ONS BARMHARTIG MOTTO VOOR 2025
Voorbij de grens
14 november 2024 – In de dagelijkse berichtgeving gaat het momenteel meer dan ooit over het begrip ‘grens’. De rijdende rechter doet uitspraken over conflicten rond schuttingen en erfgrenzen. Het begrip grensoverschrijdend gedrag komt in bijna ieders vocabulaire voor. En er worden muren opgetrokken tussen landen vanwege de vluchtelingenstroom.
In ons veeleisende bestaan ‘moeten’ we vooral ook onze eigen grenzen bewaken. Een grens kan een scheidslijn zijn, die het einde van een territorium markeert en het begin van een nieuwe ander. Maar het kan ook een rigide barrière zijn, die geen doorgang toelaat. In welke betekenis dan ook, paal en perk stellen lijkt mensen houvast en bescherming te geven. Want angsten kunnen echt en redelijk zijn.
Bouwen aan verbinding
Maar is het in een complexe samenleving waar zo hard wordt gewerkt aan grenzen, juist nu niet nodig om ook te bouwen aan verbinding? Omwille van de toekomst en een duurzaam samen-leven? Deze vraag klinkt indringend door in de tekst van Mpho Tutu:
Is er een plek waar wij elkaar kunnen ontmoeten?
jij en ik
de plek in het midden
het niemandsland
waar we de grens overgaan
waar jij gelijk hebt en ik ook gelijk heb
waar we beiden ongelijk hebben
en ons beiden onrecht is aangedaan
kunnen we elkaar daar ontmoeten?
en op zoek gaan naar de plek waar het pad een aanvang vindt,
het pad dat eindigt waar vergeving begint.
Een alternatief dus voor verharding en polariteit
Voor situaties waar menswaardigheid op het spel staat. Dat vraagt niet om toeschouwers, maar om mensen die Zien, Bewogen worden én in Beweging komen. Die waarden als barmhartigheid en compassie (be)oefenen. Mensen die ervoor kiezen de realiteit te erkennen, zonder de verbondenheid te verbreken.
Zoals schrijver Marieke Lucas Rijneveld verwoordt:
Het volgende moeten we onthouden: dat we allemaal als
vluchteling geboren worden, op zoek naar de juiste plek,
naar veiligheid en wat voorspoed, een liefkozende blik.
Dus maak vrij baan in het hart, want daar is een onmeetbare
ruimte. En bedenk dit: in ieder welkom zit een schuilkelder.
In dit licht willen we als Beweging van Barmhartigheid het komende jaar onze activiteiten ontplooien. We gaan het land ontdekken ‘voorbij de grens’.
Monique van Strien-van Milaan
Voorzitter Beweging van Barmhartigheid
Bronnen:
Gebed voorafgaand aan het gebed, van Mpho Tutu.
Fragment uit: Een krijgszuchtige tijd, van Marieke Lucas Rijneveld.
Foto: ©Brug-iStock-1437524399
Graag zou ik weten wie deze tekst geschreven heeft. Als voorzitter van de Vincentiaanse Familie Nederland loop ik met het plan om onze eerstvolgende bijeenkomst aan dit onderwerp te wijden. Misschien kan de schrijver/ster van dit artikel ons daarbij helpen.
Met dank en vriendelijke groeten,
fr. Ad de Kok CMM