ACTUEEL
Pas op voor ‘doomscrollen’
11 maart 2022 – Laat niet alle oorlogsberichten binnenkomen, waarschuwt pedagoog Philippe Noens in een opiniebijdrage in Trouw. “Zeker niet bij kinderen.” “We swipen ons verder de onzekerheid in, terwijl we juist naar meer controle en betekenis hunkeren.”
Rond de oorlog in Oekraïne is ‘informatiestress’ is een reëel probleem. De pedagoog Philippe Noens in Trouw: “Een te grote stroom aan negativiteit kan kortsluiting, van angst tot apathie, veroorzaken. Dat risico van information overload ligt voor jong én oud op de loer. (…) Zo’n veelal negatieve informatieve tsunami kan ons, en al zeker jongeren, verward, verdrietig, tot agressief en angstig achterlaten. (…) Dat onafgebroken swipen door negatieve nieuwsberichten en misantrope tweets en Tik-Toks heeft zelfs een naam: doomscrollen. Doomscrollen gaat verder dan puur geïnformeerd blijven. Het is de compulsieve neiging om door die eindeloze stroom aan grafieken, meningen en breakingnewsupdates te waden in de hoop de situatie beter te begrijpen. We swipen ons verder de onzekerheid in, terwijl we juist naar meer controle en betekenis hunkeren. Een patroon dat je alleen kan doorbreken door je los te rukken van het scherm. Door het instellen van een timer, bijvoorbeeld, of door de nieuwsconsumptie te beperken tot één (social) mediaplatform en tot een paar momenten per dag. (…) Dat geldt misschien nog wel meer voor onze kinderen. Niet de oorlogsbeelden op zich, maar de wijze waarop de volwassenen rondom hen met het ‘nieuws’ van invasief geweld, militaire agressie, burgerwanhoop, familiaal verdriet en lijden omgaan: daaruit leren onze kinderen uiteindelijk nog het meest.”
Foto: Robin Worrall (Unsplash)
Bron
Pas op voor ‘doomscrollen’, ofwel een overdaad aan negatief nieuws – zeker nu
Trouw, 9 maart 2022
De Volkskrant schreef later ook over doomscrolling:
Bedolven onder het oorlogsnieuws: wat ‘doomscrolling’ doet met de psyche
Volkskrant, 18 maart 2022
‘Het volgen van een oorlog kan op een bepaalde manier ook verslavend zijn. Het kan je het idee geven dat je toch nog enige controle hebt over de situatie.’
Reageren?
Ongepaste reacties worden verwijderd(E-mail adres wordt niet gepubliceerd)