ACTUEEL
De moordenaar van je broer vergeven
8 juli 2021 – Wat beweegt iemand om de hand te reiken aan de moordenaar van een dierbare? De Vlaamse Annemie Van Camp deed het. Allereerst om zichzelf te helpen. “Ik wist dat er maar één persoon was die mij kon helpen om alles te verwerken. En dat was de dader zelf.”
Vlaanderen. Robert, de broer van Annemie Van Camp, werd tien jaar geleden vermoord. Het was een moord met voorbedachten rade. Ivan was de dader. Hij was de nieuwe vriend van de ex van Robert. Ivan werd veroordeeld en kreeg uiteindelijk een gevangenisstraf van twintig jaar.
Annemie dacht dat de veroordeling haar weer rust zou brengen, maar dat was niet het geval.
Kerknet.be beschrijft hoe het haar daarna verging:
“De opluchting duurt niet lang voor Annemie. Ze zit in de knoop met zichzelf. (…) Annemie: ‘Ik kreeg de raad om naar een psycholoog te gaan. Maar ik wist dat er maar één persoon was die mij kon helpen om alles te verwerken. En dat was de dader zelf. Waarom dacht ze dat? Dat was toch niet normaal! En hoe zou dat dan wel moeten gebeuren?’
Via een brief van de bemiddelingsdienst neemt Ivan zelf contact op met de familie. Annemie gaat luisteren en toont zich bereid om verder in gesprek te gaan met hem. Dit is haar kans, een uitweg uit het labyrint van verwarrende gevoelens. (…) Een hele zomer heeft Annemie aan niets anders gedacht. Alle verwachtingen zijn goed op elkaar afgestemd: van formaliteiten zoals wel of niet handen schudden tot de vragen die aan bod mogen komen.
‘Toen ik Ivan zag zitten, zag ik een totaal andere persoon dan op het proces. Helemaal ineengedoken op een stoel, niet die arrogante houding van op het proces. In zijn handdruk voelde ik: Dit kan een goed en open gesprek worden. De man die daar zat, had al efkes kunnen nadenken over wat er was gebeurd. Het deed me deugd eindelijk echt te horen wat er die avond was gebeurd.’ (…)
In 2017 werken Annemie en Ivan mee aan een reportage van VRT-journalist Dirk Leestmans via de vereniging Without Walls. Op een onverwacht moment stelt de reporter een vraag over vergeving. Duizenden kijkers vormen instant een mening over wat er op dat moment in haar opwelt. ‘Ik dacht: ik moet Ivan kunnen vergeven, gewoon voor mezelf. Dus dan heb ik gezegd: Ja, Ivan ik kan u vergeven. En ik hoop dat ge uzelf ook kunt vergeven.’
Tot op vandaag wordt Annemie daarop aangesproken. Met veel onbegrip, bagger zelfs. ‘Je vermoordt hem opnieuw!’
‘Misschien was het beter geweest dat ik hem had vergeven zonder dat er een camera op stond’, meent ze nu. Maar ze laat zich niet van de wijs brengen. ‘Veel mensen verstaan niet dat je een moordenaar kan vergeven. Maar dat gebeurt niet van de ene dag op de andere. Ik heb Ivan een paar keer ontmoet en hem leren zien als de papa van zijn kinderen, als iemand die nagedacht heeft over wat er gebeurd is en die veranderd is.
Het is makkelijk om te oordelen en te veroordelen. Het is veel moeilijker om efkes in die schoenen te gaan staan en te proberen te begrijpen wat er is gebeurd. En als je dat kunt, dat weet je ook dat mensen kunnen veranderen in de positieve zin.
Mijn broer is er niet meer, maar de familie van Ivan wordt met de vinger gewezen terwijl ze er ook niets aan kunnen doen. En ja, wat er is gebeurd, is gebeurd. Dat kun je niet terugdraaien. Je kunt er alleen mee proberen te leven.’ ”
Foto: Matthew Ansley (Unsplash)
Bron
Harten zonder Grenzen. ‘Naar de moordenaar van mijn broer’
Kerknet.be, 7 juli 2021
Without Walls
Without Walls, afgekort WW, is een dialoog- en werkgroep rond gevangenen, slachtoffers, ex-gevangenen en maatschappij. “Zowel daders als slachtoffers zitten ‘gevangen’ in hun situatie en gaan elk op hun eigen manier om met de verwerking van de feiten. WW is tegen mensonwaardige straffen, tegen psychisch en fysisch martelen en tegen de doodstraf. Zij beschouwt gerechtigheid als een belangrijke pijler van een vredelievende maatschappij. Ze wil bijdragen tot verbetering van mensonterende situaties in gevangenissen wereldwijd en wil mee zoeken naar mogelijke alternatieven voor opsluiting. WW gelooft dat verzoening mogelijk is en exploreert de wegen die daartoe kunnen leiden.”
Een ander verslag van hetzelfde verhaal
‘Vergeven ja, maar we zullen nooit vrienden worden’
Het Belang van Limburg, 30 december 2017