ACTUEEL
‘RK-bisschoppen moeten luisteren naar de Beweging van Barmhartigheid’
24 januari 2022 – In de RK Kerk is momenteel een ‘synodaal proces’ gaande: een wereldwijd langdurig gesprek op alle niveaus rond de vraag wat er moet worden verbeterd in de kerk. De Nederlandse bisschoppen kregen het advies daarbij ook te luisteren naar de Beweging van Barmhartigheid.
Het advies komt van de Nederlandse hoogleraar Myriam Wijlens die door paus Franciscus is benoemd tot ‘consultor’ (adviseur) voor het synodeproces.
Vanwege haar functie in het synodale proces had bisschop De Korte van Den Bosch haar gevraagd (via een internetverbinding) zijn bisdom toe te spreken.
De lezing ging o.a. over de vraag van de paus aan de bisschoppen om in de synode heel breed het gesprek te zoeken. Prof. dr. M. Wijlens gaf in haar lezing daarom de bisschoppen én de Beweging van Barmhartigheid het advies om met elkaar in gesprek te gaan.
Het is een opmerkelijk advies omdat de Beweging zich veel breder opstelt dan als een katholieke organisatie. De Beweging staat nadrukkelijk open voor iedereen die barmhartigheid belangrijk vindt en kent leden uit verschillende kerken én leden die zich in het geheel niet verbonden voelen met een religie.
Myriam Wijlens hield de Nederlandse bisschoppen toch het voorbeeld van een gesprek met de Beweging van Barmhartigheid voor omdat “het synodale proces niet alleen de mensen mag omvatten met wie zij altijd in gesprek zijn. Het moet een ruime en brede raadpleging worden. De paus ziet de synode namelijk als een proces dat kansen biedt om een opener, luisterende en meer nabije Kerk te worden. De Beweging van Barmhartigheid komt op voor gevangenen, stervenden, zieken, alleenstaanden, daklozen, armen, de migranten en asielzoekers, dus veelal mensen, die zichzelf niet of moeilijk kunnen uiten. De Beweging kan hen een stem verlenen. Hun geluid moet ook gehoord worden.”
Naar elkaar luisteren staat in het synodale proces voorop. Myriam Wijlens: “En om misverstanden te voorkomen: de synode is geen parlement of een opiniepeiling. Het gaat over het weerspiegelen van wie we zijn en waar we staan.”
De synode loopt tot 2023.
Foto: still uit video KRO-NCRV
Bron
Registratie online netwerkbijeenkomst
Bisdom ‘s-Hertogenbosch, 11 januari 2022
(De betreffende passage staat op 1 u en 14 min)
Myriam Wijlens
Myriam Wijlens (1962, Losser) is een Nederlandse theoloog. Ze is hoogleraar canoniek recht aan de Universiteit van Erfurt (Duitsland). Paus Franciscus benoemde haar tot ‘consultor’ van de Vaticaanse Bisschoppensynode.
Eerder benoemde hij haar tot lid van de Pauselijke Commissie voor de Bescherming van Minderjarigen. Zij is gespecialiseerd in de aanpak van misbruikzaken in de katholieke kerk.
Namens de Rooms-Katholieke Kerk (die formeel geen lid is van de Wereldraad van Kerken) is zij bij de Wereldraad lid van Faith and Order.
Reageren?
Ongepaste reacties worden verwijderd(E-mail adres wordt niet gepubliceerd)