ACTUEEL
Psychiater Dirk de Wachter: ‘Essentie van het christendom is barmhartigheid’
27 oktober 2021 – Het magazine Volzin heeft een (zeer lezenswaardig) interview met de Vlaamse psychiater Dirk de Wachter. “Zijn boodschap: zoek de zin van het leven niet in het streven naar geluk, maar word gelukkig door een ander te helpen bij zijn ongeluk.”
Volzin: “De Wachter (61), katholiek opgevoed, hecht grote waarde aan het Bijbelse begrip barmhartigheid. We moeten barmhartig met elkaar omgaan, in de zorg, maar ook daarbuiten. Juist dan kom je het goede leven op het spoor.”
In het interview vraagt Volzin-redacteur Willem Pekelder aan Dirk de Wachter of “gelukkig worden door ongelukkigen” te helpen toch niet ook een beetje egoïstisch is.
De Wachter: “Het is baatzuchtig. En dat mag. Dat moet zelfs. Een gevaar in de zorg is dat men totaal opofferend, leeggevend ten onder gaat in een burn-out. Goede zorg geeft ook genoegen, vervulling en betekenis. Iets voor iemand kunnen betekenen is het goede leven. Het schenkt een fundamenteler gevoel van zijn dan een goede fles wijn. En ik ben een wijnliefhebber. (…) Ik koester gevoelige mensen, want zij zijn de kanariepietjes in de kolenmijn. Zij hebben in hun kwetsbaarheid als eerste door waar het lastig is in de wereld. We moeten zorgvuldig naar hen luisteren. Helaas zien we over de hele linie een verharding van de maatschappij. Het Rijnlandse model heeft afgedaan. Wel, met het teloorgaan van dat sociale marktmodel, dreigt ook de barmhartigheid en de zorg voor zwakkeren teloor te gaan.”
Op de vraag van Volzin of we weer in God moeten gaan geloven, antwoordt De Wachter: “Niet per se, maar wel weer in de goddelijkheid, dat wil zeggen barmhartigheid. Laten we die essentie van tweeduizend jaar christelijke traditie blijven koesteren. En dat bij alle kritiek die je op de kerk kunt hebben: de hiërarchie, het kindermisbruik, en ga zo maar door. De parabel van de verloren zoon gaat over die barmhartigheid. Het is een verhaal dat wezenlijk is voor onze beschaving. Net als het Lucas-evangelie over de Emmaüsgangers, dat ons leert gastvrij en zonder vooroordeel voor de onbekende medemens te zorgen. Helaas begint die kennis steeds meer te verbleken. Het verloochenen van onze joods-christelijke cultuur is geen goede manier van voortbestaan.”
De Vlaamse psychiater Dirk de Wachter (1960) is hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Leuven en verbonden aan het universitair psychiatrisch centrum.
Boeken waarmee hij, ook in Nederland, bekendheid verwierf, zijn: Borderline times (2012) en De kunst van het ongelukkig zijn (2019). De Wachter heeft zich o.a. laten inspireren door Emmanuel Levinas en Michel Houellebecq.
Eerder dit jaar verzorgde hij een aflevering van de mini-podcast Vitamine B voor de Beweging van Barmhartigheid.
Foto: screendump video Human
Bron
‘We zijn doorgeschoten. We zijn gaan geloven dat het geluk maakbaar is’
Volzin, 23 oktober 2021
Abonneren op Volzin
Online € 6 p.mnd.
Online + magazine € 8,50 p.mnd (magazine 10x p.jr.)
Vitamine B
Dirk de Wachter is ook te beluisteren in de mini-podcast Vitamine B. “Hij heeft veel met barmhartigheid. Voor hem vind je daarin de zin van het bestaan.”
Beweging van Barmhartigheid, 30 mei 2021
Ik apprecieer het gewoon doen
Het geluk in gewone dingen
In eenvoudigheid en verbondenheid
Meer moet ik niet hebben