Omzien naar elkaar
Wij willen actief meewerken aan een mooiere en betere wereld. Wij zijn ervan overtuigd dat barmhartigheid, compassie en mededogen daarbij een heel belangrijke rol spelen. Want omzien naar elkaar is een van de belangrijkste voorwaarden voor een menselijker samenleving.
‘Omzien naar elkaar’ begint dicht bij huis, in de eigen omgeving. En hoe meer mensen zich daar actief inzetten voor een barmhartiger levenshouding, hoe makkelijker het wordt ook de grote maatschappelijke problemen barmhartig aan te pakken.
Iedereen heeft zo’n levenshouding al in zich, maar je kunt die houding ook verder ontwikkelen. Daar willen we graag bij helpen.
Barmhartigheid is essentieel voor menselijke relaties en een volwaardig mens-zijn. Het maakt de relaties tussen mensen hartelijk, veerkrachtig, liefdevol, gul, solidair, respectvol, sportief en creatief.
Voor ons zijn barmhartigheid, compassie en mededogen dus absoluut geen stoffige of softe begrippen. Integendeel, het zijn toetsstenen voor de kwaliteit van het menselijk samenzijn.Je vindt de begrippen terug als kernbegrippen in alle belangrijke religieuze stromingen en ook in de niet-religieuze opvattingen over de menselijke beschaving.
Hoewel de Beweging van Barmhartigheid ontstaan is vanuit de christelijke traditie, staan we daarom open voor alle stromingen en opvattingen die ‘omzien naar elkaar’ als een belangrijke kernwaarde herkennen.
De Beweging van Barmhartigheid richt zich dus op
- de relatie met de ander en de wereld om ons heen;
- persoonlijke ontwikkeling en groei;
- zorg voor onze aarde.
In de maatschappelijke context heeft barmhartigheid een grote betekenis bij alle indringende vraagstukken van deze tijd, zoals klimaatverandering, hebzucht, consumeren, neoliberalisme, globalisering, populisme, opkomend fascisme en racisme.
Barmhartigheid zit in het hart van iedereen die oprecht kijkt in de ogen van de ander.
Paus Franciscus
Het ware mededogen begint hier, altijd hier, op de plek waar we staan
Henry Nouwen
Compassion is not an option. It is the key to our survival
Karen Armstrong
Gelukkig de mens die zijn naaste draagt, zoals hijzelf gedragen zou willen worden.
Franciscus van Assisi
Treat others and the planet as you would like to be treated
Charter for Compassion
Als je wilt dat anderen gelukkig zijn, oefen mededogen. Als jij gelukkig wilt zijn, oefen mededogen.
Dalai Lama