ACTUEEL, IN DE SCHIJNWERPERS
Leven is doen, doen is leven
15 maart 2023 – Noortje Beukeboom (25) won de Compassieprijs 2019 voor haar inzet als vrijwilliger bij de jeugdzorg in Nederland. Als voorzitter van verschillende jongerenraden maakte ze het verschil door jongeren in de jeugdzorg een stem te geven. Nu, 4 jaar later, inspireert Noortje nog steeds met haar doorzettingsvermogen, kracht en positiviteit: “De kansen liggen voor je voeten, je hoeft ze alleen nog maar op te pakken.”
Jarenlang ging Noortje als vrijwilliger aan de slag om de jeugdzorg in Nederland beter, warmer en menselijker te maken. Ze zette zich in om jongeren in de jeugdzorg een stem te geven, omdat zij, naar haar mening, niet voldoende werden gehoord. Zo was ze betrokken in het bestuur van verschillende jongerenraden, het jeugdwelzijnsberaad, en de jongerenraad van Stichting het Vergeten Kind.
Eigen ervaringen
“In die periode heb ik heel veel verschillende dingen gedaan, en eigenlijk allemaal om mezelf in te zetten voor een betere jeugdhulp, voor de jongeren die na mij komen.” Want hoe het er precies aan toe gaat in de jeugdzorg, dat weet Noortje als geen ander. Van haar zeventiende tot haar negentiende woonde ze zelf in een jeugdzorginstelling. “Je komt daar natuurlijk niet zomaar te wonen, ik heb wel nare jeugdervaringen meegemaakt.”
“Je gunt ieder kind een warm, veilig thuis met liefdevolle ouders of pleegouders. In ieder geval een veilige plek om op te groeien, waar ze ook veilig kunnen puberen en een eigen identiteit kunnen vinden, en ik weet dat dat in de jeugdzorg niet vanzelfsprekend is.”
Vanuit haar eigen ervaringen in de jeugdzorg, vond ze de passie om het voor anderen in deze situatie een beetje beter te kunnen maken. “In de jeugdhulp proberen ze echt om het zo optimaal mogelijk te maken voor jongeren, maar dat is het natuurlijk niet altijd. In een instelling ben je nooit echt thuis. Zo mochten we geen foto’s aan de muur hangen of onze muren verven. Het zijn kleine dingetjes, maar die zorgen er wel voor dat de ervaring voor al die kinderen nog minder fijn is. Terwijl je juist wil dat ze verder gaan met hun leven en zich later kunnen ontwikkelen in de maatschappij.”
Passie en positiviteit
Hoewel Noortje zelf spreekt over een lastige periode, heeft ze er ook veel van kunnen leren: “Het lukte me op de een of andere manier om deze ervaringen om te zetten in positiviteit. Door gastlessen te geven aan studenten op hogescholen en op symposiums te spreken. Ik heb er mijn kracht van gemaakt en straal er positiviteit over uit. Voor een ander is dat fijn, maar voor mezelf heeft dat ook ontzettend veel gedaan, waardoor ik nu heel positief in het leven sta.”
De keuze om zich in te zetten voor andere jongeren in de jeugdzorg was voor Noortje dan ook snel gemaakt: “ Er zijn meer dan honderdduizend kinderen in Nederland die opgroeien in een onveilig milieu, waarvan nog steeds meer dan vijftigduizend kinderen jaarlijks uit huis worden geplaatst. Ik weet als geen ander hoe het is om deze situatie te zitten, en dan denk ik: ‘Waarom zou ik me niet inzetten als ik het wel kan én die ervaring heb?’”
Veilige, liefdevolle plek
Eén van de belangen van jongeren in de jeugdzorg waar Noortje zich graag voor inzet, is het garanderen van een veilige plek, met liefdevolle ondersteuning waar jongeren zich kunnen ontwikkelen: “Je gunt ieder kind een warm, veilig thuis met liefdevolle ouders of pleegouders. In ieder geval een veilige plek om op te groeien, waar ze ook veilig kunnen puberen en een eigen identiteit kunnen vinden, en ik weet dat dat in de jeugdzorg niet vanzelfsprekend is.”
Waardering
In 2019 won Noortje de compassieprijs voor haar inzet als vrijwilliger, nadat ze was genomineerd door Young Impact, een stichting die jongeren helpt de wereld te verbeteren op een manier die bij hen past. En hoe het dan was om te winnen? “Je krijgt natuurlijk een hele mooie cheque in je handen. Maar de woorden in het juryrapport en dat ik überhaupt genomineerd werd, dat is echt de mooiste erkenning voor het werk en de tijd die ik erin hebt gestoken.”
Preventie
Nu, 4 jaar later, is Noortje nog steeds dagelijks bezig om de situatie van jongeren in Nederland te verbeteren. Ze werkt momenteel als jeugdwerker, in de eerste plaats om te voorkomen dat jongeren in de jeugdzorg terecht komen. “We doen veel preventief werk, zoals voorkomen dat armoede écht armoede wordt, dat een gezin op straat komt te staan of dat jongeren het verkeerde pad opgaan.” De functie past haar als geen ander: “Ik vind het zo mooi dat het voorkomen dat jongeren met jeugdzorg in aanraking komen, nu mijn baan is.”
Positief
“Leven is doen en doen is leven. Dat vind ik een hele mooie uitspraak,” vertelt Noortje. Want zie maar waar ik allemaal ben beland, na hele turbulente jaren te hebben gehad. Misschien kan ik een positief lichtpuntje zijn voor andere jongeren die in deze situatie zitten of hebben gezeten. Want ik weet uit ervaring dat het ook anders kan. Je kunt iets negatiefs omzetten in iets positiefs; dat heb ik in ieder geval gedaan. Ik ga graag uit van het positieve en van de wet van de aantrekkingskracht. Als je zelf gelooft dat je het kan en dat je het gaat redden, dan kom je er wel. Want de kansen liggen voor je voeten, je hoeft ze alleen nog maar op te pakken.”
In de schijnwerpers
In deze rubriek laten we mensen aan het woord die zich, op hun eigen manier, inzetten om onze wereld mooier te maken. Zij vertellen over hun werk, drijfveren en wat hen bezielt.
Vervolgens geven zij het stokje weer door. Zo maken we samen een ketting van kleurrijke en inspirerende mensen die hun licht laten schijnen rondom de Compassieprijs 2023.
Social innovator Miranda Willems, ecopreneur Lavinia Warnars en Karim Amghar gingen Noortje Beukeboom voor.
Vet respect. Noortje verdient een lintje, wat een power dame!! Zo knap hoe ze dat kan ombuigen en opkomt voor de jongeren!