ACTUEEL
De kunst van het horen – een warm bad
15 december 2021 – Na heel lang weer een échte bijeenkomst. Op 11 december stond het thema ‘de kunst van het horen’ centraal. En in alle eerlijkheid stond gedurende de hele dag ook de kunst van het zien, voelen, ruiken en proeven centraal: wat was het geweldig om elkaar weer te zien en echt te ontmoeten.
door Astrid Kraal
ZIN in kerstsfeer, heerlijk eten … alles was goed en vertrouwd. En het was als vanouds: oudgedienden helemaal op hun plek, nieuwelingen die spraken van een warm bad. Wat hebben we dit gemist en wat hebben we dit nodig.
Het was een dag die nog door Wim Verschuren (oprichter Beweging van Barmhartigheid) was voorbereid en hij was er bij op deze dag. Het aansteken van de kaars voor hem en het gevoel dat hij de hele dag aanwezig was.
De dag startte met een prachtig verhaal van Frank Eerhart. Hink-stap-springend van gedicht naar gedicht, bekende gedichten maar ook een aantal heel verrassende. Soms met een paar regels, soms in het geheel. Woorden kunnen ook heel verbindend zijn en de herkenning in een paar regels van een gedicht voelt goed. Antjie Krog met haar tekst over geopend leven, Willem Hussem met het bekende gedicht over vliegen, Vasalis, Joke van Leeuwen, … een prachtig gezelschap! En vol pareltjes, zoals bijvoorbeeld aandacht voor de tweede regel van het gedicht ‘Alles van waarde is weerloos’ van Lucebert . Deze regel ‘wordt van aanraakbaarheid rijk’ is veel minder bekend maar misschien nog wel mooier. Zinnen om bij te verwijlen en nog lang van na te genieten.
‘Taal is ook dicht bij iemand zijn’ zei Frank en zo voelde het ook.
Een prachtig lied van Klaartje en haar dochter Sarah (KARAH) en terwijl zij heel zacht zongen verscheen de zon en stond ook de tuin in het licht.
Daarna een kort en stevig betoog van Gerrit Kruis. Hij belichtte de verschillen tussen cosmetisch luisteren, actief luisteren en diep luisteren en de relatie met barmhartigheid. Zijn verhaal raakte, zorgde voor veel herkenning en zette aan het denken.
Tot slot Charles van Leeuwen, zijn tekst over de barmhartigheid als levenshouding raakte op weer een heel andere manier. Wat betekent het voor ons als de bel gaat? Wat is eigenlijk een roeping? En aandacht voor het eerste woord uit de Regel van Benedictus: ‘Luister’. En Charles stelde nog meer vragen: wat betekent luisteren naar de ander, luisteren naar God en luisteren naar je hart … of wat betekent eigenlijk gehoorzaamheid? Of gehoor geven aan? Stof tot nadenken!
De ochtend eindigde met de presentatie van zijn boek ‘Missie van barmhartigheid’: ouderwets dik en gedrukt op stevig papier … laten wij naar de geschiedenis luisteren!
In de middag vonden er verschillende inspirerende workshops plaats waar je aan deel kon nemen. Voor herhaling vatbaar!
Geschreven in de schrijfworkshop Levenskunst en luisterkunst:
Ontvangen
Met woorden geven we vorm aan dat wat in ons leeft, en degene die luistert speelt daarbij een belangrijke rol. Kan de luisteraar zichzelf stil maken, zich openstellen en zich laten raken door de beelden die de spreker in hem oproept met zijn woorden? Zo verlost de hoorder de spreker en neemt de lijn aan die hem wordt toegeworpen. De ene mens ontvangt de andere mens. Ontvangt erkenning en bemoediging. Het alleen zijn wordt doorbroken. Ik mag er zijn, jij mag er zijn. Gehoord, gezien, de ruimte gekregen, de ruimte gegeven, de ruimte mogen nemen. Ik hoor je, jouw woorden, jouw stem, jouw trilling, jouw nu. Ons nu.
Atie Bos
Reacties
Uit de reacties op deze dag:
‘Een warm bad, zo’n dag bij de Beweging’
‘Het gedicht maken ’s middags was zo fijn om te doen’
‘De stiltewandeling en klankmeditatie hadden een helende werking, heel bijzondere ervaring’
‘Het voelt als thuiskomen hier.’
‘Hier was al ik al heel lang naar op zoek’
‘Wat een fijne harmonische dag was dat. Wil dat graag nog vaker meemaken.’
‘De muziek heeft me diep geraakt’
‘Ik had graag alle drie de workshops wel willen doen. Het was moeilijk kiezen.’
‘Het aandachtig luisteren naar elkaars teksten in de schrijfworkshop was hartverwarmend.’
‘Het leek net of we allemaal verlicht uit de stilte- en klankmeditatie kwamen, onze gezichten straalden’
‘Ik wil graag meedenken met nieuwe activiteiten’
Reageren?
Ongepaste reacties worden verwijderd(E-mail adres wordt niet gepubliceerd)