ACTUEEL
‘Franse burgerparticipatie blijkt wassen neus’
30 juli 2021 – Er werd veel verwacht van het Franse experiment met burgerparticipatie. En president Macron maakte er goede sier mee, maar toch is er in de nieuwe Franse Klimaatwet nauwelijks iets terug te vinden van de voorstellen van de bevolking.
De Groene Amsterdammer maakt onder de kop ‘Macron heeft ons verraden’ een analyse van wat er allemaal misging met de ‘Burgerconventie voor het Klimaat’.
De 149 voorstellen van de 150 leden van het burgerparlement waren veel ambitieuzer dan was verwacht. Onder druk van het bedrijfsleven remde Macron de voorstellen af met een drietal veto’s. Daarmee voorkwam Macron dat ecocide, het vernietigen van de natuur, strafbaar werd gesteld.
Hij beloofde wel de resterende 146 voorstellen ongefilterd naar het parlement te sturen. Maar dat deed hij dus niet. En daarna werden vele van de burgerplannen door het parlement afgezwakt of weggestemd.
Guy Kulitza was een van de leden van het Burgerparlement. Zijn conclusie is in De Groene Amsterdammer bondig: “Onze regering is niet bereid het contact tussen de burger en de overheid te herstellen.”
Nederland
Ook in de webdebatten die de Beweging van Barmhartigheid organiseerde in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart j.l. werd ook een “vurig pleidooi” gehouden voor ‘burgerdemocratie’ in Nederland.
Uit het verslag van het slotdebat:
De deelnemers aan de webdebatten vinden dat ‘de politiek’ veel te weinig werk maakt van de grote mondiale crises: de klimaatverandering, de dolgedraaide economie, de groeiende ongelijkheid en de enorme vluchtelingenstromen die gaan komen. “Het huis staat in brand en wij vergaderen over de mooiste manier van blussen. Woorden, maar veel te weinig daden.”
Aan de debatserie hebben honderden bezorgde burgers deelgenomen en ze concludeerden dat de ‘gewone’ democratie het niet voor elkaar krijgt door te pakken. Of in de woorden van een van de sprekers, Jan Terlouw: “De politiek is niet flink genoeg.”
Een van de deelnemers: “Daarom moeten we, los van de politieke partijen, een representatieve steekproef van burgers hun oordeel vragen en ze daarvoor grondig en onpartijdig laten voorlichten. Experimenten met zulke burgerdemocratie hebben al uitgewezen dat dat veel betere besluiten oplevert. Bovendien dicht het de kloof tussen politiek en burgerij. Een voorwaarde is natuurlijk wel dat de ‘grote’ democratie de besluiten zeer serieus neemt.”
De Beweging van Barmhartigheid biedt aan mee te helpen met het organiseren van zo’n beraadslagende burgerdemocratie.
Waarom de Beweging van Barmhartigheid?
In de webdebatten over de grote crises kwam keer op keer naar voren dat ‘de nieuwe wereld’ er een zal moeten zijn die een einde maakt aan de hebzucht, de groeiende ongelijkheid en de uitbuiting van de natuur en dat we ons weer zullen moeten gaan richten op het ‘omzien naar elkaar en naar de generaties na ons’. En dat is precies ook de missie van de Beweging van Barmhartigheid.
De Groene Amsterdammer ziet een levendige belangstelling voor ‘burgerpartcipatie’:
“Ook in Nederland klinkt de roep om de burger mee te laten beslissen over grote politieke besluiten steeds luider. Vier op de tien Nederlanders voelen zich onvoldoende betrokken bij de totstandkoming van het klimaatbeleid, zo constateerde het Sociaal en Cultureel Planbureau onlangs. De commissie-Brenninkmeijer adviseerde de Nederlandse regering eerder dit jaar een burgerforum voor het klimaat in te stellen om te profiteren van de kennis en ervaring in de samenleving. De Nijmeegse hoogleraar klimaatwetenschappen Heleen de Coninck ziet eveneens mogelijkheden in burgerparticipatie, mede om het nodige draagvlak te creëren voor de duurzaamheidstransitie.
Schrijver en cultuurhistoricus Eva Rovers, medeoprichter van Bureau Burgerberaad, presenteerde onlangs haar plan aan demissionair premier Mark Rutte om een nationale Klimaatconventie op te nemen in het regeerakkoord.”
Foto: Mat Napo (Unsplash) Klimaatdemonstratie in Parijs
Bronnen
De Franse Burgerraad voor het Klimaat blijkt een wassen neus – ‘Macron heeft ons verraden’
De Groene Amsterdammer, 28 juli 2021
Webdebatserie afgerond met oproep aan de politiek
Beweging van Barmhartigheid, 14 maart 2021
Reageren?
Ongepaste reacties worden verwijderd(E-mail adres wordt niet gepubliceerd)