ACTUEEL
Karim Amghar viert het Offerfeest dit jaar anders
19 juli 2021 – Moslims vieren deze dagen het Offerfeest. Tv-programmamaker Karim Amghar doet het dit jaar anders dan anders.
Karim won in 2018 onze Compassieprijs.
Vandaag zond de NTR een verslag van Karim Amghar uit over hoe hij dit jaar het Offerfeest viert.
Uit de programma-aankondiging van NTR:
“Voor moslims wereldwijd is het Offerfeest een belangrijke feestdag. Ook voor presentator Karim Amghar. Net als andere moslims wil hij zich opofferen voor moslims die het minder goed hebben dan hijzelf. Maar dit jaar viert Karim het Offerfeest op een andere manier.
Hij gaat verder dan geld geven aan een goed doel of een deel van het geslachte schaap offeren. Karim wil niet alleen geven, maar zich ook inleven in mensen in kwetsbare omstandigheden, zoals vluchtelingen en gezinnen in de bijstand. Situaties die hij nooit van binnenuit zo direct en intensief meemaakte. Hoe verandert het beeld dat Karim had van kwetsbare anderen? Krijgt offeren een andere betekenis? Welk bijzonder offer gaat hij bedenken?
In Tilburg-Noord leeft Karim drie dagen met een gezin onder de armoedegrens. Slechte ervaringen met bewindvoerders maken de situatie steeds schrijnender. Toch doen de ouders er alles aan om hun kinderen een gelukkige jeugd te geven. Een recente belastingaanslag drijft hen opnieuw tot wanhoop.
Vervolgens leeft Karim drie dagen in het AZC in Heerlen met een vluchteling uit Jemen. Door de oorlog in zijn thuisland verloor hij vrouw en kind. Een verblijfsvergunning heeft hij nog steeds niet. Vanwege een vinkje in een Grieks dossier moet hij van Nederland terug naar Griekenland waar hij zware trauma’s opliep. Ieder moment kan de IND met een besluit hierover komen.
Het Offerfeest ofwel Eid el Adha wordt gevierd ter nagedachtenis aan de profeet Ibrahim die bereid was zijn zoon Ismaïl te offeren in opdracht van God. Toen Ibrahim zijn zoon met een mes wilde doden, sneed het mes niet. Vervolgens klonk de stem van God, die een engel naar de profeet Ibrahim stuurde om te zeggen dat een ram de plaats van de zoon mocht innemen.
Karim Amghar (32) is schrijver, docent en programmamaker. Hij presenteerde bij de NTR eerder o.a. programma’s als Karim pakt zijn kans en Het ramadangevoel. In 2018 ontving hij de Compassieprijs voor het tegengaan van polarisatie en discriminatie in de Nederlandse samenleving.”
Foto: NTR
Bronnen
Karims Offerfeest
Programma-aankondiging NTR
Uitzending gemist?
Terugkijken Karims Offerfeest
Compassieprijs 2018
Thema: Geloven in compassie
Karim Amghar, docent, manager en trainer bij WijWijs, een organisatie die discriminatie en polarisatie in de Nederlandse samenleving tegengaat door docenten te trainen en lesmateriaal te ontwikkelen.
De prijs werd door Karen Armstrong uitgereikt tijdens een symposium aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.
Het Offerfeest
Het Offerfeest of het Grote Feest is het tweede eid-feest in de islam. Het wordt gevierd ter nagedachtenis aan de profeet Ibrahim (Abraham), die bereid was zijn zoon te offeren voor God. De Koran noemt echter geen naam van de zoon bij de beschrijving van dit verhaal in Soera De in de Rangen Behorenden. De meeste moslims nemen aan dat het zou gaan om zijn zoon Ismaïl, terwijl in de Bijbel Isaak genoemd wordt als de zoon die geofferd moest worden. Toen Ibrahim zijn zoon ter ere van God met een mes wilde doden, sneed het mes niet. Daarop klonk de stem van God en die stuurde vervolgens de engel Djibriel naar profeet Ibrahim die zei dat een ram de plaats van de zoon mocht innemen.
Het Offerfeest is het Grote Feest terwijl het Suikerfeest (Eid-al-fitr of Eid al-Fitr) het Kleine Feest wordt genoemd.
Op deze dag worden door moslims dieren die volgens dhabiha geslacht zijn gegeten. Het vlees wordt door hen gegeten en verdeeld onder armen, buren en familieleden. Doorgaans slacht men in België of Nederland een schaap of lam, waardoor het feest de bijnaam het Schapenfeest kreeg. Om een overschot aan vlees te voorkomen kunnen meerdere mensen samen een dier slachten.
Voor sommige mensen is het gebruikelijk geworden om niet zelf een dier te (laten) slachten, maar om een geldsom over te maken naar een stichting die het vlees geeft aan mensen in arme landen die het echt nodig hebben. De geldsom die overgemaakt wordt, is gelijk aan de prijs van een offerdier in het betreffende land.
Het feest valt op de 10e dag van de Hadj-maand (Dhoe al-Hidzjah), na voltooiing van de hadj. Dit is ongeveer 70 dagen na het einde van de ramadan. Zowel het Eid al-Fitr als het Offerfeest oftewel Eid al-Adha duren drie dagen. Op de eerste dag is er, net als met Eid al-Fitr, een extra gezamenlijk gebed, gevolgd door een khutbah van de imam van de moskee. Iedereen wordt verwacht zich netjes en zo mogelijk in nieuwe kleren te kleden. Het feest herinnert een moslim eraan dat hij bereid dient te zijn om indien mogelijk alles op te offeren voor God, zoals Ibrahim zijn zoon wilde opofferen.
(Wikipedia)