ACTUEEL
Grootouders voor het Klimaat: ‘Overheid moet veel actiever worden’
29 juni 2021 – ‘Grootouders voor het Klimaat’ willen dat de overheid veel actiever wordt tegen klimaatverandering. Ze willen ook een aanpassing van de Grondwet zodat de overheid daartoe verplicht wordt.
Op de opiniepagina van de NRC pleitten Bert Metz en Frans Vollenbroek van ‘Grootouders voor het Klimaat’ gisteren voor een veel actievere overheid. Ze sommen een lange reeks maatregelen op die genomen zullen moeten worden. “Al deze plannen kunnen niet worden uitgevoerd zonder draagvlak onder de bevolking. Dat vraagt om een actieve rol van de overheid in het informeren van mensen over de ernst van de problemen en de benodigde maatregelen, én het betrekken van burgers bij het tot stand komen van besluiten. Dit vraagt om een andere bestuurscultuur: openheid, serieus nemen van inspraak, democratische controle en stoppen met het doordrukken van besluiten. Ook een eerlijke verdeling van lasten is essentieel om draagvlak te creëren.”
Grondwet
‘Grootouders voor het Klimaat’ willen ook een aanpassing van de Grondwet. “Artikel 21 van de Nederlandse grondwet luidt: ‘De zorg van de overheid is gericht op de bewoonbaarheid van het land en de bescherming en verbetering van het leefmilieu’. Deze formulering is echter veel te vrijblijvend en refereert niet aan toekomstige generaties. Grootouders voor het Klimaat pleiten daarom voor een herformulering waarin wordt opgenomen dat de staat verplicht is het land in een goede staat over te dragen aan onze kleinkinderen. Dit betekent dat besluitvorming op alle beleidsterreinen dient te passen binnen ecologische randvoorwaarden, zoals de Sociaal Economische Raad (SER) al in 1989 heeft geadviseerd. Daarnaast moet het mogelijk worden wetten te toetsen aan de Grondwet, wat in heel veel landen al zo is.”
Foto: Grootouders voor het Klimaat
Bronnen
28 juni 2021: ‘Draag het land in goede staat over aan onze kleinkinderen’
Opiniebijdrage in NRC