Karen Armstrong initieerde een wereldwijde beweging voor compassie
Op 12 november 2009 werd in 32 landen een ‘Charter for Compassion’ gelanceerd. Het was een initiatief van de Britse schrijfster Karen Armstrong.
Het begon allemaal met een lezing in 2008. Karen Armstrong sprak daarin heel indringend de wens uit dat er een beweging zou ontstaan die zich sterk zou maken voor meer compassie tussen de mensen.
Ze raakte velen met haar oproep en eind 2009 wás er een beweging en was er een ‘Charter for Compassion’, opgesteld door denkers uit het christendom, jodendom, islam, confucianisme, hindoeïsme en boeddhisme.
Het Charter is gebaseerd op de Gulden Regel (‘Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet’) en bedoeld om wereldwijd mensen en groepen te stimuleren tot vreedzaam en humaan samenleven.
Inmiddels hebben wereldwijd al meer dan twee miljoen mensen er hun handtekening onder gezet en hebben honderden organisaties zich aangesloten bij die beweging.
Zij willen bijdragen “aan medeleven, gebaseerd op kennis, voor het leed van alle mensen – ook van hen die wij als onze vijanden zien”. Zij zien compassie als “onmisbaar voor het realiseren van een eerlijke economie en een harmonieuze wereldgemeenschap die in vrede leeft met elkaar”.
Of in de woorden van Karen Armstrong: “Compassion is not an option. It is the key to our survival.”
Ook in Nederland
Ook in Nederland kreeg het ‘Handvest voor Compassie’ veel steun. De Nederlandse tekst werd in de Mozes & Aäronkerk in Amsterdam gelanceerd, in bijzijn van rabbijn Awraham Soetendorp, voormalig RABO-topman Herman Wijffels, filosoof en Islamgeleerde Tariq Ramadan en oud-burgemeester Job Cohen.
En om het streven naar meer compassie te bevorderen kwamen er meer en meer ‘Steden van Compassie’ en een jaarlijkse Nederlandse compassieprijs.
Tot 1 januari 2021 werd het Handvest gestimuleerd vanuit een eigen stichting, maar omdat het Handvest voor Compassie en de Beweging van Barmhartigheid samengingen wordt het Handvest nu bevorderd vanuit een vernieuwde Beweging van Barmhartigheid.