TIP
Het verlangen naar zin
20 januari 2021 – ‘Het verlangen naar zin’ van Hans Alma is een van de genomineerde boeken voor het beste Spirituele Boek in 2020
De hele maand februari 2021 staat in het teken van de Maand van de Spiritualiteit. Veel mensen hebben behoefte aan inspiratie en zingeving, vooral in deze onzekere tijd. Men is op zoek naar balans in zowel geestelijk als lichamelijk welzijn. Traditiegetrouw wordt tijdens de Maand van de Spiritualiteit de prijs voor het Beste Spirituele Boek van het afgelopen jaar uitgereikt. Het boek Het verlangen naar zin van Hans Alma is een van de genomineerde boeken.
De zoektocht naar resonantie in de wereld
Ieder mens verlangt naar een zinvol en waardevol leven. We geven daar op eigen manier vorm aan in onze seculiere samenleving. Maar waar komt dat verlangen naar zin en waarde vandaan? Hoe kunnen we erover met elkaar in gesprek gaan? Kunnen levensbeschouwelijke tradities ons zoeken naar zin nog verrijken?
Het verlangen naar zin biedt een nieuwe visie op zingeving en levensbeschouwing. De nadruk ligt op het aandachtig en verbeeldingsvol onderzoeken wat de wereld te bieden heeft. Een zinvol bestaan wordt mogelijk waar we afstemmen op de unieke waarde van wat ons omringt. Met voorbeelden uit de kunst, literatuur en filosofie maakt Hans Alma duidelijk hoe we dat kunnen doen.
Uit het voorwoord van Edel Maex, psychiater en zenleraar: ‘Hans Alma gaat op zoek naar wat bestaan zinvol kan maken. Ze gaat niet op zoek naar oude of nieuwe systemen maar naar het gewone, naar datgene wat mensen altijd al gedaan hebben. En ze gaat op zoek naar woorden, vaak dagelijkse woorden, herkenbare woorden.
Hans Alma
‘Het verlangen naar zin. De zoektocht naar resonantie in de wereld’
Uitgeverij Ten Have
ISBN: 9789025907488
E-book: 9789025907495
Hans Alma
Hans Alma (1962) is bijzonder hoogleraar Religieus Humanisme en Compassie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Daarnaast is zij gastprofessor Hedendaags Humanisme aan de faculteit Letteren en Wijsbegeerte van de Vrije Universiteit Brussel. Zij werkte voordien als hoogleraar aan de Universiteit voor Humanistiek te Utrecht, waar zij de eerste vrouwelijke rector in Nederland was. Haar onderzoek richt zich op de rol van verbeelding in zingeving en levensbeschouwing, en op de ontwikkeling van humanisme in relatie tot levensbeschouwelijke diversiteit. Daarnaast heeft zij een eigen praktijk op het gebied van coaching en training, een werkplaats voor zinvol leven en werken.