BOEKEN
Compassie voor beginners
14 november 2022 — Voor wie een houding van compassie wil oefenen vanuit de boeddhistische levensvisie, kan dit inleidende boek van Thupten Jinpa een goed vertrekpunt zijn. Maar ook voor mensen met een andere achtergrond, bijvoorbeeld een christelijke, is het een leerzaam boek. Het helpt om de boeddhistische betekenisgeving van compassie goed in beeld te krijgen.
Hoewel Compassie voor beginners al enkele jaren geleden verscheen, verdient het absoluut een vermelding tussen de boekbesprekingen van deze website. Je vindt er een aantrekkelijke en toegankelijke beschrijving in van het ideaal van de bodhisattva, iemand die voor een levenshouding van universele compassie heeft gekozen. De school van de Dalai Lama.
door Charles van Leeuwen
De Tibetaan Thupten Jinpa was bijna dertig jaar lang de vaste vertaler van de Dalai Lama. Hij put voor dit boek dan ook rijkelijk uit de leer van Zijn Heiligheid en verwijst naar Amerikaanse compassietrainingen die in deze school zijn opgezet.
De Dalai Lama gaat ervan uit dat fundamentele menselijke waarden als compassie, liefde, vriendelijkheid, vergeving en verantwoordelijkheidsgevoel in wezen onafhankelijk zijn van een geloofsovertuiging, al zullen ze meestal wel worden aangeleerd binnen een bepaalde religieuze traditie. ‘Het zijn universele waarden die hun grondslag hebben in de menselijke natuur… Vandaar ook dat compassie, gedefinieerd als een gevoel van zorgzaamheid voor het welzijn van anderen, de belofte inhoudt van een gezamenlijke ethiek, zonder dat daarbij een beroep hoeft te worden gedaan op bepaalde godsdienstige of metafysische overtuigingen.’
Compassiespieren
Het boek bestaat uit drie delen. Een eerste deel gaat in op de betekenis van compassie, in de woorden van de Dalai Lama ‘het beste bewaarde geheim van geluk’. Het middendeel bevat systematische oefeningen, waarbij het interessant is te zien dat Jinpa spreekt van ‘compassiespieren’. Zozeer komt het aan op trainen, langdurig trainen van de blik, van het geduld, van het gevoel, van de houding van compassie. Het derde deel van het boek gaat over compassie als levenshouding. Dat laatste deel vond ik persoonlijk het interessantst. Misschien ook omdat dit voor een westerse lezer het meest herkenbare deel van het boek is. Jinpa spreekt onder meer over compassie als uitgangspunt in onderwijs en opvoeding, op de werkvloer, in de gezondheidszorg, in de economie. Het is duidelijk dat er veel in ons onderwijs zal moeten veranderen als je kinderen van jongs af aan met compassie vertrouwd wilt maken. Het vraagt een andere benadering van conflictoplossingen, van orde houden, van creativiteit stimuleren en kennis overdragen… De voorbeelden die Compassie voor beginners geeft, stemmen zeker tot nadenken. En het idee van een ‘zorgzame werkplek’ blijft je na het lezen van dit boek ook bij. Vooral als een vraag: Zit er niet heel veel pijn in de gewone werkprocessen? In welke werkomgeving kom je eigenlijk toe aan zowel het delen van die pijn als het helen ervan?
Zes perfecties
Een eyeopener vond ik het hoofdstuk over het ideaal van de bodhisattva – iemand die voor een levenshouding van universele compassie heeft gekozen. Het gaat in op de betekenis van ‘generositeit, ethisch handelen, geduld, vreugdevolle ijver, concentratie en wijsheid’, zoals de zes ‘perfecties’ van het boeddhisme heten. Geven heeft bijvoorbeeld in de klassieke boeddhistische traditie heel andere connotaties dan in de westerse. ‘Er zijn drie vormen van geven: het schenken van materiële benodigdheden, het schenken van vrijheid van angst (mensen het gevoel geven dat ze veilig zijn) en het schenken van geestelijke bijstand.’ In het Westen vergeten we die tweede vorm vaak! De vreugdevolle ijver komt voort uit een diep, geharnast besef van je motivatie. Wat geduld is, weten we in het westen denk ik wel heel goed: maar we oefenen ons er weinig in.
Zien, voelen en handelen
Compassie is in de traditie van de Dali Lama een weg ‘van een gevoel naar een totaal andere manier van zijn’. Dat wordt uit dit boek duidelijk. Het aanleren van compassie is in de ogen van Jinpi zoiets als het leren autorijden: je moet heel goed kijken, soepel leren schakelen en de veiligheid altijd in gedachten houden. Als je lang genoeg oefent, wordt het een automatisme, al zal dat je nooit ontslaan van het goed blijven kijken en aanvoelen. Interessant is, dat het ook bij het inoefenen van de boeddhistische levenshouding van compassie kennelijk gaat om de drieslag ‘zien, voelen en handelen’, zoals we die eveneens uitdrukken in uit het motto van de Beweging van Barmhartigheid.
Foto: James-wainscoat (unsplash)
Boek
Thupten Jinpa: Compassie voor beginners. Voor een leven met meer moed en geluk.
Kosmos uitgevers, 2016
288 pagina’s
ISBN 978 90 215 59995
Prijs: € 20,99
Vertaler May van Sligter
Thupten Jinpa (1958)
Thupten Jinpa was een Tibetaanse monnik, maar is inmiddels getrouwd en heeft twee dochters. In de VS ontwikkelde hij samen met Stanford University de veelgeprezen Compassion Cultivation Training™ (CCT©). Vandaaruit heeft hij het Compassion Institute opgericht. Hij was bijna 30 jaar lang de belangrijkste vertaler van de Dalai Lama.
Reageren?
Ongepaste reacties worden verwijderd(E-mail adres wordt niet gepubliceerd)