wat steun konden gebruiken.
De gesprekken waren een succes. “Je praat met mensen, waar je normaal niet mee spreekt” en “Rustig praten, doen we niet vaak”.
Een andere leerling, die zei op school niet bij een groepje te horen maar op de sportclub wel, noemde het gesprek “Fijn en niet fijn”.
Het zal nog moeten blijken waar uiteindelijk de gesprekken met de scholieren toe gaan leiden.
Steun nodig
Het Huis van Compassie krijgt geen structurele subsidie van overheden of fondsen en leunt in belangrijke mate op donaties.
Op de foto: vrijwilligers van het Huis van Compassie
Bron
Huis van Compassie
Vlietstraat 20 b
6542 SL Nijmegen