ACTUEEL, IN DE SCHIJNWERPERS
‘In nabijheid ontstaat verbinding en wezenlijk contact’
20 juni 2023 – Merlijn Twaalfhoven (1976) is niet in een vakje te stoppen. Creatief onderzoeker, idealist, kunstenaar, verbinder, veranderaar wordt hij genoemd. Zelf omschrijft hij zich als componist, muzikant en oprichter van de Turnclub, een netwerk van kunstenaars die urgente maatschappelijke vraagstukken aanpakken met een kunstenaarsmindset.
“Ik zoek naar de meest effectieve vormen waarmee we nabijheid kunnen ervaren,” vertelt Merlijn. “In een tijd waarin enorm veel informatie en berichten via technologie tot ons komen, is het een uitdaging om mensen samen te brengen en aandacht te vinden door het maken van wezenlijk contact.”
Jarenlang heeft hij dit met muziek willen doen, en projecten ontworpen op plekken waar wederzijds contact ontbrak of waar door conflict of onderdrukking mensen vijandig en bitter zijn geworden.
Muziek, vrijheid en speelruimte
“Muziek schept ruimte. Speelruimte. En muziek brengt gevoelens en emoties naar boven. In een kunstproject kun je kwetsbaar zijn, en als dat lukt, wordt er vaak een andere kant van mensen zichtbaar. Die gevoelige, menselijke kant is iets waarin anderen zich herkennen en waarmee ze zich kunnen verbinden. Het gaat dus om luisterkunst, schoonheid en verbeeldingskracht waarmee we een uitweg kunnen vinden uit een wereld waarin het eigenbelang en de korte termijn overheersen.
“Als je nieuwsgierig bent naar de schoonheid van de wereld en verwonderd kunt zijn, wordt je leven met betekenis gevuld”
Ik heb gezien hoezeer deze kunstenaarsvaardigheden nodig zijn op heel veel plekken en zoek daarom nu manieren om veel mensen te mobiliseren en te organiseren zodat we echt een verandering in de samenleving op gang kunnen brengen.”
Maak het begrip Compassie tastbaar
“Het is nodig dat we een begrip dat voor velen abstract is, zoals compassie, voorzien van tastbare voorbeelden en manieren om actief toe te passen in het leven,” geeft Twaalfhoven aan. De Compassieprijs die jaarlijks wordt uitgereikt door de Beweging van Barmhartigheid kan daarvoor een goede stimulans zijn, vindt hij .
“Ik geloof dat de wereld vol schoonheid is. Helaas wennen we aan hoe dingen gaan, en vergeten we de schoonheid te zien. Het doorbreken van onze dagelijkse patronen, het stilstaan bij de bijzonderheid van de wereld en je openstellen voor het schone is een eerste stap naar het maken van contact.
Verbinding
Als je je laat raken, ontstaat ook nieuwsgierigheid, een drang om naderbij te komen. En in nabijheid ontstaat verbinding, dat, naar mijn idee, de kern van compassie is. Ik geloof dat we de kracht van kunst moeten inzetten om nabijheid te scheppen en nieuwe verbindingen te leggen.
In 2017 heeft Merlijn The Turn Club opgericht, een netwerk van kunstenaars die met hun werk midden in de samenleving staan. “Ik werk aan ontwikkelen van The Turn Club omdat ik zie hoe de wereld snakt naar meer visie en creativiteit bij de grote problemen die er zijn.
“We moeten de kracht van kunst inzetten om nabijheid te scheppen en nieuwe verbindingen te leggen.”
Als je nieuwsgierig bent naar de schoonheid van de wereld en verwonderd kunt zijn, wordt je leven met betekenis gevuld. Die nieuwsgierigheid ontstaat als we verbanden leren zien en dat werkt het mooiste in de natuur. Daar zie je hoe alles samenwerkt en verbonden is. Als scholieren in de natuur kunnen werken, leren en zijn, vinden zij een bron van kennis en inspiratie die hen kan gidsen door een complexe en chaotische wereld.”
Merlijn Twaalfhoven groeide op in Drenthe, in een muzikaal nest en omringd door de natuur. Hij studeerde altviool aan het conservatorium in Amsterdam. Tijdens zijn studie ging hij ook componeren, vanuit de behoefte naar meer vrijheid en creativiteit.
Sindsdien heeft Twaalfhoven zijn speelruimte steeds verder uitgebreid, letterlijk door muziek te maken buiten de concertzaal: in de natuur, aan het strand, in bijzondere gebouwen of in het ruim van een schip.
Ook maakte hij muziek voor en met vluchtelingen in tal van landen, in conflictgebieden en vluchtelingenkampen. Hierdoor ontdekte hij dat kunstenaars, musici en verhalenvertellers met verbeeldingskracht, schoonheid en spel het onbekende tegemoet treden. En hoe ieder van ons een rol van betekenis kan spelen bij het aanpakken van grote en kleine wereldproblemen als wij de kunstenaar in onszelf activeren. Zijn ervaringen beschreef hij in het boek: Het is aan ons. Waarom we de kunstenaar in onszelf nodig hebben om de wereld te redden.
(Foto bovenaan © Sjors Evers)
(Foto in tekst © 2008 Adam Sèbire www.adamsebire.info)
In de schijnwerpers
In deze rubriek laten we mensen aan het woord die zich, op hun eigen manier, inzetten om onze wereld mooier te maken. Zij vertellen over hun werk, drijfveren en wat hen bezielt.
Vervolgens geven zij het stokje weer door. Zo maken we samen een ketting van kleurrijke en inspirerende mensen die hun licht laten schijnen rondom de Compassieprijs 2023.
Social innovator Miranda Willems, ecopreneur Lavinia Warnars, programmamaker Karim Amghar, jeugdwerker Noortje Beukeboom en Iris Nekeman gingen Merlijn Twaalfhoven voor.
Dag Yke Radema,
Op de website van Merlijn Twaalfhoven vind je daarover meer informatie. Zie https://merlijntwaalfhoven.com/contact/
Groet!
Beste Lezer
Zou Merlijn Veldhoven ook iets in Groningen kunnen doen in Open de Poort. Helaas nog geen website. Nu nog spiritueel centrum De Poort
Hartelijke groet
Yke Radema