ZO EENVOUDIG KAN HET ZIJN
Be some buddy!
8 november 2024 – Een kleine 10 jaar geleden, in 2016, werd ‘Buddy to Buddy’ opgericht in Zutphen. Dit initiatief ondersteunt en begeleidt nieuwkomers in de regio door hen in contact te brengen met lokale inwoners. Dat helpt hen om te integreren en hun eigen weg te vinden in de voor hen nieuwe omgeving.
Door: Ceciel Funnekotter
Inmiddels is het project uitgewaaierd door heel Nederland. In bijna 20 steden kunnen mensen aankloppen bij Buddy to Buddy. Buddy’s kunnen vluchtelingen wegwijs maken in de samenleving. Eén persoon kan de link zijn naar de Nederlandse samenleving. Een buddy kan enorm waardevol zijn voor een nieuwkomer tijdens de ontdekkingstocht naar een nieuw bestaan.
Zo eenvoudig kan het zijn
De contacten die vluchtelingen hebben, beperken zich in eerste instantie vaak tot professionele en vrijwillige hulpverleningsinstanties. Buddy to Buddy biedt de mogelijkheid voor sociale contacten. “We richten ons op alle vluchtelingen in alle, inmiddels zo’n 20 twintig deelnemende steden. Daarbij wordt er geen onderscheid gemaakt in leeftijd, status of afkomst.” vertelt coördinator Merel Hubatka uit Zutphen.
We zijn elkaars vreemdeling, totdat we elkaar ontmoeten. Door elkaar te leren kennen ontdekken we het verhaal achter de ander en zijn we geen vreemdelingen meer van elkaar. Coördinator Merel Hubatka, Buddy to Buddy Zutphen.
“Voor de vrijwilligers dragen de werving en de ontmoetingen bij aan meer bekendheid en begrip voor andere culturen. Buddy to Buddy bevordert ook de positieve beeldvorming rondom de opvang van vluchtelingen, onder meer door persoonlijke verhalen van buddy’s te vertellen.”
Fotomuur van Buddy’s
Gelijke interesses
Nadat iemand zich heeft aangemeld, zorgt de Buddy to Buddy organisatie voor een zorgvuldige match. Merel: “Dat doen we op basis van gedeelde interesses tijdens een speciaal Matchingsdiner. Bovendien zorgen we, zo nodig, dat er gedurende het hele traject begeleiding is. Hoe de buddy’s hun contact invullen is aan henzelf. Sommigen sporten samen, anderen bezoeken het buddy café en spelen daar bordspellen of maken samen muziek.”
Gezellige, losse sfeer
Op een woensdagavond kom ik de huiskamer van Buddy to Buddy binnen met mijn huisgemaakte eier-aardappelsalade, want het is ‘potluck’ avond. De ruimte stroomt vol met mensen uit verschillende culturen, zoals Syrisch, Eritrees, Venezolaans, Irakees en verschillende Zutphenaren die buddy zijn. De buffettafel wordt weldra gevuld met allerlei zelfgemaakt lekkers uit de diverse culturen.
Na een hartelijk welkom door de organisatie vormt zich een rij voor het buffet. Ik schuif aan tafel bij Aykan een Turkse Koerd die inmiddels al jaren in Nederland is. Hij spreekt nog steeds regelmatig met zijn buddy van destijds af in de huiskamer van Buddy to Buddy. “Ik ben een beetje eenzaam’, vertelt hij, want ondanks zijn vrijwilligerswerk als kok bij een particuliere dagopvang voor ouderen mist hij toch nog steeds een vriendengroep. “Ik heb veel van Aykan geleerd”, zegt zijn buddy Karin. Lachend: “Leuke taalverschillen bijvoorbeeld. Aykan vertelde me laatst dat er in het Koerdisch een apart werkwoord bestaat voor het eten van zonnebloempitten en pompoenzaden. Dat kennen we in Nederland echt niet!”
De juiste match vinden
Aan de andere kant van de tafel zit een Iraakse jongen die pas 7 maanden in Nederland is. Desondanks kan hij de gesprekken al heel aardig volgen. Zoals het verhaal van Simon, die vertelt dat hij net in Zutphen is komen wonen en anti- kraak in een voormalige school woont. “Een vriend vertelde me enthousiast over het Buddy to Buddy project,” vertelt hij. “Na het matching diner, heb ik me meteen opgeven als buddy.”
Aan de afwas
De sfeer is bijzonder gezellig en los. Bij de bar met koffie en thee zingen vrijwilligers en vluchtelingen samen luidkeels hits uit de jaren 90 mee. Ook worden de foto’s van het recente gezellige uitje uitgebreid bekeken.
Goede sfeer
Twee studenten die een internationale studie volgen in Zwolle vertellen dat ze Buddy to Buddy als onderzoeksproject hebben gekozen. “Waarom? Omdat het project zo eenvoudig en doeltreffend is! En omdat er in Zutphen al meer dan 2.300 matches zijn geweest.” Ze zijn onder de indruk van de sfeer en vast van plan om dit project ook in hun eigen land van de grond te krijgen.
Sandra en Jule van Hogeschool Saxion
Na de koffie vertrekken de meesten zoetjes aan. Ook ik zeg ieder met wie ik in gesprek ben geweest nog even gedag. Voor mij staat vast dat ik zeker nog eens terugkom: om te beginnen bij een dansmiddag in het azc, waarvoor een groep vrouwen me enthousiast maakte.
Perfect tegengif
Terwijl ik naar huis loop, besef ik me dat Buddy to Buddy het perfecte tegengif is voor de onbarmhartige koers die ons huidige kabinet vaart ten aanzien van asielzoekers. En herinner ik me de quote die ik in het jaarverslag van Buddy to Buddy Zutphen had gelezen:
“Friends help you find important things when you think you have lost them.
Your smile, your hope, your courage.”
Perzisch gezegde, geleerd van buddy Narges Kiaei
En zo is het.
Meer informatie:
Reageren?
Ongepaste reacties worden verwijderd(E-mail adres wordt niet gepubliceerd)