BEWEGING VAN BARMHARTIGHEID
Gerthe Lamers ambassadeur van Stop Ecocide
25 maart 2021 – Gerthe Lamers, bestuurslid van de Beweging van Barmhartigheid, is ambassadeur geworden van de Nederlandse tak van Stop Ecocide. Paus Franciscus is internationaal ambassadeur. In 2016 stelde de paus voor om een achtste werk van barmhartigheid in te voeren: ‘Zorg voor de schepping’.
‘Stop Ecocide’ is een wereldwijde beweging van ‘Aardebeschermers’. ‘Stop Ecocide’ zet zich ervoor in dat ecocide (het beschadigen en vernietigen van de natuur) een misdaad wordt. “Zodat we iedereen die zich hier schuldig aan maakt (zoals staatshoofden, ministers en CEO’s) persoonlijk ter verantwoording kunnen roepen. Daarnaast geeft ecocidewetgeving ons een moreel kompas voor hoe wij als mensheid met de Aarde moeten omgaan.”
De Nederlandse tak van Stop Ecocide heeft Gerthe Lamers, bestuurslid van de Beweging van Barmhartigheid, gevraagd ambassadeur van Stop Ecocide te worden.
Bij de internationale organisatie is paus Franciscus ambassadeur. In 2016 heeft deze paus ervoor gepleit de bescherming van de natuur tot achtste werk van barmhartigheid te maken.
Gerthe Lamers
Was voorzitter van het Handvest voor Compassie en is nu bestuurslid van de Beweging van Barmhartigheid. Ze is daarnaast actief in een groot aantal culturele activiteiten.
Stop Ecocide
Een organisatie waarin strafrechtadvocaten, onderzoekers en diplomaten samenwerken om het internationaal strafrecht te wijzigen.
Op de website van Stop Ecocide kun je een internationale petitie ondertekenen (“We roepen alle overheden op om hun steun te betuigen voor het realiseren van ecocide als een internationale misdaad, wetende dat veel landen samen moeten werken om deze wet mogelijk te maken zodat al het leven op Aarde op lange termijn beschermd zal worden.”).
Over het belang van wetswijziging
De (inmiddels overleden) Schotse activiste en advocaat Polly Higgins (‘advocaat van de aarde’) daarover:
“In onze wereld zijn het de wetten die de spelregels bepalen. Die regels kunnen worden gewijzigd. Wetten kunnen restricties opleggen of juist dingen mogelijk maken. Waar het om gaat is welk doel ze dienen. Veel wetten dienen het eigendom – ze stellen het eigendomsrecht centraal. Maar stel je eens een wet voor met een hoger moreel kompas… een wet die mensen en planeet op de eerste plaats zet. Stel je eens een wet voor die de zorgplicht voor de natuur als uitgangspunt heeft, die een einde maakt aan dit gevaarlijke spel van vernietiging van ecosystemen en die ons naar een veilige plek leidt.”
En de jonge Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg:
“We moeten de regels veranderen.”