ACTUEEL
Componist zoekt tekstschrijver voor ‘barmhartige’ cantate
6 augustus 2021 – Een cantate zonder zang is als een boek zonder letters. De Nederlandse componist Alfons van der Mullen zoekt voor een cantate die hij over de werken van barmhartigheid wil maken daarom een ‘librettist’, een tekstschrijver.
De componist Alfons van der Mullen is geraakt door het appèl dat uitgaat van de werken van barmhartigheid, zozeer zelfs dat hij er een cantate over wil schrijven. Hij was er al wel aan begonnen, maar de tekstschrijver die het libretto zou verzorgen wist in zijn teksten het appèl niet écht te raken.
Van der Mullen heeft zijn muzikale notities wel vastgelegd in korte instrumentale werken die hij de naam ‘Zeven wegen van barmhartigheid’ gaf. Maar een echte cantate over barmhartigheid staat nog steeds hoog op zijn verlanglijstje. “Je kunt met muziek én tekst de boodschap veel beter overbrengen.”
De Beweging van Barmhartigheid wil Van der Mullen helpen en hoopt dat dit bericht een tekstschrijver bereikt die het libretto zou kunnen schrijven voor die barmhartigheid-cantate. Alfons van der Mullen wil dan rond de tekst een geheel nieuwe compositie maken.
Dus, librettisten, stuur even een berichtje naar .
Van der Mullen schreef al eerder ‘barmhartige’ cantates: de cantate ‘De Barmhartige Samaritaan’ (2014), ‘Jonas’ (2015) en ‘De verloren zoon’ (2016)
Het project ‘Zeven wegen van barmhartigheid’
De cantate die zonder tekst bleef krijgt binnenkort ook z’n (gedeeltelijke) première als instrumentaal werk: op zaterdag 18 september, op de feestelijke dag ‘Zeven wegen van barmhartigheid’ in Culemborg zal één deel van dat werk te horen zijn. (De dag is o.a. georganiseerd door de ‘Roos van Culemborg’.)
Over de componist
Alfons van der Mullen is geboren op Curaçao (1947). Hij wilde schilder én componist worden en ging naar Nederland om zich beide kunsten eigen te maken. En hij is nog steeds in beide kunsten actief, al noemt hij zich pas sinds een jaar of tien componist. Maar het componeren staat bij hem nu wel voorop. “Je kunt in muziek nu eenmaal meer emotionele lagen uitdragen. Mijn passie zijn de momenten waarin je religieus geraakt wordt door muziek.. Wanneer ik bij zangers, musici of luisterend publiek een diepere religieuze of existentiële ervaring teweeg kan brengen, zoals Bach dat doet in zijn cantates, dan is mijn dag goed.”
Barmhartigheid
Hij weet precies waarom barmhartigheid hem zo fascineert: “We kennen de woorden van Jezus uit het Evangelie, maar de ‘barmhartigheden’ laten zijn daden zien. En ik vind juist zijn handelen zo mooi. Dat komt nog dieper binnen dan de woorden. Bij het handelen gaat het om dienstbaarheid, dienstbaarheid aan de ander.”
De zeven werken van barmhartigheid moet je volgens Van der Mullen niet al te letterlijk nemen. “Jezus heeft zeven werken geformuleerd, maar voor de moderne mens kunnen er best een paar af en andere erbij. ‘De doden begraven’ is nu eigenlijk niet zo’n probleem meer. En ook ‘de zieken verzorgen’ is nu via een verzekering opgelost. Maar geld doneren, bijvoorbeeld aan ngo’s, is typisch een modern werk van barmhartigheid. En natuurlijk hoort ‘zorgen voor de aarde’ er nu ook bij.”
Foto: eigen foto
Alfons van der Mullen
Zeven wegen van Barmhartigheid
De Roos van Culemborg
Feestelijke opening ‘Zeven wegen van barmhartigheid’
Beweging van Barmhartigheid, aankondiging 18 september 2021
Symposium: ‘Ik was een vreemdeling en jullie ontvingen me in jullie midden’
Beweging van Barmhartigheid, aankondiging 18 september 2021
Ik zou het zeker willen proberen. Het lijkt me echter wel slim dat ik eerst enkele gepubliceerde gedichten en gebeden van mezelf kan overleggen om te zien of er een match mogelijk is. Wanneer u een positief gevoel over mijn teksten heeft en ik een goed beeld heb bij uw nadere wensen voor de teksten, wil ik graag een poging wagen.
ik sluit me aan bij de anderen. Een complete tekst lukt mij ook niet.
Maar barmhartigheid is iets veel meer en veel anders dan compassie. Het schuurt, irriteert, appelleert aan mijn diepste innerlijk, iets wat ik eigenlijk niet hoef te doen of wil doen. Die ander mag de ander zijn en blijven… En barmhartigheid lijkt vaak op warmhartigheid: als je hart warm loopt van binnen en je verstand zegt niet doen…
Dag Alfons
Voor een complete tekst heb ik, vrees ik, geen tijd. Maar stel dat ik een van zeven tekstschrijvers zou zijn die elk een werk van barmhartigheid bij de kop pakken? Aan wat voor tekst vorm denk je? Rijm of meer parlando ?