ACTUEEL
Minister Koolmees: ‘Het sociale beleid moet menselijker’
6 juni 2021 – Voor demissionair minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees is het duidelijk: “het systeem moet menselijker”. Dat heeft de Toeslagenaffaire wel duidelijk gemaakt. Maar anderzijds wil hij de fraudebestrijding ook niet verwaarlozen.
Vorig week kondigde minister Koolmees een breed onderzoek aan naar het functioneren van allerlei wetten, van Participatiewet tot aan het UWV en het Persoonsgebonden Budget.
De NRC interviewde hem over het sociale beleid. De krant schildert ‘de pendule’ rond dat beleid: “Wouter Koolmees heeft ’m vaker heen en weer zien zwaaien, zegt hij. Van woede over toeslagen- en uitkeringsfraude naar woede over de hardvochtigheid van het systeem. Sinds de Toeslagenaffaire is het duidelijk dat het beleid anders moet – maar hoe?”
Koolmees tegen de NRC: “Mensen die tussen wal en schip vallen, die moet je helpen. Maar we moeten misbruik van uitkeringen wel voorkomen. Zijn er voldoende prikkels om niet in een uitkering te blijven hangen als dat niet hoeft? Behoud je het draagvlak?”
Koolmees is al in gesprek met de gemeenten over de uitvoering van het beleid. In de komende weken gat hij in gesprek met bijstandsgerechtigden.
Er wordt ook geld gereserveerd voor een menselijker beleid. Koolmees: “Voor meer persoonlijke dienstverlening, voor meer aandacht voor de menselijke maat bij UWV en de Belastingdienst. Bij elkaar komt daarvoor de komende jaren een paar honderd miljoen euro beschikbaar.”
Uit de brief van minister Koolmees aan de Tweede Kamer: “Iedereen moet er (…) op kunnen vertrouwen dat bij bijstandsverlening oog is voor de menselijke maat.”
Koolmees signaleert “soms onevenredig harde effecten voor de bijstandsgerechtigden” met “een hardvochtig resultaat”.
Foto: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid/Arenda Oomen
Bronnen
NRC, 5 juni 2021
Wouter Koolmees: ‘Het hele systeem moet menselijker’
Brief minister Koolmees aan de Tweede Kamer, 4 juni 2021
Uitkomsten rondetafelgesprekken Participatiewet en vervolgaanpak