ACTUEEL
‘Groene Nobelprijs’ voor Marjan Minnesma
26 mei 20223 – Marjan Minnesma krijgt volgende week woensdag een belangrijke internationale prijs voor haar niet aflatende inspanningen om het klimaat te redden. De Goldman Environmental Prize wordt ieder jaar aan één winnaar per continent uitgereikt.
Marjan Minnesma spande, met Urgenda, de rechtszaak tegen de overheid aan die de overheid dwong meer werk te maken van de klimaatdoelen.
Uit de toelichting van de Goldman Environmental Prize op de toekenning
“In een baanbrekende overwinning maakte Marjan Minnesma gebruik van publieke inbreng en een unieke juridische strategie om een succesvolle uitspraak tegen de Nederlandse regering veilig te stellen, waarbij deze werd verplicht om specifieke preventieve maatregelen tegen klimaatverandering te nemen. In december 2019 oordeelde het Hooggerechtshof dat de overheid een wettelijke verplichting had om haar burgers tegen klimaatverandering te beschermen en beval haar eind 2020 om de uitstoot van broeikasgassen met 25% te verminderen ten opzichte van het niveau van 1990. De uitspraak van het Hooggerechtshof markeerde de eerste keer dat burgers erin slaagden hun overheid verantwoordelijk te houden voor haar falen om hen tegen klimaatverandering te beschermen. (…)
In juni 2015 behaalde Urgenda een belangrijke overwinning toen de Haagse rechtbank oordeelde dat de Nederlandse overheid haar zorgplicht had geschonden door geen maatregelen te nemen om haar burgers tegen klimaatverandering te beschermen. Een spontane internationale campagne (genaamd “Do not appeal”) drong er bij de Nederlandse regering op aan om het besluit te accepteren. In plaats daarvan ging de regering in september 2015 29 keer in beroep.
Ondertussen bleef Marjan op maatschappelijk draagvlak aan emissiereducties werken, bezocht ze kleine steden in heel Nederland en gaf ze meer dan 200 toespraken over tastbare klimaatoplossingen.
In oktober 2018 behaalde Urgenda opnieuw een overwinning toen de rechtbank de uitspraak van juni 2015 bevestigde, alle 29 beroepen verwierp en verklaarde dat de overheid op grond van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens ook een wettelijke verplichting had om haar burgers te beschermen. De regering ging echter opnieuw in beroep tegen de beslissing en de zaak ging naar het Hooggerechtshof.
Urgenda heeft samen met meer dan 800 Nederlandse NGO’s en bedrijven gewerkt, waaronder papierfabrikanten en boeren, om meer dan 54 concrete maatregelen te publiceren die de overheid zou kunnen gebruiken om broeikasgassen met 25% te verminderen. Maatregelen omvatten het verlagen van snelheidslimieten van 80 naar 60 mph, subsidies om de veestapel te verminderen, duurzamere bosbeheerpraktijken en subsidies voor zonne-energie op daken en thuisisolatie.
Ten slotte heeft de gedurfde juridische strategie van Marjan in december 2019 zijn vruchten afgeworpen: het Hooggerechtshof verstrekte een buitengewone uitspraak die de beslissingen van de lagere rechtbanken handhaaft en de regering dwingt om de uitstoot tegen het einde van 2020 met 25% te verminderen ten opzichte van het niveau van 1990. (…)
Geïnspireerd door het werk van Marjan, maken activisten in België, Frankrijk, Ierland, Duitsland, Groot-Brittannië, Zwitserland, Noorwegen en Nieuw-Zeeland soortgelijke standpunten, nu met een model voor de overwinning.”
Video van Goldman Prize over Marjan Minnesma
Bronnen
220 Goldman Prize Winner: Marjan Minnesma
Goldman Prize
Marjan Minnesma wint de ‘groene Nobelprijs’: Een beetje duurzaam, dat is geen optie
Trouw, 25 mei 2022
Reageren?
Ongepaste reacties worden verwijderd(E-mail adres wordt niet gepubliceerd)