ACTUEEL
Omoiyari: de Japanse kunst van compassie
6 januari 2022 – Erin Niimi Longhurst schreef er een boek over: ‘Kijken door de ogen van een ander: De Japanse kunst van compassie’. Omoiyari gaat om compassie in heel brede zin: van aandacht van de mensen om je heen, tot gastvrij zijn, spaarzaam leven en je dankbaar voelen.
In de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws zegt de Brits-Japanse schrijfster Erin Nilmi Longhurst: “Omoiyari gaat over anticiperen op de noden van anderen. Je gedraagt je tegenover anderen op een bedachtzame manier, om het hen op dat moment gemakkelijk te maken, of om het leuker te maken. Het belangrijkste hierbij is dat je het onbaatzuchtig doet. Zonder iets terug te verwachten dus.”
Erin Niimi Longhurst legt uit dat Omoiyari steeds maar weer gaat om de dingen ‘beter te maken’. “Of het nu gaat om mensen rondom je, je omgeving of zelfs breder: het milieu.”
Reflectie en contemplatie zijn belangrijk bij Omoiyari. Niimi Longhurst: “En vandaaruit kom je vanzelf uit bij dankbaarheid. Je staat stil en neemt de tijd om je omgeving te appreciëren. Het is ook een nuttige oefening, wanneer je in een wat minder positieve bui bent, of wat neerslachtig. Neem er tijd voor en hou een dankbaarheidsdagboek bij.”
Breng vreugde in je leven door anderen te helpen
De uitgever over het boek: “We leven in een snel veranderende wereld. In plaats van muren te bouwen en onszelf te isoleren, kunnen we ook samen proberen het geluk te vinden. Dat is het concept van Omoiyari: een Japanse gewoonte waarin zorg en medeleven centraal staan. Het ondersteunt alle aspecten van het dagelijkse leven en is essentieel voor de sociale geest, maar komt het beste tot uiting in de kunst van de Japanse gastvrijheid.
Breng vreugde in je eigen leven door geluk te brengen in het leven van anderen; zelfs de kleinste weloverwogen acties kunnen een wereld van verschil maken. Omoiyari is het perfecte tegengif voor de snelle, individualistische wereld van vandaag, waarbij de nadruk wordt gelegd op de gemeenschap en het helpen van anderen.”
Empathie speelt belangrijke rol
De website Gezondheid.be over Omoiyari: “De kernwoorden zijn (be)zorg(dheid), altruïsme, respect en medeleven, en bij uitbreiding ook gastvrijheid, sympathie, bedachtzaamheid, behulpzaamheid, dankbaarheid, attent zijn en zelfs spaarzaam zijn. Maar een conditio sine qua non is dat je een dergelijke altruïstische houding aanneemt zonder iets terug te verwachten. Met andere woorden: volledig onbaatzuchtig.
Empathie speelt dus een zeer belangrijke rol bij Omoiyari, maar het gaat nog een stukje verder dan voldoende inlevingsvermogen hebben of kweken: je leeft je niet alleen in in de situatie van de ander, je anticipeert zelfs op zijn noden. Je kijkt als het ware door de ogen van de ander. (…) De kerngedachte is dat je door een echte Omoiyari-houding aan te nemen zelf ook gelukkiger wordt en daardoor meer succesvol in het leven staat, zowel op persoonlijk als op professioneel vlak. Maar waarom word je zelf ook gelukkig als je anderen gelukkig maakt, geruststelt of het hen naar hun zin maakt? Volgens Longhurst ga je automatisch nadenken over je eigen situatie wanneer je onbaatzuchtig goed doet en rekening houdt met de anderen. Wanneer je stilstaat bij wat er gebeurt in je leefomgeving ga je de dingen ook meer appreciëren waardoor je je dankbaar en gelukkig voelt.”
Foto: Jason Goh (Pixabay)
Bronnen
Gelukkiger worden in 2022? Probeer eens omoiyari, de Japanse kunst van compassie
Het Laatste Nieuws, 2 januari 2022
Omoiyari, de Japanse kunst om samen met je medemens het geluk te vinden
Gezzondheid.be, oktober 2021
Boek
Kijken door de ogen van een ander. De Japanse kunst van omoiyari.
Erin Niimi Longhurst
Uitgeverij Harper Collins
november 2020
204 pag.
€ 20
Reageren?
Ongepaste reacties worden verwijderd(E-mail adres wordt niet gepubliceerd)