ACTUEEL
Nijmeegse ‘compassiepluim’ voor student geneeskunde
10 januari 2022 – Wilson-Storey, 4de jaars student geneeskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, kreeg van die stad een aanmoedigingsprijs voor zijn inspanningen voor zijn stichting ‘United for All’, waarin jongeren zich inzetten voor kwetsbare groepen Nijmegenaren.
‘Nijmegen Stad van Compassie’ wilde weten wat Boden beweegt. We citeren hier uit hun website.
Boden Wilson-Storey (24) is de zoon van een Engelse vader en Nederlandse moeder. Hij groeide op in het Brabantse Boekel en ging in Nijmegen geneeskunde studeren aan de Radboud Universiteit.
United for All
Daar richtte hij in 2020 ‘United for All’ op. Boden: “We bieden aan studerenden van de drie grote instellingen voor vervolgonderwijs in Nijmegen, Radboud Universiteit, HAN en het ROC, de mogelijkheid zich bij ons aan te sluiten. Ze kiezen zelf op basis van interesse in welk team ze terecht willen komen. De één wil bijvoorbeeld met ouderen werken, een tweede wil iets totaal anders. Waar de kracht in zit, is dat je studenten van verschillende onderwijsniveaus, sectoren en achtergronden samenbrengt. Allemaal brengen ze hun eigen visie en ervaringen mee.”
Eenzame ouderen
Een van de eerste projecten van ‘United for All’ is een buddy-project voor eenzame ouderen.
“We zagen dat door corona veel mensen nergens heen mochten en er weinig bezoek mogelijk was bij instellingen voor ouderen of bij ouderen thuis. Graag wilden we hier wat verlichting brengen. Ouderen en jongeren vormen samen een unieke combinatie, weet ik uit ervaring. Het is geen eenrichtingverkeer, hoewel een buddyproject vaak dat imago heeft. De jongeren helpen de ouderen, maar ook andersom: het is een heel mooie uitwisseling en men leert van elkaar.”
United for All heeft ook een team Eenzaamheid opgericht dat scholieren voorlichting geeft over eenzaamheid. “Toen bleek dat eenzaamheid in tal van gradaties ook voorkomt onder studerenden besloten we daar iets mee te doen.” En dat ‘iets’ werd voorlichting en preventie.
United for All is verdeer bezig met het opzetten van een website waarin alle vormen van hulp in Nijmegen heel toegankelijk gemaakt worden.
Drijfveer
Over compassie als drijfveer zegt Boden: “Ik zie dat de samenleving flink aan het verharden is en vind dat geen fijne ontwikkeling. Het is nodig dat we wat meer naar elkaar omkijken en elkaar wat meer zien staan. Daar proberen wij met onze organisatie aan bij te dragen. In feite wil iedereen contact, iedereen wil diep in zijn hart een ander helpen of staat zelf open voor hulp. Het gaat erom dat mensen de mogelijkheid krijgen om zich in te zetten voor een ander. Er zijn mogelijkheden genoeg maar soms moeten we de drempel iets lager maken.”
“Je kan heel lang nadenken over hoe je iemand kunt helpen maar ga maar gewoon iets doen, ook al is het iets kleins. Ga met iemand in gesprek die je normaal niet spreekt of doe iets anders dat ‘out of the box’ is. Zo kom je er sneller achter wat er leeft in de maatschappij en wat je kunt bijdragen. Het hoeft maar iets kleins te zijn. Als iedereen dat kleine beetje doet dan krijgen we hopelijk stap voor stap een wat minder verharde samenleving. Dan kijken we wat meer naar elkaar om en wordt het allemaal socialer en leuker. Het zit hem in de kleine dingetjes: een keer ‘hallo’ zeggen of met iemand een kop koffie drinken. Dat is al een heel mooie bijdrage die al veel positieve energie kan opleveren.”
Compassiepluim
In september kreeg Boden uit handen van burgemeester Bruls de Aanmoedigingsprijs van ‘Nijmegen, Stad van Compassie’. “Heel bemoedigend en het was heel leuk en een grote eer om de prijs te ontvangen.”
Foto: Nijmegen, Stad van Compassie
Bronnen
In gesprek met Boden Wilson-Storey
Nijmegen, Stad van Compassie
Over Nijmegen, Stad van Compassie
Website
Studenten maken het verschil in Nijmegen
Website
Stad van Compassie
In Nederland zijn bijvoorbeeld Nijmegen, Groningen, Leiden, Arnhem en Rotterdam ‘compassiestad’. Zij sloten zich aan bij het Handvest voor Compassie (Charter for Compassion), een initiatief van de Britse schrijfster Karen Armstrong waarin de Gulden Regel “Behandel de ander zoals je zelf behandeld wilt worden” centraal staat.
Het ‘Handvest voor Compassie’ is in Nederland samengegaan met de Beweging van Barmhartigheid.
Reageren?
Ongepaste reacties worden verwijderd(E-mail adres wordt niet gepubliceerd)