ACTUEEL
‘IC-medewerkers voelen zich in de steek gelaten door de maatschappij’
14 december 202 – Naast de druk door de zwaarte van de grote hoeveelheid werk staan IC-verpleegkundigen ook bloot aan ‘morele stress’ door medisch-ethisch dilemma’s. Niek Kok, promovendus klinische ethiek bij de intensive care van het Radboudumc in Nijmegen, doet er onderzoek naar en het Nederlands Dagblad interviewt hem. “IC-medewerkers voelen zich in de steek gelaten door de maatschappij.”
We zitten nu in de zwaarste fase van de corona-pandemie. Door de lange duur van de crisis gaat de morele stress over in blijvende schade, in ‘moral injury’. Dat ontdekte de onderzoeker Niek Kok.
Het ND: “Morele stress is de machteloosheid die een ic-verpleegkundige ervaart als hij of zij niet de zorg kan bieden die hij of zij het liefst wil bieden.”
“Moral injury is bekend vanuit de militaire psychiatrie, waarin soldaten iets ontstellends meegemaakt hebben, waar ze vaak niets aan konden doen.”
Onderzoeker Niek Kok tegen het ND: “Schuld- en schaamtegevoelens blijven bestaan en ze krijgen in hun hoofd niet op een rij wat er gebeurd is. Ze gaan twijfelen of ze het werk dat ze doen nog wel willen doen. Dat zien we nu steeds vaker ook gebeuren op de intensive cares. Medewerkers vertellen ons dat ze in tegenstelling tot wat zij goed vinden om te doen, namelijk persoonlijke aandacht geven aan een patiënt, zij nu lopende bandwerk moeten doen.”
“IC-medewerkers voelen zich in de steek gelaten door de maatschappij. Vanuit de politiek missen ze beleidssteun voor hun werk. Juist maatschappelijke steun, waardering en zeggenschap voor het personeel zijn belangrijk wapens in de strijd tegen blijvende morele schade.”
Geen antwoord
Ook de Groene Amsterdammer schrijft bezorgd over de IC-verpleegkundigen. De Groene kondigt het artikel aan met de vraag: ‘Hoe kan de mentale schade bij verpleegkundigen worden beperkt?’ Maar de Groene heeft geen echt antwoord op die vraag.
De internist-infectioloog Chantal Bleeker-Rovers: “Het enige wat uiteindelijk echt helpt is het naar beneden brengen van de besmettingen. Wij kunnen nog zo hard werken en het uitstellen, maar als er niks verandert aan de instroom van patiënten, waarvoor de besmettingen omlaag moeten, kom je uiteindelijk toch aan die grens.
Je kunt niet hetzelfde van mensen vragen als in de eerste golf, toen het huidige ziekteverzuim en de vermoeidheid er nog niet waren.”
IC-verpleegkundige Marieken van der Grinten: “Van alle zorgverleners lopen de verpleegkundigen in deze pandemie de meeste schade op.”
Foto: iStock
Bronnen
Gewetensnood op de IC: ‘Medewerkers voelen zich in de steek gelaten door de maatschappij’
Nederlands Dagblad, 10 december 2021
IC-verpleegkundigen in gewetensnood
Argos (VPRO), 26 november 2021
Over het randje. Het Radboudumc bereidt zich voor op code zwart.
De Groene Amsterdammer, 8 december 2021
Twee punten lijken mij belangrijk:
1. Beperk administratief werk van verpleegkundigen dat ze niet elke zorgminuut moeten verantwoorden en meer zeggenschap ervaren in hun werk.
2. Voor ons allen lijkt me belangrijk om verblijf in gemeenschappelijk gebruikte binnenruimte te beperken tot het meest noodzakelijke om besmettingen/overbelasting van de zorg te voorkomen.