ACTUEEL
Kabinet wil daklozen aan een huis helpen
8 juni 2022 – Daklozen moeten zo snel mogelijk een eigen huis krijgen. Volgens het kabinet is dat de beste manier om dakloosheid te bestrijden, veel beter dan tijdelijk onderdak in opvanghuizen, zoals bijvoorbeeld bij het Leger des Heils. “Een hoop menselijk leed en de nodige maatschappelijke kosten kunnen worden voorkomen.”
Uit het nieuwsbericht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport:
“Staatssecretaris Van Ooijen: ‘Het is een grondrecht dat de overheid moet zorgen voor voldoende woongelegenheid. Het vorige kabinet heeft een goede start gemaakt. Nu ga ik, samen met mijn collega’s, de volgende stap zetten die structureel van aard is; iemand die dakloos is, moet niet opgevangen worden in een daklozenopvang, maar we zorgen zo snel mogelijk voor een huis. Met de structurele investering wil ik volle bak inzetten op preventie van dakloosheid en zorgen dat daklozen snel een dak boven hun hoofd krijgen.’ (…) Het is bekend dat daklozenopvang het herstel van mensen niet bevordert. In bijna alle gevallen zijn dakloze mensen die in een opvang verblijven beter af met een eigen woonplek. Om menselijk leed en maatschappelijke kosten te voorkomen, moet er voor deze mensen snel een woonplek gevonden worden. Daarom moeten er, ook voor mensen die dakloos zijn of dreigen te raken, extra woonplekken gerealiseerd worden in Nederland.”
Uit een bericht van de NOS:
“Er zijn in Nederland zo’n 32.000 geregistreerde daklozen, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek. Daklozenorganisaties denken dat het er veel meer zijn. Ook jongeren die met ruzie thuis zijn weggegaan en tijdelijk op de bank slapen bij vrienden, vallen in principe onder de categorie daklozen. Net als ouders die bij de scheiding het huis zijn kwijtgeraakt of mensen die wel een baan hebben, maar hun woning zijn kwijtgeraakt door huur-of hypotheekachterstand. Het gaat hier om economische daklozen, ook wel thuislozen, die in auto’s en campings slapen, maar ook ’s avonds aankloppen bij de opvang voor een droge slaapplek. (…)
De VWS-staatssecretaris hoopt dat het aantal daklozen over acht jaar is opgelost. ‘Uiteindelijk hopen we op nul terecht te komen, misschien wel in 2030.’ Voor dakloze EU-arbeidsmigranten worden een ander plan gemaakt en dat wordt binnenkort bekendgemaakt.”
Uit een bericht van EenVandaag:
“Ondanks het optimisme is er nog een hoop om over na te denken. De plannen van het kabinet lijken namelijk lastig te verenigen met de overbelaste woningmarkt. Er is een groeiend tekort aan sociale huurhuizen. De vraag rijst daarom of het realistisch is om extra woningen vrij te maken voor daklozen nu woonruimte zo schaars is.”
Uit een bericht van Welingelichte Kringen:
“Op 1 januari 2021 waren er 32.000 mensen dakloos in Nederland; ruim 4000 minder dan een jaar eerder, zo blijkt uit CBS-cijfers van eind vorig jaar. Het aandeel jongeren (18-17 jaar) onder de groep daklozen daalde van 35 procent begin 2016 naar 18 procent op 1 januari 2021. In 2020 kwam er een einde aan de jarenlange stijging van het aantal daklozen. Dat aantal steeg van een krappe 18.000 in 2009 tot ruim 39.000 in 2018. (…)
Linksom of rechtsom moeten er extra woonplekken komen voor mensen die (dreigen) dakloos te raken. Zij moeten vanuit hun eigen woonplek begeleiding krijgen. “Als een passende en permanente woonplek snel kan worden geboden, worden een hoop menselijk leed en de nodige maatschappelijke kosten voorkomen”, schrijft de staatssecretaris.
Gemeenten worden verplicht een urgentieplan te maken om bij woningtoewijzing voorrang te kunnen geven aan bepaalde doelgroepen zoals dak- en thuislozen, zo maakte woonminister Hugo de Jonge medio mei al bekend.”
Foto: Mart Production (Pexels)
Bronnen
Kabinet presenteert vernieuwde aanpak dakloosheid: wonen eerst
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, nieuwsbericht, 2 juni 2022
Kamerbrief uitgangspunten aanpak dakloosheid
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Kamerbrief, 2 juni 2022
Aanpak dakloosheid 2019-2021
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, nota, 2 juni 2022 (53 pag.)
Kabinet hoopt dakloze te helpen met echt ‘huis’, geen stretcher
NOS, 2 juni 2022
Ondanks de woningcrisis gooit het kabinet het roer om in strijd tegen dakloosheid: ‘Er ligt een enorme uitdaging’
EenVandaag, 2 juni 2022
Kabinet gooit strijd tegen dakloosheid over andere boeg
Welingelichte Kringen, 7 juni 2022
CBS-cijfers over dakloosheid
CBS, berichtenoverzicht
Column
Uit een column van Hasna El Maroudi (NRC, 4 mei 2022)
“De eerste keer dat ik werd geconfronteerd met een dakloze man in mijn achtertuin ging er van alles door me heen: Heeft hij kwaad in de zin? Heeft hij hulp nodig? Wat als hij honger heeft? Ik heb alleen oud brood in huis. Waarom staat hij in mijn tuin? Ga uit mijn tuin! Het is het letterlijke not in my back yard-effect van wonen in een wijk vol yuppen. Inmiddels zijn de mannen, na herhaaldelijke klachten over overlast bij de politie, verdwenen. Ze zijn verder uit het zicht getrokken. En hoewel ik blij ben dat ik ’s nachts niet meer wakker geschreeuwd word, steekt het dat het echte probleem blijft bestaan. Dat we schuiven met de meest kwetsbaren opdat ze anderen niet ‘tot last’ zijn met hun aanwezigheid. Dat ik de man in mijn tuin niet gewoon heb gevraagd wat hij nodig heeft. In het keukenkastje staat nota bene een ongebruikte thermosfles.”
Reageren?
Ongepaste reacties worden verwijderd(E-mail adres wordt niet gepubliceerd)