INTERVIEW
De rode stoel in ZIN
13 februari 2023 – Sinds kort staat in iedere zaal van kloosterhotel ZIN in Vught één rode stoel tussen de andere stoelen. Bij binnenkomst valt die stoel meteen op. “De rode stoel blijft als vanzelf leeg. Er wordt naar gewezen en over het waarom ervan gespeculeerd, en dat is precies de bedoeling,” vertelt Gerie ten Cate, directeur van ZIN.
Ten Cate kwam op het idee door een uitzending van Op1 waarin Jan Terlouw te gast was. “Terlouw wees naar de lege stoel naast hem en zei: ‘Deze stoel staat symbool voor de toekomstige, nog niet geboren generaties. Laat aan elke vergadertafel en bijeenkomst een stoel leeg, zodat je ook aan hun belangen denkt als je een besluit neemt.’ Dat raakte mij meteen.”
Achtergrond
“Ik kom uit het onderwijs, heb een eigen hotel gehad en diverse directiefuncties,” begint Gerie. “Daarnaast gaf ik een aantal dagen in de week les aan de hotelschool in Maastricht.” In 2019 besloot hij het roer om te gooien. Hij was het reizen tussen Maastricht en zijn woonplaats Nijmegen moe. Maar bovenal wilde hij anders gaan ondernemen, met als motto: ‘Geld verdienen om iets goeds te doen’.
“Bij ZIN komen inhoud, goed doen en ondernemerschap samen”
Toeval of niet: na zijn besluit om vanuit een andere visie te ondernemen, werd Gerie benaderd voor de functie bij kloosterhotel ZIN. Zijn opdracht: ZIN financieel en organisatorisch op orde brengen met behoud van het gedachtengoed van de Fraters van Tilburg, de grondleggers van ZIN. Heel in het kort komt dat neer op Zien, Bewogen worden, In beweging komen. En daar staat Gerie volledig achter. “Je ziet iets, het raakt je, en dan moet je er ook iets aan doen. Dat is natuurlijk essentieel.”
“De dingen die je doet, doe je niet alleen voor jezelf. Je doet het voor de ander. Dat sluit ook aan bij traditie van de fraters. Vanuit deze zijnswijze wil je een beter leven voor de toekomst, daar streef je naar. Dat kan ook wel met een beetje minder, vindt Gerie. “Niet altijd alleen maar aan groei denken bijvoorbeeld, maar alles eerlijk verdelen over de generaties en de wereld. Eigenlijk heel simpel.”
Duurzaam onderwijs met (com)passie
Zo simpel legt hij het ook uit aan zijn studenten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, waar hij, naast zijn werk bij ZIN, anderhalve dag in de week lesgeeft in ondernemerschap. Ondernemerschap bij ZIN en lesgeven aan jonge studenten. Hij vindt het een mooie combinatie: “Die studenten houden je fris”.
Sustainable Development Goals
En andersom probeert Gerie zijn studenten aan het denken te zetten over wat goed ondernemerschap inhoud. Zo schroomt hij niet om college te geven over passie en compassie. En begint hij zijn collegereeks vaak met de Sustainable Development Goals, 17 ‘tools’ om duurzaam te ondernemen.
“Tijdens mijn colleges werk ik met studenten aan ondernemerschap en laat ze nadenken over de toekomst. Ik vertel ze over wat ik doe bij ZIN en hoe dat er in de praktijk uitziet: geld verdienen om goed te doen.” “Dit is júllie toekomst,” houdt Gerie zijn studenten voor. Want, vindt hij, je bent pas een goede ondernemer als je je bewust bent van je omgeving en daar rekening mee houdt.
“Alles wat je doet, heeft effect op de wereld. Daarom daag ik studenten uit om na te denken, over beslissingen, en over de consequenties ervan, ook voor de toekomst.”
In zijn jonge jaren was hij een wereldverbeteraar, die op de barricades stond. Gerie lacht en zegt: “Nu, vele jaren ouder, stel ik me iedere dag opnieuw de vraag: ‘Wat kan ik vandaag en morgen doen voor de ander, voor de toekomst, in het klein. En daar handel ik ook naar.”
Vandaar die rode stoel, in iedere zaal in ZIN.
Als ‘reminder’ om op alle plekken waar nagedacht en beslist wordt over de toekomst, te onthouden voor wie je het doet: de toekomstige generaties.
(Foto boven: Beweging van Barmhartigheid)
Meer informatie
Bekijk het fragment van Op1 waarin Jan Terlouw spreekt over de lege stoel:
Meer informatie over de 17 Sustainable Development Goals ofwel Duurzame Ontwikkelingsdoelen vind je op:
Voor de liefhebbers nog een Amerikaans filmpje over de Global Goals:
Meer informatie over Kloosterhotel ZIN:
Reageren?
Ongepaste reacties worden verwijderd(E-mail adres wordt niet gepubliceerd)