ACTUEEL
Amsterdam gaat experimenteren met een burgerberaad
9 september 2021 – Een willekeurige steekproef van honderd Amsterdammers gaat een burgerberaad vormen. Na een cursus gaan ze extra maatregelen bedenken om de CO2-uitstoot terug te dringen. Het experiment sluit perfect aan bij een voorstel van de Beweging van Barmhartigheid.
Eén van de uitkomsten van de webdebatten van de Beweging van Barmhartigheid rond de verkiezingen was een stevig pleidooi voor het invoeren van ‘burgerdemocratie’, een ander woord voor ‘burgerberaad’ of ‘deliberatieve democratie’. De Beweging van Barmhartigheid bood de overheid zelfs aan daarbij een handje te helpen. Dat hoefde niet, want op het aanbod is nooit gereageerd.
Maar Amsterdam gaat er nu mee beginnen, meldt de Volkskrant vandaag.
De Volkskrant: “Wethouder Marieke van Doorninck (GroenLinks, duurzaamheid) heeft woensdag de oprichting aangekondigd van een burgerberaad: door loting geselecteerde Amsterdammers bedenken – na een uitgebreide bijscholing – manieren om de uitstoot van CO2 verder te beperken. De hoofdstad vreest haar klimaatdoelen voor 2030 anders niet te halen.
Het is voor het eerst dat een stad in Nederland experimenteert met een burgerberaad over het klimaat. De pilot is bedacht om het draagvlak voor klimaatbeleid te vergroten. Tot nu toe verloopt de energietransitie in de hoofdstad moeizaam.”
Amsterdam zal de aanbevelingen van het burgerberaad zeer serieus te zullen nemen. “Dat gaan we dan ook echt uitvoeren”, belooft Van Doorninck in de Volkskrant. “Het kan niet zo zijn dat we honderd burgers maar wat laten praten. Een burgerberaad werkt alleen, zo blijkt uit ervaringen in het buitenland, als de leden ook echt een mandaat krijgen.”
Over de ‘deliberatieve democratie’ schrijft de Volkskrant: “Nederland pionierde in 2006 al met een burgerforum over het kiesstelsel, maar dat leidde nergens toe. Dit jaar adviseerde een commissie het kabinet opnieuw ervaring op te doen met burgerberaden op het gebied van klimaat.
Voorstanders zien het burgerberaad als middel om de groeiende polarisatie in de samenleving te verminderen. Door burgers zelf beleid te laten maken, zou het draagvlak voor maatregelen groeien. Zo’n ‘deliberatieve democratie’ is volgens hen vooral geschikt voor grote maatschappelijke problemen die om langetermijnbeleid vragen. Politici zouden daar minder geschikt voor zijn, omdat die denken in verkiezingsperioden van vier jaar.
Tegenstanders waarschuwen dat burgerberaden veel geld en tijd kosten en alleen wat opleveren als politici mandaat durven weg te geven.”
De deelnemers aan de webdebatten van de Beweging van Barmhartigheid waren duidelijk voorstander.
Uit het verslag:
De deelnemers aan de webdebatten vinden dat ‘de politiek’ veel te weinig werk maakt van de grote mondiale crises: de klimaatverandering, de dolgedraaide economie, de groeiende ongelijkheid en de enorme vluchtelingenstromen die gaan komen. “Het huis staat in brand en wij vergaderen over de mooiste manier van blussen. Woorden, maar veel te weinig daden.”
Aan de debatserie hebben honderden bezorgde burgers deelgenomen en ze concludeerden dat de ‘gewone’ democratie het niet voor elkaar krijgt door te pakken. Of in de woorden van een van de sprekers, Jan Terlouw: “De politiek is niet flink genoeg.”
Een van de deelnemers: “Daarom moeten we, los van de politieke partijen, een representatieve steekproef van burgers hun oordeel vragen en ze daarvoor grondig en onpartijdig laten voorlichten. Experimenten met zulke burgerdemocratie hebben al uitgewezen dat dat veel betere besluiten oplevert. Bovendien dicht het de kloof tussen politiek en burgerij. Een voorwaarde is natuurlijk wel dat de ‘grote’ democratie de besluiten zeer serieus neemt.”
Foto: Unsplash
Bron
Amsterdam hoopt CO2-uitstoot terug te dringen via experiment met burgerberaad
De Volkskrant, 9 september 2021
Lees ook
Webdebatserie afgerond met oproep aan de politiek
Beweging van Barmhartigheid, 14 maart 2021
Reageren?
Ongepaste reacties worden verwijderd(E-mail adres wordt niet gepubliceerd)