ACTUEEL
Politici hebben geen belangstelling voor een ‘cursus’ barmhartigheid
26 augustus 2021 – We hebben de ‘cursus Barmhartigheid voor politici’ moeten afgelasten; wegens gebrek aan belangstelling. We deden het aanbod meteen na de verkiezingen aan de nieuwe Tweede Kamer. Slechts één Kamerlid ging op ons aanbod in. Dat ene Kamerlid zullen we op een passende andere manier bedienen.
Het hele kloosterhotel Zin in Vught stond gereserveerd voor het weekend van 4 september. Onze ‘cursus barmhartigheid voor politici’ stond geprogrammeerd. We wilden de politici van alle partijen helpen bij de vraag hoe je kunt zorgen dat barmhartigheid een vaste plek krijgt in je politieke afwegingen en hoe je kunt voorkomen dat je beleid uiteindelijk uitmondt in onbarmhartigheid.
Het was natuurlijk niet letterlijk een ‘cursus’, maar bovenal een discussie gericht op het politieke ambacht, onder andere samen met de Denker des Vaderlands, Paul van Tongeren.
In de discussie wilden we verkennen hoe je bij ingewikkelde dilemma’s barmhartigheid ook een betekenisvolle rol kunt laten spelen.
We wilden dat laten zien omdat barmhartigheid naar onze overtuiging een heel belangrijke toetssteen is voor hoe we met elkaar omgaan.
Geen belangstelling
Op één politicus na was er echter geen belangstelling en hebben we de discussie moeten afgelasten.
Johan Willemse, voorzitter van de Beweging van Barmhartigheid:
“In eerste instantie waren we geërgerd, want er zijn zóveel thema’s in de politiek waarin barmhartigheid een belangrijke rol zou moeten spelen. Neem alleen maar onderwerpen als de afwikkeling van de schade die de gaswinning in Groningen berokkend heeft, de toeslagenaffaire rond de kinderopvang en het vluchtelingenbeleid.Maar misschien maken we een verkeerde inschatting en hebben politici gewoon geen tijd voor dergelijke input. We gaan in ieder geval kijken of we de boodschap op een andere manier een rol kunnen laten spelen in Den Haag. We geven het niet op.”
Webdebatten
Het aanbod van de Beweging van Barmhartigheid was een direct gevolg van de serie webdebatten die de beweging hield in de aanloop naar de laatste verkiezingen. Aan deze debatten deden honderden burgers mee. Ze pleitten indringend voor een tweetal boodschappen (burgerdemocratie en de workshop ‘barmhartigheid in de politiek’) aan de pas verkozen Kamerleden.
‘Burgerdemocratie’
Allereerst was dat een pleidooi voor de invoering van een vorm van ‘burgerdemocratie’. De deelnemers aan de webdebatten vinden dat ‘de politiek’ veel te weinig werk maakt van de grote mondiale crises: de klimaatverandering, de dolgedraaide economie, de groeiende ongelijkheid en de enorme vluchtelingenstromen die gaan komen. “Het huis staat in brand en wij vergaderen over de mooiste manier van blussen. Woorden, maar veel te weinig daden.”
De deelnemers concludeerden dat de ‘gewone’ democratie het niet voor elkaar krijgt door te pakken. Of in de woorden van een van de sprekers, Jan Terlouw: “De politiek is niet flink genoeg.”
Een van de deelnemers: “Daarom moeten we, los van de politieke partijen, een representatieve steekproef van burgers hun oordeel vragen en ze daarvoor grondig en onpartijdig laten voorlichten. Experimenten met zulke burgerdemocratie hebben al uitgewezen dat dat veel betere besluiten oplevert. Bovendien dicht het de kloof tussen politiek en burgerij. Een voorwaarde is natuurlijk wel dat de ‘grote’ democratie de besluiten zeer serieus neemt.”
De Beweging van Barmhartigheid biedt aan mee te helpen met het organiseren van zo’n beraadslagende burgerdemocratie.
Waarom de Beweging van Barmhartigheid?
In de webdebatten over de grote crises kwam keer op keer naar voren dat ‘de nieuwe wereld’ er een zal moeten zijn die een einde maakt aan de hebzucht, de groeiende ongelijkheid en de uitbuiting van de natuur en dat we ons weer zullen moeten gaan richten op het ‘omzien naar elkaar en naar de generaties na ons’. En dat is precies ook de missie van de Beweging van Barmhartigheid.
Op het aanbod met betrekking tot ‘burgerdemocratie’ (neergelegd in een brief aan de Tweede Kamer) kwam geen enkele reactie.
Cursus
In het verlengde van het eerste aanbod, deed de Beweging van Barmhartigheid het andere aanbod: de ‘bijles barmhartigheid voor politici’.
Dat was geen plagerijtje, maar een serieus voorstel. De politiek heeft de afgelopen jaren afschuwelijke ongelukken veroorzaakt die terecht het stempel ‘onbarmhartig’ kregen.
Maar ook dat aanbod haalde het dus niet.
Nieuwe ‘cursus’ in de maak – Barmhartigheid voor politici
Beweging van Barmhartigheid, 1 mei 2021
Webdebatserie afgerond met oproep aan de politiek
Beweging van Barmhartigheid, 15 maart 2021
Verslag slotdebat (pdf), tevens samenvatting van alle sprekers in de serie verkiezingswebdebatten
Webdebatten Beweging van Barmhartigheid, 15 maart 2021
Fijn dat jullie, Heidemarie, Piet reageren. En ook aanbieden om mee te denken.
De suggestie om op lokaal niveau aansluiting te zoeken, spreekt ons aan.
We wachten af of er mogelijk meer reacties komen en zullen jullie vervolgens uitnodigen voor een gesprek.
Vriendelijke groet,
Johan Willemse, voorzitter.
De politiek blijkt inmiddels een heel andere wereld te zijn, geheel losgezongen van het ‘volk’ en spirituele bronnen. Het klassieke voorbeeld van het einde van een tijdperk. We zijn toe aan iets nieuws. Blijf daarom actief, boor andere groepen in de samenleving aan zoals bijvoorbeeld locale politieke partijen, partijen voor gemeentebelangen enz. Ontwerp een cursus die geschikt is om diakenen van kerken voor te lichten. Ik werk daar graag aan mee.
Geacht Bestuur.
Wat was dat een geweldig initiatief een training Barmhartigheid ivoor de politieke medewerkers.
En nu geen belangstelling. in ieder geval wel 1 persoon.
Toch zou ik heel erg graag willen en zn meedenken hoe barmhartigheid o.a. bij de politiek onder de aandacht gebracht kan worden. Wellicht is het een idee om niet in Den Haag te beginnen, maar straks in maart 22 in een kleine gemeente met een RK en in een protestant Christelijke karakter.
Graag uw reactie.