ACTUEEL
‘Geef alle daklozen een huis’
4 augustus 2021 – Het aantal daklozen is in de afgelopen tien jaar meer dan verdubbeld. ‘Het is slim om alle daklozen een huis te geven, alleen al omdat het goedkoper is. Een dakloze kost de samenleving tussen de 30.000 en 100.000 euro per jaar.’ De Amsterdamse stadsgeograaf Cody Hochstenbach onderzoekt de dakloosheid.
De officiële cijfers geven aan dat er in Nederland zo’n 40.000 dakloze volwassenen zijn. Daarnaast maken nog zo’n 8.500 kinderen gebruik van de daklozenopvang.
De Amsterdamse stadsgeograaf Cody Hochstenbach trekt een spijkerharde conclusie: “De toename van het aantal daklozen is het gevolg van het beleid dat de afgelopen decennia is gevoerd.”
Brainwash (Human) besteedt er een aflevering van ‘Zomerradio’ aan (een podcast van 56 min.).
Cody Hochstenbach tegen Human: “Wat wrang is aan het systeem in Nederland als je dakloos raakt, is dat het krijgen van een woning vaak het sluitstuk is van je hersteltraject. Dus je moet eerst alles op orde hebben: je schulden moeten geregeld zijn, je moet in een bewindvoeringstraject zitten, een stabiele bron van inkomsten hebben, en aan je persoonlijke problemen werken. En dan pas krijg je een woning. Heel krom eigenlijk. (…) Er is veel onderzoek gedaan naar de woning als sluitstuk. Het blijkt dat het veel beter is voor mensen, en kosteneffectiever, als je mensen aan het begin een woning geeft. Housing first, heet dat beleid. Eerst een woning, om van daaruit te gaan werken aan de problemen die je hebt, rond geld, inkomen of drugsverslaving. Van daaruit kun je werken aan een betere toekomst. Finland past dit beleid toe, en daar is de dakloosheid gekelderd. In alle Europese landen is de dakloosheid de afgelopen tien jaar toegenomen, maar in Finland is het gigantisch afgenomen.”
Hij vindt overigens dat het economisch motief om daklozen een huis te geven niet voorop mag staan. “Het is een humanitaire plicht van de overheid om het recht op huisvesting voor iedereen te garanderen.”
Cody Hochstenbach heeft dakloosheid van nabij meegemaakt. Zijn vader werd wegens schulden op straat gezet toen Cody nog een kind was. Nu strijdt hij als stadsgeograaf tegen het overheidsbeleid dat al jaren steeds meer Nederlanders dakloos maakt.
Hochstenbach bekritiseerde al eerder (VPRO, Tegenlicht, 2020) het beleid dat sinds het begin van de jaren tachtig was gericht op het stimuleren van particulier woningbezit en het stimuleren van ruimte voor ‘de marktwerking’, maar tegelijkertijd op het uithollen van de sociale woningvoorraad. “Woningcorporaties werden verzelfstandigd en moesten zich als ondernemers gaan gedragen.” Het aantal sociale corporatiewoningen is daardoor met 100.000 afgenomen. “Voorheen was de Nederlandse volkshuisvesting internationaal geroemd vanwege haar hoge kwaliteit aan betaalbare huurwoningen. Nu dient de sociale huursector als een vangnet voor de allerarmste mensen.”
Foto: still uit VPRO-Tegenlicht video
Bronnen
Zomerradio: stadsgeograaf Cody Hochstenbach
Podcast Brainwash (Human), 27 juli 2021
Stadsgeograaf Cody Hochstenbach: zelfs als het je niet boeit dat mensen dakloos zijn, is het slim om ze een huis te geven
Human, Brainwash, 29 juli 2021
Waarom er in Nederland zoveel daklozen zijn
VPRO, Tegenlicht, 26 juni 2020 – video (6 min.)
Reageren?
Ongepaste reacties worden verwijderd(E-mail adres wordt niet gepubliceerd)