ACTUEEL
De wereld veranderen via ons voedsel
27 mei 2021 – Trouw heeft een interview met de Britse filosoof Carolyn Steel (in Nederland onder andere bekend van haar boek ‘De hongerige stad’ (2012)) over voedsel. “Het is het krachtigste middel om de wereld te veranderen.”
Trouw interviewde haar naar aanleiding van het verschijnen van haar nieuwste boek ‘Wat gaan we eten?’.
Steel vindt dat het ons vooral aan filosofie ontbreekt bij de aanpak van de grote wereldproblemen.
Trouw: “De ingewikkeldste uitdagingen waar we voor staan, gaan allemaal over de manier waarop we met voedsel omgaan, betoogt Steel. Van klimaatverandering tot watertekorten, bedreigde biodiversiteit en dieet-gerelateerde ziekten. Het krachtigste middel om de wereld te veranderen is daarom voor haar dan ook overduidelijk: voedsel.”
Carolyn Steel legt het belang van filosofie uit: “We moeten andere keuzes leren maken, en filosofie kan ons helpen richting zoeken. Het gaat om een herwaardering van wat voedsel werkelijk is. (…) Ik heb het idee dat we zijn vergeten hoe we grote vragen moeten stellen. Wat zorgt voor een goed leven? ”
“Van oudsher bestaat ons voedsel uit levende dingen die we verzamelen, verzorgen, doden en koken, zodat we kunnen leven. Voedsel is leven. Door te eten maak je iedere dag deel uit van een kringloop van groei en verval, iets wat groter is dan jijzelf. Veel mensen vinden dit geen fijne gedachte, omdat het ons confronteert met onze sterfelijkheid.”
Lezen
Trouw, 24 mei 2021:
‘Een goede maaltijd bereiden is een van de zinvolste dingen die je kunt doen op aarde’
Boek
Carolyn Steel
‘Wat gaan we eten?’
Uitgever Meulenhoff, 2021
496 pag.
EAN 9789029094535
€ 24,99
De uitgever over het boek:
“Doordat we onze ogen sluiten voor de echte waarde van voedsel en voedselproductie, raken we langzaam gewend aan een manier van leven die een risico vormt voor onze planeet en voor onszelf. Voeding speelt daarom een essentiële rol als het gaat om hoe we de problemen van onze tijd het hoofd moeten bieden. Carolyn Steel gebruikt inzichten van beroemde filosofen zoals Aristoteles en Plato en ideeën uit de geschiedenis, architectuur, literatuur, politiek en wetenschap om te laten zien hoe we onze relatie met voedsel, en de manier waarop we het distribueren en produceren, kunnen veranderen.”
Vrij Nederland over het boek:
“Architect, schrijver en voedselwetenschapper Carolyn Steel denkt dat goed eten de wereld kan redden. Ze onderbouwt die gedachte in haar nieuwe boek Wat gaan we eten? waarin ze uitlegt hoe onze dagelijkse bezigheden, onze lichamen, onze huizen, onze politiek en handel en ons klimaat bepaald worden door wat we eten.”
Carolyn Steel
Carolyn Steel (1959) is schrijver, filosoof, architect. Verdiept zich sinds 2000 in onze omgang met voedsel. Na het verschijnen van haar bestseller ‘De hongeriger stad’ was ze in Nederland een veel gevraagd spreker. Ze is gastdocent aan de Universiteit van Wageningen.