Klik hier om uw eigen tekst toe te voegen
ACTUEEL
Het verhaal van een gevangenisdirecteur: ‘Het zijn mensen’
1 juli 2021 – In 2015 ging oud-gevangenisdirecteur Frans Douw met pensioen, maar nog steeds zet hij zich wereldwijd in voor wat hij ‘menswaardige detentie’ en een ‘herstelgerichte benadering’ noemt. Hij vindt dat gedetineerden meer op hun mogelijkheden, talenten en verantwoordelijkheden moeten worden aangesproken in plaats van op wat ze niet kunnen.
Op SPUI25 (‘het academisch-culturele podium van Amsterdam’) is een zoom-sessie terug te kijken waarin Frans Douw daarover in gesprek gaat. Die zoom-sessie was al op 31 maart, maar is de moeite van het nekijken waard (lengte 1,5 uur).
Frans Douw schreef over dit onderwerp het boek Het zijn mensen.
SPUI25 over het boek: “Uit de verhalen blijkt dat hij niet alleen een groot hart voor de nabestaanden van geweldsslachtoffers heeft, maar ook voor gedetineerden, hun familie en het personeel van gevangenissen en klinieken.”
De zoom-sessie is de boekpresentatie.
SPUI25 over Frans Douw: “Hij werkte in verschillende gevangenissen en inrichtingen, waaronder het Pieter Baan Centrum. Nog steeds zet Douw zich in binnen- en buitenland in voor een menswaardige detentie. Hij richtte hiertoe samen met Toon Walravens de Stichting Herstel en Terugkeer op en maakt met Edwin Kleiss de podcast-serie The Prison Show. Douw is na zijn pensionering internationaal adviseur op het gebied van forensische psychiatrie en het gevangeniswezen, onder andere in de Verenigde Staten, Rusland, Oost-Europa, Engeland en Curaçao. Momenteel zet hij met fotograaf/kunstenaar Jan Banning een uitwisseling over strafrecht met de VS op: HAL (Holland America Line).”
Bronnen
SPUI25
Het verhaal van een gevangenisdirecteur: ‘Het zijn mensen’
Boek
Frans Douw: Het zijn mensen
Uitgeverij Atlas Contact
april 2021
240 pag.
ISBN 9789045042404
€ 21,99
‘Gedetineerden verdienen veel meer vertrouwen en autonomie dan ze doorgaans in een gevangenis krijgen. Dat helpt om de schade van detentie te beperken, maar ook kunnen ze zich zo beter voorbereiden op hun terugkeer in de maatschappij.’
Klik hier om uw eigen tekst toe te voegen