Barmhartigheid in boeken
Een bonte verzameling leestips en recensies. Inspirerende teksten over barmhartigheid, compassie, mededogen.
Boekrecensie: Dit kan ook een goede tijd zijn
Boeken, Recensie19 juni 2024 – Recent is het nieuwe boek van Roek Lips verschenen. ‘Dit kan ook een goede tijd zijn. Over tegenspoed en levenskracht’. Ron van Es, hoofdredacteur van Optimist Magazine Online, las het boek en is diep onder de indruk. “Er zijn weinig boeken die mij zo in de greep hebben gehouden tijdens het lezen als dit boek.”
Compassie als leidraad in politiek en bestuur, Podcast Stuurloos
Actueel, Charles van Leeuwen, Recensie18 januari 2024 – Een van de podcasts die het afgelopen jaar mijn blik op de Nederlandse samenleving diepgaand heeft veranderd, is Stuurloos van Volkskrantjournalist Kustaw Bessems. Als Beweging van Barmhartigheid zou ik deze podcast willen voordragen voor een speciale compassie-podcastprijs. De gesprekken van Stuurloos openen telkens weer onze ogen voor onbarmhartigheid in de Nederlandse samenleving, maar vaak ook voor een mogelijk, compassievol antwoord erop.
Bevlogen pleidooi voor een menselijker, rechtvaardiger en duurzamere wereld
Actueel, Boeken, Klimaat, Recensie6 oktober 2023 – Om de vele crises waarmee we vandaag de dag geconfronteerd worden het hoofd te kunnen bieden, moeten we nú radicaal investeren in de toekomst. In zijn nieuwste boek ‘De perfecte storm’ gaat hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans op zoek naar een nieuwe balans.
Etty Hillesum, het verhaal van haar leven – biografie door Judith Koelemeijer
Boeken, Recensie19 april 2023 – Sinds de eerste publicatie van haar dagboeken en brieven hebben de geschriften van de Joodse vrouw Etty Hillesum (1914 – 1943) wereldwijd miljoenen lezers geïnspireerd. Biograaf Judith Koelemeijer biedt een verrassend nieuw perspectief op Etty’s rusteloze jeugd, haar linkse studentenjaren, en haar uiteindelijke keuze om ‘het lot van haar volk te delen’ en niet onder te duiken.
Geen economische groei, maar groei in menselijkheid
Boeken, Interviews, RecensieHet is onontkoombaar. Wil je barmhartigheid principieel een plek geven in je leven, dan heeft dat consequenties voor je omgang met de leefomgeving, met natuur en milieu. Je komt er niet met wat keuzes in de keuken en de kledingkast, ook je manier van wonen, werken en verplaatsen komt ter discussie te staan. Recensie boek 'Er is leven na de groei' van Paul Schenderling.
Maurits Chabot beschrijft de mogelijkheid tot vergeving
Boeken, Interviews, RecensieVERA JONCKHEERE - 3 februari 2023 — Journalist Vera de Jonckheere interviewde Maurits Chabot over zijn boek 'Over de Kloof' voor Den Haag Centraal (DHC). De Beweging van Barmhartigheid mocht dit artikel eenmalig publiceren. Met dank!
Rijke geschiedenis van de fraters van barmhartigheid
Boeken, Interviews, RecensieMARJO BRENTERS - 2 februari 2023 — Missie van barmhartigheid. De Fraters van Zwijsen is de titel van het vuistdikke boek dat Charles van Leeuwen schreef over de congregatie, die in zekere zin de bron is van waaruit de Beweging van Barmhartigheid is voortgekomen. Het boek is een toegankelijke kennismaking met ‘het werk’ van barmhartigheid, in woord én beeld.
Dag aan dag werken aan een omschakeling
Boeken, RecensieCHARLES VAN LEEUWEN - 23 januari 2023 — ‘Leven in liefde’ is een jaarboek met voor iedere dag een inspirerende, overdenkende of zingevende tekst gebaseerd op verwondering voor het leven, verbondenheid en verantwoordelijkheid.
Armoede in Nederland: om niet voor weg te kijken
Boeken, Recensie9 december 2022 — Zeker in deze decembermaand is armoede een confronterend thema. Het minste wat je kunt doen is er een goed boek over lezen, om die armoede beter te begrijpen en te weten wat eraan gedaan wordt. Hoe en door wie, en of barmhartigheid daar ook nog iets in betekent. Bespreking van drie boeken over armoede in Nederland.
Compassie voor beginners
Boeken, Recensie14 november 2022 — Voor wie een houding van compassie wil oefenen vanuit de boeddhistische levensvisie, kan dit inleidende boek van Thupten Jinpa een goed vertrekpunt zijn. Hoewel Compassie voor beginners al enkele jaren geleden verscheen, verdient het absoluut een vermelding tussen de boekbesprekingen van deze website. Je vindt er een aantrekkelijke en toegankelijke beschrijving in van het ideaal van de bodhisattva, iemand die voor een levenshouding van universele compassie heeft gekozen. De school van de Dalai Lama.
Een boek met een heilig stappenplan
Boeken, Recensie11 juli 2022 — 'De natuur wordt uitgebuit.' 'De natuur verdient respect.' Worden we niet meer geraakt door de natuur? Of alleen als er een klimaatcrisis is?
Wanneer je je ervoor openstelt en je bewust wordt van je plaats en betekenis in het geheel, kun je de natuur ervaren als 'heilig'. En juist dat kan weer een uitweg bieden uit de klimaatcrisis. Dat is de boodschap van het nieuwste boek van Karen Armstrong.
Vernederingen, haat én mededogen
Boeken, Recensie3 juli 2022 — Eddy Belleguelle, de hoofdpersoon in Weg met Eddy Belleguelle, door Edouard Louis, zegt van zichzelf dat het vanaf zijn geboorte duidelijk was dat hij homoseksueel is. Dit leidt tot een ongelukkige kindertijd en jeugd. Tegelijkertijd is het de aanleiding om zijn milieu te ontvluchten en een kritische blik te ontwikkelen op de Franse samenleving.
‘Moeten we de politici niet gaan helpen bij belangrijke besluiten?’
Actueel, Boeken, Klimaat8 juni 2022 – Op woensdag 29 juni geeft Eva Rovers in Den Haag een 'theatercollege' over burgerberaden. Ze vertelt en discussieert dan over haar boek/pamflet 'Nu is het aan ons'. "Kunnen we de politiek wel aan politici overlaten? Zouden wij als burgers hen niet moeten helpen bij het oplossen van grote maatschappelijke problemen, zoals de klimaatcrisis of kansenongelijkheid?"
Een roman waarin elke stem telt
Actueel, Boeken2 juni 2022 – De belofte van de Zuid-Afrikaanse schrijver Damon Galgut verscheen in 2021 en won dat jaar de Bookerprize. Je kunt dit boek lezen als een ontluisterende roman over een ontsporende familie in een land-in-transitie, maar de toon is licht en er valt veel te lachen. Bovendien houdt de schrijver de hoop op een barmhartig gebaar levend.
De ander eerst?
Actueel, Boeken30 mei 2022 – Hoe verbind je je zinvol met 'de ander'? In onze boekenrubriek deze keer een recensie van Tijd als kwetsbaarheid in de filosofie van Levinas van Jan Keij. "Een boek dat wijs, speels en goed onderbouwd en gedocumenteerd afrekent met de softe onzin van 'ik ga me kwetsbaar opstellen’", schrijft recensent Paula Stuurman.
Goed sterven, omdat ons levensverhaal een begin én een einde heeft
Actueel, Boeken25 mei 2022 – Doodgaan aan ouderdom wordt steeds zeldzamer, is de prikkelende stelling van Marli Huijer vandaag in de Volkskrant. Haar artikel is een vooraankondiging op een essay dat over een paar dagen verschijnt. In het artikel en in het essay pleit zij voor ‘goed sterven’. Ze wil de stervenden weer zélf de touwtjes in handen geven, en het doodgaan niet langer over te laten aan de medische wereld. Een pleidooi voor barmhartig sterven.
Nieuw boek Karen Armstrong ‘De heilige natuur’
Actueel, Boeken23 mei 2022 – Eind mei verschijnt bij Querido het nieuwe boek van Karen Armstrong 'De heilige natuur'. Hier vast een voorpublicatie van een deel van de inleiding. Het boek gaat over het herstel van onze band met de natuur. "We beginnen te beseffen dat de manier waarop we nu leven, ondanks alle voordelen, niet alleen de ontplooiing van de mens belemmert, maar zelfs het voortbestaan van onze soort bedreigt. We moeten niet alleen onze manier van leven veranderen, maar ons hele systeem van waarden."
Empathie als stapsteen
Actueel, Barmhartigheid, Boeken, Recensie20 mei 2022 – Wat zou je moeten lezen als je je gewoon eens wilt verdiepen in het thema van de barmhartigheid? Als je het thema wilt verkennen wanneer compassie op je weg komt via de media, je werk, familie of vrienden? Of als je gewoon nieuwsgierig bent?
Waar ken ik je van?
Actueel, Boeken, Recensie27 april 2022 – April is altijd de 'Maand van de Filosofie'. Dit jaar schreef Paul Verhaeghe speciaal hiervoor het mooie en verrassende essay 'Intieme vreemden'.
Wie we zijn wordt in grote mate bepaald door onze intimiteit met anderen: onze ouders, onze geliefden, onze kinderen. Maar hoe intiem we ook met elkaar zijn, toch willen we ons ook steeds weer losmaken, zelfstandig zijn. Welke tegengestelde krachten zijn hier aan het werk?
”De rechtvaardigen’ nu als oratorium
Actueel, Boeken, Tip26 april 2022 – Het bijzondere boek 'De rechtvaardigen' is door de auteur, Jan Brokken, bewerkt tot een oratorium. Jan Brokken draagt zelf teksten voor, ingevlochten in muziek voor koor en saxofoonkwartet. De oorlog in Oekraïne geeft het oratorium een bijzondere actualiteit. De première is op Bevrijdingsdag donderdag 5 mei in de Grote Zaal van het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam.
‘Naastenliefde en rentmeesterschap zijn waarden die we nu node missen’
Actueel, Boeken, Tip22 maart 2022 – Het Nederlands Dagblad tipt een nieuw boek van Marian Donner: 'De grote weigering'. Het gaat over de economie, vooral over de vraag: "Hoe kan het dat de moderne mens zich schikt naar een systeem waarvan hij weet dat het mens, dier en aarde uitput?"
Onderwijs is contactsport
Actueel, Boeken, Recensie15 maart 2022 – De Thuiszittersklas is een meeslepend boek over de systeemfranjes en menselijke marges van het middelbaar onderwijs. Ik heb het gelezen met een mengeling van bewondering, ongeloof, schaamte en jaloezie. En vooral ook verbazing over die wonderlijke wereld van de thuiszitters en de mensen die zich voor hen inspannen, zoals hun strijdlustige, wanhopige of apathische ouders en een handjevol moedige professionals.
Kijken met compassie
Actueel, Boeken, Recensie23 februari 2022 – Afgelopen jaar verscheen het kleine, mooie boekje Eyes of Compassion, dat waarschijnlijk aan de aandacht van het Nederlandse publiek is ontsnapt. Maar het verdient absoluut om gelezen, gedeeld en besproken te worden, om verschillende redenen.
Het laatste boek van Wim Verschuren
Beweging, Boeken, Recensie25 januari 2022 – Het is nu ongeveer vijf jaar geleden dat Wim Verschuren zijn boek Barmhartige Liefde (2017) uitbracht. Het Jaar van Barmhartigheid was juist afgelopen, maar het thema barmhartigheid bleef de geesten natuurlijk bezighouden. Wims boek, aanvankelijk in een interne uitgave verschenen voor een kring van fraters, zusters en vrienden, ging van hand tot hand. Het werd een hebbedingetje en al snel moest de auteur het omwerken tot een publieksuitgave, die de titel 'Liefhebben in het dagelijks leven' kreeg en het landelijk lezerspubliek bereikte.
Omoiyari: de Japanse kunst van compassie
Actueel, Boeken, Compassie, Tip6 januari 2022 – Erin Niimi Longhurst schreef er een boek over: 'Kijken door de ogen van een ander: De Japanse kunst van compassie'. Omoiyari gaat om compassie in heel brede zin: van aandacht van de mensen om je heen, tot gastvrij zijn, spaarzaam leven en je dankbaar voelen.
Vanessa Umboh: ‘In Rotterdam leven 40.000 kinderen in armoede’
Actueel, Armoede, Boeken, Tip4 januari 2022 – Vandaag verscheen het boek 'Moeder van 40.000 kinderen'. Het is het verhaal van Vanessa Umboh uit Rotterdam die opkomt voor de 40.000 (!) kinderen die in Rotterdam in armoede leven. Ze zet deze armoede op de politieke agenda en organiseert veel activiteiten voor deze kinderen.
Hoop in donkere tijden: Michael Ignatieff over troost
Actueel, Boeken, Tip3 januari 2022 – Het nieuwste boek van de Canadese schrijver en historicus Michael Ignatieff (1947) gaat over Troost. Het enthousiasme waarmee alom dit boek besproken wordt leert in ieder geval dat er bij velen een behoefte aan troost bestaat.
Eilandjes van inzicht en troost
Boeken, Recensie30 november 2021 – Als je blijft hollen, zie je niet waarvandaan je vertrokken bent en verlies je het zicht op je bestemming en de mogelijkheid die te heroverwegen. Daarom is het nodig om bij tijd en wijle stil te staan in stromend water. Dat maakt Henk Schildkamp heel duidelijk in zijn boek 'Stilstaan in stromend water'.
Hoopvol blijven in deze wereld
Boeken, Recensie19 november 2021 – We weten dat klimaatverandering een reële bedreiging van onze toekomst is. Kun je dan nog op een realistische manier hoopvol blijven? Roek Lips sprak 130 wijze mensen daarover en schreef op wat 53 van hen daarover te zeggen hadden. En de conclusie van het boek is een voluit 'ja': "Onbehagen maakte plaats voor motivatie om met nieuwe inspiratie aan de slag te gaan. Niet als wereldverbeteraar, maar als een bewuster persoon."
Avonturieren met gebed
Recensie1 november 2021 – De Nederlandse vertaling van 'Het gebed, het Woord, het Gelaat' van Andrea Riccardi werd op 25 oktober gepresenteerd in het huis van Sant’Egidio in Amsterdam. Volgens de inleider van de avond moet de publicatie van Andrea Riccardi, in zijn bescheiden omvang van nog geen 150 pagina’s, beslist niet als zelfhulpboekje voor bidden opgevat worden.
Stephan Sanders is het gewoon gaan vinden dat hij gelovig is
Recensie9 oktober 2021 – Het werd voor Stephan Sanders uiteindelijk onhoudbaar te blijven ontkennen dat hij gelovig was geworden. Zijn 'coming out' als gelovige ging gepaard met veel schaamte.
Deze eeuw als eeuw van het geweten
Recensie11 juni 2021 – Het boek 'De fundamenten' van Ramsey Nasr is een belangrijke bijdrage aan het debat over hoe het na de coronacrisis verder 'moet', c.q. zou kunnen gaan.
Ode aan de eenzaamheid
Recensie18 april 2021 – Eenzaamheid is een probleem dat in omvang toeneemt en door velen onderkend wordt. Met het boek ’Ode aan de eenzaamheid‘ schaart Marinus van den Berg zich, zeker in deze coronatijd, in de rij van meer schrijvers over dit onderwerp.
Wat doen we na Covid19?
Recensie3 februari 2021 – Zeven vlugschriften geschreven door bevlogen mensen in het boekje ’Wat doen we met deze crisis? Na COVID-19’.
Het boek Job, Roek Lips
Recensie25 januari 2021 - Roek Lips was gast in onze webdebatserie. Over de dood van zijn zoon Job schreef hij 'Het boek Job'. Koen van Hoeckel las het.
Het verlangen naar zin
Tip20 januari 2021 – ‘Het verlangen naar zin’ van Hans Alma is een van de genomineerde boeken voor het beste Spirituele Boek in 2020
Against Empathy
Recensie16 mei 2020 – Het hebben van sterke empathische gevoelens maakt iemand niet tot een mens met moreel goede oordelen of handelingen
Wees lief voor deze ziel
Recensie19 juli 2019 – Frank Kazenbroot belicht het leven en werk van schrijver en singer-songwriter Leonard Cohen.
Verhalen verteld aan onszelf
Recensie6 juni 2019 – David Van Reybrouck en Thomas d'Ansembourg pleiten voor geweldloze communicatie.