OEKRAÏNE
Festivals for Compassion: compassie met Oekraïne
21 juni 2022 – Het is een Nederlands initiatief: het internationale ‘Festivals for Compassion’. Zo’n vijftig klassieke muziekfestivals doen eraan mee onder aanvoering van het Nederlandse Wonderfeel. Het begon als een uiting van compassie rond corona. En nu is het ook een blijk van solidariteit met Oekraïne.
Op initiatief van het Nederlandse festival ‘Wonderfeel’ ontstond twee jaar geleden een internationaal verbond van zo’n 50 klassieke muziekfestivals: ‘Festivals for Compassion’. Het was een reactie op het stilvallen van de concertpraktijk door corona. Een van de initiatiefnemers, Tamar Brüggemann: “Corona heeft ons allemaal geraakt, wereldwijd. Het confronteerde iedereen met een ongekende machteloosheid. Een vervreemdende periode met grote impact. En tegelijk een tijd vol saamhorigheid en compassie. Festivals for Compassion is geboren uit de behoefte om dat gevoel van compassie muzikaal gestalte te geven. Om solidariteit te tonen over landsgrenzen heen. En ja, misschien ook wel om verdriet uit de schaduw te halen en erbij stil te staan.”
Dit jaar kreeg het initiatief nóg een ‘stimulans’: de oorlog in Oekraïne.
De website van Festival for Compasion daarover: “We are all horrified by the baseless Russian military invasion in Ukraine and the suffering it is imposing on Ukrainians and all who hold them dear. Can music bring peace? At the very least, it can send a signal to all of us, our artists, our audience and above all to our Ukrainian colleagues and their loved ones.”
De organisatie gaf de Nederlands-Oekraïnse componist Maxim Shalygin opdracht tot een compositie die de verbondenheid met Oekraïne uitdrukt.
Shalygin schreef een strijkkwartet, onder de titel ‘Drop after drop’. Shalygin daarovertegen de NRC: “Enerzijds slaat de titel ‘Drop after drop’ natuurlijk op het bloedvergieten, maar een druppel kan de wereld ook ten goede keren. Als ieder mens een kleine bijdrage levert – hoe futiel ze ook lijkt – dan kan de optelsom toch grote veranderingen bewerkstelligen.”
Op dit moment wordt het stuk als in een estafette op heel veel plekken in Nederland en elders in Europa gespeeld.
Foto: Wonderfeel
Een uitvoering van ‘Drop after drop’ door het Adam Quartet (met een introductie van Shalygin) (10’04”)
Festivals for Compassion – Een Nederlands initiatief verovert Europa
MaestroMusic, juni 2020 (?)
Festivals for Compassion
Website, 2022
Maxim Shalygin: ‘Als ik aan de oorlog denk, krijg ik geen noot op papier’
NRC, 31 maart 2022
Maxim Shalygin
De Oekraïens-Nederlandse componist Maxim Shalygin (1985) studeerde aan het conservatorium van Sint-Petersburg, het Kiev en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.
Shalygin schrijft kamermuziek, vocale werken, symfonische stukken, elektro-akoestische muziek, maar ook muziek voor theater, dans en film Zijn composities worden gekenmerkt door een vaak sferische klank, soms hypnotiserend of zelfs ronduit verwarrend en altijd met een diepe intensiteit.
Speellijst werken van Shalygin
Festival Wonderfeel
Het festival wordt ieder jaar in ‘s-Graveland (bij Hilversum) gehouden. Dit jaar op 15, 16 en 17 juli
Reageren?
Ongepaste reacties worden verwijderd(E-mail adres wordt niet gepubliceerd)