ACTUEEL
OpenEmbassy: modern werk van barmhartigheid
20 augustus 2021 – Het woord ‘barmhartigheid’ valt bij hen niet één keer, toch is ‘OpenEmbassy’ een heel eigentijdse vorm van ‘de vreemdelingen herbergen’. OpenEmbassy is een bedrijf, een bedrijf dat zorgt dat “nieuwkomers zinnig, waardig en vlot hun weg kunnen vinden in Nederland”.
Het bedrijf OpenEmbassy is in 2015 opgericht door Renée Frissen, samen met Ahmed Kabakibi. Het begon als een online helpdesk voor ‘nieuwkomers’ in Nederland.
Welcome app
Die helpdesk is er nog steeds en heet ‘Welcome app’. “Want als je ergens nieuw bent, is het ontzettend fijn als iemand je wegwijs maakt. Waar kun je het beste mensen ontmoeten? Waar vind je de informatie die je zoekt? Hoe leer je de Nederlandse cultuur kennen?”
De Welcome app biedt nieuwkomers lokale activiteiten, netwerken en informatie aan: “Ben jij nieuw in Nederland of ben je hier al een tijdje, maar vind je het moeilijk om contact te leggen of je weg te vinden richting een opleiding of werk? Wil je antwoord op je vragen en leuke dingen doen in je vrije tijd? Wij zijn er voor jou! Download onze gratis app en ontdek wat er in jouw buurt te doen is.”
Bij de Welcome app-community zijn inmiddels al meer dan 13.000 deelnemers aangesloten.
Meer activiteiten
OpenEmbassy geeft ondertussen ook trainingen (aan nieuwkomers en aan begeleiders), geeft adviezen aan overheden, instellingen en bedrijven rond integratievraagstukken, heeft ‘expertpools’ en ‘A-teams’, een theatergroep en doet aan data-analyse.
Zo onderzocht OpenEmbassy voor de gemeente Rotterdam de hulp aan nieuwkomers, vooral van vrijwilligers. Vraag en aanbod waren uit balans en daar ging OpenEmbassy mee aan de slag.
Een voorbeeld van wat OpenEmbassy doet, is deze week te lezen in een interview van de Groene Amsterdammer met oprichtster Renée Frissen.
Renée Frissen: “Toen afgelopen jaar de lockdown kwam en de scholen dicht gingen, klopte een Syrische buurvrouw aan bij iemand uit ons team. Ze vroeg of hij kon helpen met lessen van haar zoon omdat ze het niet begreep. Mijn medewerker dacht: zij is vast niet de enige die hiermee kampt. Wij zijn toen gaan rondvragen, toen bleek dat veel mensen uit landen als Syrië, Bulgarije, Polen en Eritrea die omschakeling naar thuisonderwijs moeilijk vonden. Zo zijn we begonnen met een project ’thuisonderwijs maatjes’. We ondersteunen inmiddels duizend kinderen. Structureel, op verzoek van de ouders zelf.”
Inburgeringswet
Wie trouwens meer wil weten over de zorgen van OpenEmbassy over de nieuwe inburgeringswet (januari 2022) moet het artikel in de Groene beslist lezen.
Kabinetsformatie
In het artikel staat Renée Frissen ook stil bij de nu lopende formatie in Den Haag.
“Heb een keer de balls om je uit te spreken over migratie. Op cijferniveau. Zeg maar: hoeveel mensen mogen er naar Nederland komen? Want dat durft nu niemand: links zegt ‘iedereen’ en rechts zegt ‘niemand’. Onderbouw het, leg uit wat we kunnen dragen. Je kunt nagaan wat het vraagt van een samenleving om mensen in de verzorgingsstaat op te nemen. (…) Er is best veel draagvlak in de samenleving, maar als we de hele tijd mensen die mee zouden kunnen doen afhankelijk laten zijn van ons, ze constant als slachtoffer zien, als mensen die we moeten helpen, dan brokkelt dat draagvlak langzaam af. Ga er maar van uit dat mensen die vluchten mensen zijn die je wel wilt hebben als land, zij konden hier komen, namen initiatief. Ik zie vooral mensen die graag mee willen doen. Laten we ze vanuit gelijkwaardigheid benaderen en stoppen met hun potentieel te verspillen.”
‘Wat heb je nodig?’
In mei besteedde De Correspondent ook aandacht aan OpenEmbasssy.
Daar zegt Renée Frissen over hun werk: “Het begrip relatie neemt een centrale rol in in ons werk. De mensen in ons team zijn goed in communitywerk, ze weten wat er speelt en wat nodig is, omdat ze in staat zijn om relaties aan te gaan. En dat betekent niet dat je je verliest in de ander. Je benadert de ander vanuit gelijkwaardigheid. Je ziet wanneer er een vraag is waar jij een antwoord op hebt, maar ook wanneer je zelf iets kan leren. Ik ga een verbinding aan met iedereen die ik zie. Maar het is niet zo dat ik zo veel van mezelf geef dat ik uitgeput ben aan het einde van de dag, dat niet. (…)
Als wij aan mensen die nieuw zijn vragen: wat heb je nodig om je echt thuis te voelen? Dan is het antwoord: werk en verbondenheid. Ik wil aan de slag, en ik wil sociale verbondenheid voelen met Nederlanders, met andere gemeenschappen en met de instanties waar ik me toe moet verhouden. Precies die twee dingen zijn moeilijk in Nederland.”
Foto: Team OpenEmbassy, foto OpenEmbassy
Bronnen
Advies aan de (in)formateur: Renée Frissen
‘Heb één keer de balls om je uit te spreken over migratie’
De Groene Amsterdammer, 18 augustus 2021
Iedereen die nieuw in Nederland is kan, weet en wil iets anders. Maar daar is de inburgering niet op ingericht
De Correspondent, 17 mei 2021 (artikel en podcast)
Renée Frissen
“Ik zie vooral mensen die graag mee willen doen. Laten we ze vanuit gelijkwaardigheid benaderen en stoppen met hun potentieel te verspillen.”
Reageren?
Ongepaste reacties worden verwijderd(E-mail adres wordt niet gepubliceerd)