RECENSIE
Avonturieren met gebed
1 november 2021 – De Nederlandse vertaling van ‘Het gebed, het Woord, het Gelaat’ van Andrea Riccardi werd op 25 oktober gepresenteerd in het huis van Sant’Egidio in Amsterdam. Volgens de inleider van de avond moet de publicatie van Andrea Riccardi, in zijn bescheiden omvang van nog geen 150 pagina’s, beslist niet als zelfhulpboekje voor bidden opgevat worden.
door Astrid Gravenbeek
Benoemen wat het dan wel is liet de inleider graag over aan de drie sprekers, waarvan Kristien Hemmerechts de eerste is. Het verhaal waarmee de Vlaamse schrijfster opent maakt in eerste instantie nieuwsgierig naar de achtergrond van de rooms-katholieke geloofsgemeenschap Sant’Egidio en de stichter Riccardi. Niet in de laatste plaats omdat haar aanwezigheid verband houdt met haar recente ‘outing’; haar aansluiting bij Sant’Egidio in Antwerpen, waar zij naar eigen zeggen een nieuw thuis bij God vond.
Sant’Egidio
Op de eigen website noemt Sant’Egidio zich een lekenbeweging die het gebed verbindt met concrete inzet voor de armen. De gemeenschap vindt haar oorsprong in1968 in Rome, waar studenten, waaronder de toen 18-jarige Andrea Riccardi, geraakt door het grote contrast tussen arm en rijk, besloten hun tijd en vriendschap te delen met de minder bedeelden. De gemeenschap die Riccardi vanuit een kerk in de wijk Trastevere opricht, groeit uiteindelijk uit tot de hedendaagse wereldwijde beweging, verspreid over meer dan zeventig landen.
‘Het Gebed, het Woord, het Gelaat’
Zowel Kristien Hemmerechts als de tweede spreker, abt Thijs Ketelaars van de Adelbertabdij in Egmond, halen het hoofdstuk ‘Stilte’ aan. Een hoofdstuk over het stilzwijgen van God. Volgens Ketelaars is luisteren en horen passend bij de vluchtigheid van deze hectische, lawaaierige tijd waarin alles snel moet en er weinig tijd is voor reflectie. Dat hierbij stilgestaan wordt, maakt ‘Het Gebed, het Woord, het Gelaat’ volgens hem tot een monastiek boek. Hemmerechts merkt op dat er veel aandacht besteed is aan ‘het woord’, terwijl het gebed ook een aanvaarding zonder woorden is; je kunnen openstellen voor God. In het hoofdstuk over stilte komt dit volgens haar aan bod.
‘Het Gebed, het Woord, het Gelaat ‘is inderdaad geen zelfhulpboekje maar eerder een avontuur waarop Riccardi je meeneemt in, om en naar het gebed. Misschien is het ook wel een pleidooi voor het gebed: “Ook al lijkt het alsof je niets kunt doen in deze of gene situatie, bidden is altijd mogelijk”(pag. 77). Om het boek van Riccardi echter recht aan te doen, is de context onmisbaar. Met kennis van de achtergrond en drijfveren van Riccardi en Sant’Egidio vallen de hoofdstukken als vanzelf op zijn plaats.
Andrea Riccardi
‘Het Gebed, het Woord, het Gelaat’
Uitgeverij Averbode (2021)
ISBN 9789031701629
€ 18,50
De uitgever over het boek
“Is bidden of lezen in het Woord van God nog zinvol in een wereld die gedomineerd wordt door snelle communicatie? Wat betekent het om te bidden wanneer we geconfronteerd worden met de afgrond van kwaad en pijn? Hoe kan de hedendaagse mens de ‘stilte van God’ verdragen? In zijn nieuwste boek zoekt Andrea Riccardi vanuit de Bijbel, de kerkvaders en de oosterse iconografische traditie naar antwoorden op deze en andere vragen die het menselijk bestaan raken. Het boek biedt hulp bij het lezen van het Woord van God vanuit de confrontatie met vragen van arme en gekwetste mensen vroeger en nu. De iconen die het gebed richting geven, tonen de schoonheid die voortkomt uit de scheuren van een lijdende, vernederde en verlaten mensheid. Een boek om de ware betekenis van gebed te herontdekken en te werken aan een leven dat mooi en goed is, net als dat van Christus. (…) In het boek laat Andrea Riccardi, de stichter van Sant’Egidio, zien hoe bidden en lezen in het Woord van God van betekenis is voor de wereld vandaag. Hij put daarbij ook uit zijn eigen rijke ervaringen van de ontmoeting met de armen en de zoektocht naar vrede.”
Meer informatie
Nieuw boek van Andrea Riccardi over het gebed gepresenteerd
25 oktober 2021, Sant’Egidio
Vitamine B met Kristien Hemmerechts
Andrea Riccardi
Reageren?
Ongepaste reacties worden verwijderd(E-mail adres wordt niet gepubliceerd)