ACTUEEL
Compassieprijs 2023: een wedstrijd voor scholieren
3 februari 2023 – Oproep aan scholieren en leraren (met name in de vakken maatschappijleer, filosofie en burgerschap). Bedenk het beste plan voor een compassievolle wereld en win met je school een mooie prijs. Kies de vorm die bij jou past en werk je plan zo concreet mogelijk uit. De uiterste inzenddatum is 1 maart 2023.
De Compassieprijs is een prijs die jaarlijks wordt toegekend aan een persoon, initiatief of organisatie die in staat is om ‘harten te verwarmen, mensen te verbinden en welzijn te bevorderen’. De prijs bestaat sinds 2011 en heeft elk jaar een ander thema en andere doelgroep. Dit keer zijn scholieren de doelgroep en het thema is: Werken aan een betere wereld.
Dit jaar kennen we de compassieprijs toe aan een scholier, of een groep scholieren, die in een project of werkstuk een actueel vraagstuk behandelen vanuit het perspectief van compassie. Hoe kijk jij als scholier naar de wereld? Op welke manier wil jij in actie komen?
Een complexe wereld
Het overgrote deel van de jongeren voelt zich zeer betrokken bij de wereld. Maar het is wel een complexe wereld waarin je als scholier leeft. Ook op school heb je te maken met individualisering en globalisering en met de invloed van digitale media. Er komen vragen langs rond identiteit, gender en etnische diversiteit.
Bedenk het beste plan voor een compassievolle wereld en win met je school een mooie prijs.
Je moet je een mening vormen over wereldproblemen als de klimaatcrisis, een duurzamere economie, een functionerende democratie en de opvang van vluchtelingen. Kortom: veel thema’s om te onderzoeken en met elkaar over in gesprek te gaan. Vragen die je daarbij niet uit de weg kunt gaan: hoe ziet een ‘betere wereld’ eruit? En wat is een stapje om die iets dichterbij te brengen?
Kies de vorm die bij jou past
De compassieprijs 2023 wordt toegekend aan het beste plan van scholieren om de wereld een beetje beter en compassievoller te maken. Het kan gaan om een geschreven werkstuk, maar ook om een initiatief dat je al hebt opgezet. Je kunt er ook voor kiezen om een video, podcast, poster, lied of verhaal te maken. Als je idee maar levensecht is.
Werk je plan zo concreet mogelijk uit
Als je een goed idee hebt, moet je het ook concreet kunnen maken. Je maakt je plan concreet door zo goed mogelijk aan te geven:
- waarom jouw idee kan bijdragen aan een betere wereld;
- waarom je idee kan bijdragen aan een betere (school)omgeving;
- hoe jouw idee gerealiseerd is of kan worden;
- in hoeverre je idee door anderen uitgevoerd is of kan worden;
- wat jouw of jullie idee met compassie te maken heeft.
Compassieprijs
Er is een bedrag van € 1.000,- euro beschikbaar voor het winnende project. Dit bedrag kun je bijvoorbeeld inzetten om je project te realiseren. De Compassieprijs bestaat verder uit een oorkonde en een compassielamp. En vanzelfsprekend krijgt je plan aandacht in de media.
De rol van de school
We willen scholen, en in het bijzonder leraren in de vakken maatschappijleer, filosofie en burgerschap, vragen om de Compassieprijs bekendheid te geven en er in de les aandacht aan te besteden. Bij voorbaat danken we directies, leraren en scholieren voor hun inzet en betrokkenheid. We zijn heel benieuwd naar de resultaten, we laten ons graag verrassen.
- De uiterste inzenddatum is 1 maart 2023.
- De bekendmaking en uitreiking van de Compassieprijs 2023 is door omstandigheden uitgesteld naar eind mei. De prijsuitreiking op 14 april 2023 komt te vervallen.
Over de Compassieprijs
De Beweging van Barmhartigheid reikt de Compassieprijs jaarlijks uit. Hiervoor komen personen of projecten in aanmerking die erin geslaagd zijn om compassie zichtbaar of voelbaar te maken in een bepaalde activiteit of maatschappelijk veld.
Voor meer informatie en het indienen van je idee kun je terecht bij het secretariaat van de Beweging van Barmhartigheid:
Compassieprijs
Hoe kun je meedoen?
We vragen aan de school, of betrokken docenten, om projecten of werkstukken in te sturen. Deelname aan de Compassieprijs is alleen mogelijk namens de school of via een betrokken docent.
Inschrijfformulier Compassieprijs 2023 (pdf)
Je kunt ook een mooi schoolproject nomineren!
Voorwaarden
Inzendingen moeten voldoen aan een aantal voorwaarden:
- Ze zijn van jongeren tussen de 12 en 18 jaar
- Een geschreven werkstuk mag uit 1 tot 4 A-4’tjes bestaan
- Video’s of podcasts hebben een lengte van minimaal 1, en maximaal 8 minuten
- Per school kunnen maximaal drie werkstukken worden ingezonden. Als er meer belangstelling is, vragen we de school om een voorselectie te maken.
Niet vergeten
Voeg aan de inzending in elk geval ook de volgende informatie toe:
- Titel inzending
- Naam van de school
- Naam van de betrokken docent
- Naam of namen van de bedenkers van het plan (scholieren) en hun leeftijd
- Contactgegevens van de docent
Reageren?
Ongepaste reacties worden verwijderd(E-mail adres wordt niet gepubliceerd)