Alle nieuwsberichten op een rij
David Grossman ontvangt Erasmusprijs 2022
Actueel, Barmhartigheid30 November 2022 - De Stichting Praemium Erasmianum heeft de Erasmusprijs 2022 toegekend aan de Israëlische schrijver David Grossman (Jeruzalem, 1954). Het thema van de prijs is dit jaar ‘Verbinders in een verdeelde wereld.’
Nieuwe eindredacteur barmhartigheid.nl
Actueel, Beweging14 november 2022 - We zijn als Beweging van Barmhartigheid blij dat we een nieuwe eindredacteur voor de website hebben gevonden. Christien Roovers begint half november aan deze opdracht. In september nam de Beweging afscheid van de vertrekkend webredacteur.
Ga in gesprek met een ‘Good Read’
Actueel, BewegingLees je regelmatig over onderwerpen rondom compassie en spiritualiteit? En denk je weleens: hoe zou de schrijver dit precies bedoelen, of hoe kijken anderen aan tegen dit onderwerp?
Neem dan eens een kijkje bij de ‘Good Read’ van het Charter for Compassion.
Afscheid van onze webredacteur
Actueel, Beweging6 september 2022 - In september heeft de Beweging van Barmhartigheid afscheid genomen van haar webredacteur. Onze vrijwilliger, die het liefst anoniem wil blijven, heeft sinds najaar 2020 een grote vernieuwingsoperatie van de website geleid en de Beweging een nieuw mediagezicht gegeven.
Compassieprijs 2023: een wedstrijd voor scholieren
Actueel, Beweging, Compassieprijs3 februari 2023 - De Compassieprijs is een prijs die jaarlijks wordt toegekend aan een persoon, initiatief of organisatie die in staat is om ‘harten te verwarmen, mensen te verbinden en welzijn te bevorderen’. De prijs bestaat sinds 2011 en heeft elk jaar een ander thema en andere doelgroep. Dit keer zijn scholieren de doelgroep en het thema is: Werken aan een betere wereld.
Empathie leren in de schoenen van een ander
Actueel, Vluchtelingen1 juli 2022 – Londen heeft een Empathy Museum. En een van de projecten van dat museum in nu in Nederland: 'A Mile in My Shoes'. In een heel grote 'schoenendoos' kies je een paar schoenen en krijg je een koptelefoon waarop je, onder het lopen op zijn of haar schoenen, de eigenaar van de schoenen over zichzelf hoort vertellen. Dagblad Trouw wilde het wel eens proberen en liep een 'mile' mee.
Brainstormen over ‘Rentmeesterschap en duurzaamheid’
Actueel, Beweging25 juli 2022 – Op dinsdag 13 september houdt de Beweging van Barmhartigheid samen met een aantal andere organisaties een (interne) brainstorm over 'Rentmeesterschap en duurzaamheid'. Wat kun je doen om de aarde voor onze (klein)kinderen bewoonbaar achter te laten? Wat kun je doen als individu en wat als instelling of organisatie? We zoeken praktisch haalbare ideeën.
Een uitje voor onze vrijwilligers: ‘barmhartig koken’
Actueel, Beweging9 juli 2022 – Voor de vrijwilligers van de Beweging van Barmhartigheid was er op 17 juni een uitje in het Kloosterhotel ZIN in Vught. Eindelijk kan het weer (al is corona nog niet weg). Het thema voor dit uitje: 'barmhartig koken'.
‘Een onzorgzame overheid maakt dat we zo snel boos zijn’
Actueel, Politiek5 juli 2022 – De socioloog prof. dr. Evelien Tonkens is ervan overtuigd dat de vele conflicten in de samenleving in belangrijke mate te maken hebben met de 'onzorgzaamheid' van de overheid. Ze schrijft erover in een essay in het dagblad Trouw. "De onzorgzame overheid draagt bij aan onzekerheid, angst en zogeheten diffuse mondigheid."
Jan Pronk: ‘We zijn op geen enkele manier solidair met vluchtelingen’
Actueel, Vluchtelingen4 juli 2022 – Oud-minister Jan Pronk over Nederland en vluchtelingen: "We zijn op geen enkele manier solidair met vluchtelingen. Het is erger dan in de jaren tachtig." Hij noemt het hypocriet dat Nederland wel andere landen aanwijst als mensenrechtenschenders, maar in eigen huis problemen als bijvoorbeeld het toeslagenschandaal laat dooretteren."Niemand neemt er de verantwoordelijkheid voor."
‘Het voelt zo goed om dit te doen voor vluchtelingkinderen’
Actueel, Vluchtelingen2 juli 2022 – Even onbezorgd vakantievieren: voor veel vluchtelingkinderen zit het er niet in. Speciaal voor hen organiseert VluchtelingenWerk de Kindervakantieweken. Als klein jongetje ging Houman (34) zelf mee op de vakantie en nu, zo'n vijfentwintig jaar later, is hij er weer bij: als begeleider.
Empathie leren in de schoenen van een ander
Actueel, Compassie1 juli 2022 – Londen heeft een Empathy Museum. En een van de projecten van dat museum in nu in Nederland: 'A Mile in My Shoes'. In een heel grote 'schoenendoos' kies je een paar schoenen en krijg je een koptelefoon waarop je, onder het lopen op zijn of haar schoenen, de eigenaar van de schoenen over zichzelf hoort vertellen. Dagblad Trouw wilde het wel eens proberen en liep een 'mile' mee.
Geloof als steun bij verduurzaming
Actueel1 juli 2022 – De Wageningse hoogleraar Eveline van Leeuwen maakt zich flink zorgen over onze overconsumptie. "Overconsumptie vind ik heel pijnlijk. We putten de aarde uit en consumeren vaak ten koste van mensen op andere plekken op de aarde." "Maar ik vertrouw op God."
Ook Bolsward heeft nu een ‘Huis van Compassie’
Actueel, Compassie25 juni 2022 – Vandaag opende het 'Huis van Compassie' in Bolsward zijn deuren. De oprichters noemen het ook wel ‘Huis voor bezieling, verdieping en ontmoeting’, want ze vinden dat er al veel materiële steun is voor kwetsbare mensen maar dat er veel te weinig wordt aangeboden rond 'kunst, cultuur en zingevingsvragen'.
Karen Armstrong: ‘We moeten echt iets doen, willen we een ramp voorkomen’
Actueel, Klimaat24 juni 2022 – Karen Armstrong schreef uit bezorgdheid het boek 'De heilige natuur' over onze omgang met de natuur. "We moeten proberen te herstellen wat we hebben gedaan."
Marjoleine de Vos van de NRC interviewde haar daarover.
Kerken willen helpen bij het klimaatdebat
Actueel, Klimaat24 juni 2022 – Negentien kerkgenootschappen willen helpen bevorderen dat het publieke debat over klimaatverandering de goede kant opgaat. Ze hebben daartoe een nota geschreven: ‘Naar een duurzame toekomst’. En al eerder schreven ze de brochure 'Van God is de aarde’. "Anders dan nog steeds wel wordt gedacht gaat duurzaamheid niet alleen over natuur en milieu."
Soep tegen eenzaamheid
Actueel, Eenzaamheid22 juni 2022 – 'Oma's Soep' brengt eenzame ouderen en jonge vrijwilligers bij elkaar om samen soep te maken. Op de kookdagen voor eenzame ouderen maakt Oma's Soep zo veel mogelijk gebruik van overgebleven groentes. Het gaat goed met de soepmakers. De sociale onderneming wil uitbreiden en zoekt investeerders.
Minister Schouten: ‘Boete op compassie verleden tijd’
Actueel, Compassie22 juni 2022 – Minister Schouten (ChristenUnie) wil voor bijstandsgerechtigden af van de 'boete op compassie'. Hulp van vrienden en familie mag bij een uitkering geen boete meer opleveren, net als het zelf verlenen van mantelzorg. "Omzien naar elkaar" en "een menselijker maat" wil de minister weer voorop zetten.
Festivals for Compassion: compassie met Oekraïne
Actueel, Compassie, Vrede21 juni 2022 - Het is een Nederlands initiatief: het internationale 'Festivals for Compassion'. Zo'n vijftig klassieke muziekfestivals doen eraan mee onder aanvoering van het Nederlandse Wonderfeel. Het begon als een uiting van compassie rond corona. En nu is het ook een blijk van solidariteit met Oekraïne.
Children of the Labyrinth
Actueel, Vluchtelingen20 juni 2022 – Filmmakers Philip Brink en Marieke van der Velden vroegen ouders op de vlucht een brief te schrijven aan hun kinderen. Vandaag, op Wereldvluchtelingendag, begint de korte serie Children of the Labyrinth waarin ouders vertellen over de dag waarop hun kind werd geboren. Ook vertellen ze over de reden van hun vlucht en hoe het voelt om verstrikt te raken in “een labyrint van dichte deuren”.
Interreligieuze klimaatbijeenkomst in Rotterdam
Actueel, Klimaat17 juni 2022 – Voorafgaand aan de landelijke klimaatdemonstratie op zondag 19 juni in Rotterdam, organiseert de Interreligieuze Klimaat & Geloofgroep een bijeenkomst in de Laurenskerk aan het Grotekerkplein voor mensen vanuit alle levensbeschouwingen en religies, die aan de demonstratie gaan deelnemen.
‘Consumentenvrijheid mag best een onsje minder’
Actueel, Barmhartigheid17 juni 2022 – Denkend over hoe we omgaan met de aarde komt De Correspondent met een pleidooi voor minder vrijheid voor de consument. "Je kunt doen alsof mijn keuzevrijheid (...) een belangrijk soort vrijheid is, maar ik geloof dat niet – ik geloof dat die vrijheid vooral problemen met zich meebrengt", schrijft Jelmer Mommers.
You are a criminal
Actueel, Vluchtelingen14 juni 2022 – De Britse 'Nationality and Border Act' criminaliseert vluchtelingen. Als asielzoekers in het VK aankomen zonder 'geldige toegangsmachtiging' kunnen ze worden vervolgd. Bovendien kunnen 'kansloze asielzoekers', waar ze ook vandaan komen, naar Rwanda worden gestuurd in afwachting van de behandeling van hun (kansloze) asielaanvraag. Beheersing van de stroom asielzoekers gaat nu boven barmhartigheid en compassie.
Amsterdam heeft nu een Majoor Bosshardthuis
Actueel, Barmhartigheid14 juni 2022 – Donderdag 16 juni gaat het open voor het publiek: het Majoor Bosshardthuis in Amsterdam. Het is "een experience center waarin bezoekers zich kunnen laten inspireren in ‘er zijn voor de ander’".
Het historische huis aan de Oudezijds Voorburgwal was het woonhuis van majoor Bosshardt, waar zij kwetsbare mensen opving uit de binnenstad van Amsterdam.
Goed doen is gewoon hard werken
Actueel, Barmhartigheid, Interviews10 juni 2022 - In Kampen wordt sinds enkele jaren gebouwd aan Het 8ste Werk, een gemeenschappelijk erf waar zorg voor elkaar en voor de natuur centraal staat. Gea Overweg en Jaap Boersma creëren hier een rustpunt, in een wereld die vaak te veel van mensen vergt. Een plek waar iedereen van harte welkom is en mensen zich (weer) mens kunnen voelen.
Typhoon vraagt aandacht voor eenzaamheid onder jongeren
Actueel, Eenzaamheid9 juni 2022 – Hiphop-muzikant Typhoon wil met zijn nieuwe single ‘Alleen In De Pauze’ het taboe rond eenzaamheid onder jongeren doorbreken. Eenzaamheid is een chronisch probleem voor 200.000 jongeren in Nederland. Een op de vijf jongeren dacht tijdens de corona-periode weleens na over zelfdoding.
‘Opkomen voor kwetsbare mensen’ boeit rechtenstudent niet meer
Actueel9 juni 2022 – Een rechtendocent stelt dat begrippen als 'rechtvaardigheid' en 'opkomen voor kwetsbare mensen' geen drijfveer meer zijn voor rechtenstudenten. 'Baanzekerheid' en 'inkomen' zijn dat wel. "We moeten ons zorgen maken over de toekomst van de sociale advocatuur."
‘Moeten we de politici niet gaan helpen bij belangrijke besluiten?’
Actueel, Boeken, Klimaat8 juni 2022 – Op woensdag 29 juni geeft Eva Rovers in Den Haag een 'theatercollege' over burgerberaden. Ze vertelt en discussieert dan over haar boek/pamflet 'Nu is het aan ons'. "Kunnen we de politiek wel aan politici overlaten? Zouden wij als burgers hen niet moeten helpen bij het oplossen van grote maatschappelijke problemen, zoals de klimaatcrisis of kansenongelijkheid?"
Kabinet wil daklozen aan een huis helpen
Actueel, Daklozen8 juni 2022 – Daklozen moeten zo snel mogelijk een eigen huis krijgen. Volgens het kabinet is dat de beste manier om dakloosheid te bestrijden, veel beter dan tijdelijk onderdak in opvanghuizen, zoals bijvoorbeeld bij het Leger des Heils. "Een hoop menselijk leed en de nodige maatschappelijke kosten kunnen worden voorkomen."
‘Begrip voor dak- en thuislozen is gekelderd’
Actueel, Daklozen8 juni 2022 – De VPRO-televisieserie 'Danny's Wereld' gaat wekelijks op zoek naar "plekken waar het wringt in de samenleving". In de aflevering over daklozen volgt Danny Ghosen de straatverpleegkundige Wendy die daklozen helpt. "Met de toegenomen welvaart bij grote groepen is het begrip voor dak- en thuislozen gekelderd."
‘Prinses Laurentien is een topwijf, niet normaal’
Actueel7 juni 2022 – Prinses Laurentien zet zich actief in voor de ouders die gedupeerd zijn door de toeslagenaffaire. 'Ze is een topwijf, niet normaal', zegt een van de gedupeerden. De prinses helpt via haar Number Five Foundation. De Volkskrant bericht erover.
Mary Gauthier zingt empathie en compassie
Actueel, Compassie7 juni 2022 – De Amerikaanse singer-songwriter Mary Gauthier heeft afgelopen vrijdag een nieuw album uitgebracht waarin empathie en compassie centraal staan. De titel 'Dark enough to see the stars' is ontleend aan Martin Luther King: "Trouble is in the land; confusion all around. But I know, somehow, that only when it is dark enough you can see the stars."
Kinderrechters: ‘Jonge criminelen krijgen vaak niet de hulp die ze nodig hebben’
Actueel7 juni 2022 – De overheid schiet tekort in de zorg voor jongeren die het criminele pad op zijn gegaan. Gespecialiseerde jeugdhulp, die door de rechter wordt opgelegd, is vaak niet beschikbaar of er zijn wachtlijsten van enkele maanden tot een jaar. Kinderrechters roepen de overheid op hun wettelijke taak uit te voeren en deze hulp te organiseren. Aldus meldt de NOS. Zo erg als nu is de situatie niet eerder geweest, zeggen de kinderrechters.
Asielzoekers – Theater als ethische denkoefening
Actueel, Vluchtelingen3 juni 2022 – 'Salomonsoordeel' is een theaterproject over de Nederlandse asielprocedure. Het wordt gespeeld in theaters, maar ook in huiskamers en in bedrijven. Het publiek wordt in het stuk gebombardeerd tot IND-ambtenaren die een besluit moeten nemen. De NRC noemt het "een ethische denkoefening": "Wie ben ik om zo’n besluit over iemands leven te nemen?"
‘Laat de superrijken de steun aan de allerarmsten betalen’
Actueel, Solidariteit, Voedsel2 juni 2022 – Vorige week riep Oxfam de regeringen op de superrijken veel zwaarder te belasten om daarmee de extreme armoede in de wereld te bestrijden. Uit een onderzoek van Oxfam blijkt dat er in de huidige voedsel- en energiecisis weer honderden nieuwe miljardairs bij zijn gekomen, terwijl honderden miljoenen mensen in extreme armoede moeten leven. Op het Oxfam-belastingplan is niet gereageerd.
Een roman waarin elke stem telt
Actueel, Boeken2 juni 2022 – De belofte van de Zuid-Afrikaanse schrijver Damon Galgut verscheen in 2021 en won dat jaar de Bookerprize. Je kunt dit boek lezen als een ontluisterende roman over een ontsporende familie in een land-in-transitie, maar de toon is licht en er valt veel te lachen. Bovendien houdt de schrijver de hoop op een barmhartig gebaar levend.
De ander eerst?
Actueel, Boeken30 mei 2022 – Hoe verbind je je zinvol met 'de ander'? In onze boekenrubriek deze keer een recensie van Tijd als kwetsbaarheid in de filosofie van Levinas van Jan Keij. "Een boek dat wijs, speels en goed onderbouwd en gedocumenteerd afrekent met de softe onzin van 'ik ga me kwetsbaar opstellen’", schrijft recensent Paula Stuurman.
‘Groene Nobelprijs’ voor Marjan Minnesma
Actueel, Klimaat26 mei 20223 – Marjan Minnesma krijgt volgende week woensdag een belangrijke internationale prijs voor haar niet aflatende inspanningen om het klimaat te redden. De Goldman Environmental Prize wordt ieder jaar aan één winnaar per continent uitgereikt.
Marjan Minnesma spande, met Urgenda, de rechtszaak tegen de overheid aan die de overheid dwong meer werk te maken van de klimaatdoelen.
Tv-programma ‘Zin in morgen’ wil inspireren tot zinvol leven
Actueel26 mei 2022 - Zaterdag 28 mei start bij KRO-NCRV een nieuw tv-magazine 'Zin in morgen'. "Een programma boordevol inspiratie en bezieling, op zoek naar de zin van het leven." Kim-Lian van der Meij, Annemiek Schrijver en Thomas Cammaert praten met bijzondere mensen.
Wereldwijd nu meer dan 100 miljoen mensen op de vlucht
Actueel, Vluchtelingen26 mei 2022 – Het aantal mensen dat gedwongen op de vlucht is voor conflicten, geweld, mensenrechtenschendingen en vervolging, heeft voor het eerst in de geschiedenis de bizarre mijlpaal van 100 miljoen overschreden, opgedreven door de oorlog in Oekraïne en andere dodelijke conflicten.
Goed sterven, omdat ons levensverhaal een begin én een einde heeft
Actueel, Boeken25 mei 2022 – Doodgaan aan ouderdom wordt steeds zeldzamer, is de prikkelende stelling van Marli Huijer vandaag in de Volkskrant. Haar artikel is een vooraankondiging op een essay dat over een paar dagen verschijnt. In het artikel en in het essay pleit zij voor ‘goed sterven’. Ze wil de stervenden weer zélf de touwtjes in handen geven, en het doodgaan niet langer over te laten aan de medische wereld. Een pleidooi voor barmhartig sterven.
Nieuw boek Karen Armstrong ‘De heilige natuur’
Actueel, Boeken23 mei 2022 – Eind mei verschijnt bij Querido het nieuwe boek van Karen Armstrong 'De heilige natuur'. Hier vast een voorpublicatie van een deel van de inleiding. Het boek gaat over het herstel van onze band met de natuur. "We beginnen te beseffen dat de manier waarop we nu leven, ondanks alle voordelen, niet alleen de ontplooiing van de mens belemmert, maar zelfs het voortbestaan van onze soort bedreigt. We moeten niet alleen onze manier van leven veranderen, maar ons hele systeem van waarden."
Rachamhuis: een huis van barmhartigheid in Den Haag
Actueel, Barmhartigheid23 mei 2022 – Een echtpaar begon een jaar geleden in Den Haag een Rachamhuis, een 'huis van barmhartigheid'. Marieke en Hans Dingemanse werken beiden in de zorg. Daarnaast richten ze zich op hulpverlening aan sekswerkers. Ze wonen in een heel groot huis, waarin ze zes studio's realiseerden. Een 'woon-leerhuis'. Van daaruit kunnen ex-prostituees een nieuw leven beginnen. Er wonen nu zes vrouwen en twee kinderen.
Empathie als stapsteen
Actueel, Barmhartigheid, Boeken, Recensie20 mei 2022 – Wat zou je moeten lezen als je je gewoon eens wilt verdiepen in het thema van de barmhartigheid? Als je het thema wilt verkennen wanneer compassie op je weg komt via de media, je werk, familie of vrienden? Of als je gewoon nieuwsgierig bent?
Barmhartig koken? Een uitje voor onze vrijwilligers
Actueel, Beweging19 mei 2022 – Voor de vrijwilligers van de Beweging van Barmhartigheid is er op vrijdag 17 juni een uitje in het Kloosterhotel ZIN in Vught. Eindelijk kan het weer (al is corona nog niet weg). Het thema voor dit uitje: barmhartig koken.
Onrechtvaardige wetten bezorgen ook de rechters buikpijn
Actueel19 mei 2022 – Vorige week trokken de rechters aan de bel. Ze constateren dat wetten steeds vaker een onrechtvaardig effect hebben. Hoe ongebruikelijk ook, het is niet de eerste keer dat de rechters publiekelijk stellingnemen. Ze deden het ook al in het toeslagenschandaal en rond de vastlopende jeugdbescherming. En nu dus weer over de onrechtvaardigheid in 11 'buikpijndossiers'.
Filosoof over oorlog in Oekraïne: ‘Pas op voor goedkoop pacifisme’
Actueel, Barmhartigheid, Vrede18 mei 2022 – De Belgische filosoof Roger Burggraeve denkt dat het nog heel lang kan duren voordat er vrede is in Oekraïne. "Natuurlijk willen we vrede, maar het moet wel een rechtvaardige vrede zijn. Het aangedane kwaad moet wel rechtgezet worden."
Wat betekent barmhartigheid in zo'n gewelddadig conflict?
Een pleidooi voor ‘de kleine goedheid’
Actueel, Barmhartigheid, Essay17 mei 2022 – De Vlaamse hoogleraar Roger Burggraeve is een enthousiast pleitbezorger van 'de kleine goedheid'. Het is voor hem een bijzondere vorm van barmhartigheid. Kwetsbaar én onaantastbaar. 'De kleine goedheid' is tegendraads en laat zich zeker niet organiseren.
Maar wat is het precies?
Johan Willemse: ‘Veel mensen zoeken hoe barmhartig te leven’
Actueel, Beweging, Interviews17 mei 2022 – Johan Willemse, voorzitter van de Beweging van Barmhartigheid over de beweging: "Het zou mooi zijn als de Beweging van Barmhartigheid een thuis is voor mensen om contact te hebben over thema’s rond barmhartigheid op persoonlijk niveau. Het is juist in het dagelijks leven dat barmhartigheid geleefd kan worden, maar dat valt lang niet altijd mee."
Nieuw bestuur Beweging van Barmhartigheid
Actueel, Beweging11 mei 2022 – Het bestuur van de Beweging van Barmhartigheid is voor een deel vernieuwd. Vier bestuursleden treden terug en drie treden aan.
‘De taal van het hart is nodig om de samenleving opnieuw te bezielen’
Actueel, Barmhartigheid9 mei 2022 – Het "gebrek aan mildheid" in de samenleving baart de Volzin-columnist Shervin Nekuee steeds meer zorgen. "Vreedzaam samenleven bestaat bij de gratie om verbinding met elkaar aan te kunnen gaan. Dat vergt een zekere mildheid, een zeker egard en hoffelijkheid naar elkaar toe, een zekere beheersing van de drang om gelijk te willen krijgen."
De kracht van medemenselijkheid
Actueel, Barmhartigheid9 mei 2022 – “In het Westen zijn we verleerd om de ander het gevoel te geven: ‘Ik ben er voor je.’” Jo Caris, hoogleraar organisatieontwikkeling in de zorg, vindt dat we sociale vraagstukken veel te veel hebben gemedicaliseerd. "Zorgen voor elkaar zijn we verleerd," zegt hij in een interview van MaatschapWij.
Word lid!
Actueel, Beweging8 mei 2022 – De Beweging van Barmhartigheid is een ledenwerfactie begonnen. De reden? De Beweging kent heel veel mensen die sympathiseren met de missie en activiteiten, maar veel minder 'leden'. Dus gaan we alle sympathisanten die nog geen lid zijn wijzen op de mogelijkheid ook lid te worden.
De Beweging van Barmhartigheid heeft zich vernieuwd
Actueel, Beweging6 mei 2022 – De corona-jaren waren natuurlijk een ramp, een ramp die we hopelijk nu achter ons hebben gelaten. Maar de Beweging van Barmhartigheid heeft de jaren 2020 en 2021 ook gebruikt voor een stille transitie. Het Sociaal Jaarverslag daarover: "Het waren geen jaren van stilstand, integendeel."
‘Vluchtelingen helpen: gewoon doen wat je kunt’
Actueel, Vluchtelingen6 mei 2022 – "Je moet in dit soort vreselijke situaties als mens gewoon doen wat je kunt." Oud-minister van Defensie Joris Voorhoeve vangt Oekraïense vluchtelingen op en vertelde daar gisteren (Bevrijdingsdag) over bij Op1. Hij haalde de vluchtelingen zelf op. "Ik kon het niet verdragen die stroom vluchtelingen bij de eerste dag van de oorlog in de vrieskou in Polen te zien."
Dat puntgave kompas voor goed en kwaad
Actueel5 mei 2022 – Gisteren sprak Hans Goedkoop tijdens de Nationale Herdenking in De Nieuwe Kerk in Amsterdam een toespraak uit over goed en kwaad. Aan het eind ging hij in op de oorlog in Oekraïne. "Er dreigt een ontrechting van miljoenen. Generaties lang hoopten we daarvan weg te drijven naar een nieuwe toekomst, nooit meer, maar we vallen door de tijd, het lijkt wel 1939, en nu komt het op ons aan - op ons kompas voor goed en kwaad."
‘Mindfulness gaat tegen de menselijke verbinding in’
Actueel4 mei 2022 – De psycholoog en schrijver Arthur Eaton waarschuwt in De Groene Amsterdammer voor mindfulness. "Het gevaar is dat mindfulness in de plaats van een menselijke verbinding komt te staan. In plaats van aandacht voor elkaar, hebben we als we mindful zijn met name aandacht voor onszelf."
‘In het Nederland van 2022 gaat het niet om mededogen maar om macht’
Actueel, Barmhartigheid2 mei 2022 – In een radioprogramma van BNNVARA concludeert 'druktemaker' Ellen Deckwitz dat er in Nederland minder ruimte is voor mededogen. "Nederlandse machthebbers lijken weinig empathie te voelen met het lot van anderen."
Bloot en barmhartigheid?
Actueel, Barmhartigheid, Eenzaamheid27 april 2022 – In het 'Kerkje van Barmhartigheid' in Venetië is nu veel Nederlands bloot te zien in het kader van de 59ste internationale kunstbiënnale. Nederland heeft de locatie welbewust gekozen voor een video-installatie van melanie bonajo, de Nederlandse kunstenaar die de inzending voor de Biënnale verzorgt. Lichamelijke aanraking helpt tegen de eenzaamheid, is de boodschap.
Waar ken ik je van?
Actueel, Boeken, Recensie27 april 2022 – April is altijd de 'Maand van de Filosofie'. Dit jaar schreef Paul Verhaeghe speciaal hiervoor het mooie en verrassende essay 'Intieme vreemden'.
Wie we zijn wordt in grote mate bepaald door onze intimiteit met anderen: onze ouders, onze geliefden, onze kinderen. Maar hoe intiem we ook met elkaar zijn, toch willen we ons ook steeds weer losmaken, zelfstandig zijn. Welke tegengestelde krachten zijn hier aan het werk?
”De rechtvaardigen’ nu als oratorium
Actueel, Boeken, Tip26 april 2022 – Het bijzondere boek 'De rechtvaardigen' is door de auteur, Jan Brokken, bewerkt tot een oratorium. Jan Brokken draagt zelf teksten voor, ingevlochten in muziek voor koor en saxofoonkwartet. De oorlog in Oekraïne geeft het oratorium een bijzondere actualiteit. De première is op Bevrijdingsdag donderdag 5 mei in de Grote Zaal van het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam.
Paul van Tongeren: ‘In een crisis heb je niets aan optimisme’
Actueel, Klimaat25 april 2022 – Het dagblad Trouw interviewt Paul van Tongeren, de Denker des Vaderlands, over crises en de rol van optimisme. "In een crisis heb je niets aan optimisme", zegt hij heel stellig. "Optimisme miskent de ernst van de situatie. Wie de crisis onder ogen ziet, heeft hoop en geduld nodig. Hoop is heel iets anders dan optimisme."
Nynke Laverman: een excuusbrief aan volgende generaties
Actueel, Klimaat24 april 2022 – De zangeres Nynke Laverman heeft een gezongen excuusbrief aan volgende generaties geschreven, omdat we nu niet genoeg doen om de aarde te redden. "We vragen vergeving voor het feit dat we jullie een hel in hebben gestuurd."
Takecarebnb: een bedrijfje in barmhartigheid
Actueel, Barmhartigheid, Vluchtelingen20 april 2022 – In korte tijd is Takecarebnb onmisbaar geworden in de vluchtelingenopvang. Ze koppelen vluchtelingen aan gastgezinnen - en dat doen ze heel goed. In één maand tijd groeiden ze van zes naar ruim tweehonderd vrijwillige en tijdelijke werknemers.
‘Nederland: een gaaf land waar kwetsbaren het nakijken hebben’
Actueel14 april 32022 – In een column concludeert De Correspondent dat Nederland een 'gaaf land' is, maar ook een land 'waar kwetsbaren het nakijken hebben'. De columnist Simon van Teutem zet wat recente feiten op een rij.
We leven op veel te grote voet, ten koste van anderen
Actueel12 april 2022 – We leven op veel te grote voet en dat gaat ten koste van de generaties na ons en ten koste van de arme landen. Vandaag, 12 april, is het voor Nederland 'overshootday': vandaag hebben we voor 2022 al het hele 'rantsoen' opgesoupeerd dat we maximaal dit jaar zouden mogen gebruiken.
Zeven wegen van barmhartigheid
Actueel, Barmhartigheid11 april 2022 – In de Protestantse Kerk loopt een groot project rond de zeven werken van barmhartigheid. Voor iedereen die belangstelling heeft is het bijbehorende informatiemateriaal te bestellen.
Religieuze leiders: ‘Leg in vredesnaam de wapens neer’
Actueel, Vrede10 april 2022 – Op allerlei manieren hebben religieuze leiders de afgelopen dagen opgeroepen de oorlog in Oekraïne te staken. Paus Franciscus vandaag: "Leg de wapens neer! Er moet een paasbestand worden ingesteld. Niet om de wapens opnieuw te laden en de gevechten te hervatten - neen! - een bestand om tot vrede te komen, door echte onderhandelingen, waarbij men zelfs bereid is enkele offers te brengen voor het welzijn van het volk."
Sjaak Bral: ‘Ook zij verdienen onze compassie en hulp’
Actueel, Compassie, Daklozen5 april 2022 – De cabaretier Sjaak Bral heeft een column in het AD. Vandaag schreef hij over de noodhuisvesting voor vluchtelingen uit Oekraïne. Of beter gezegd: hij vergeleek hun nood met de nood van andere woningzoekenden: "Arbeidsmigranten, studenten en dak- en thuislozen verdienen onze compassie en onze broodnodige hulp."
"Je mag nooit leed met leed vergelijken – maar wrang is het wel."
Compassie-lessen vanuit Jerusalem
Actueel, Compassie, Vrede3 april 2022 – Wat betekent 'compassie' voor de Ramadan, voor Pesach en voor Pasen? Een internationale interreligieuze bijeenkomst op 7 april in Jerusalem probeert antwoorden te geven, speciaal gericht op een gezamenlijk gebed om vrede. De bijeenkomst is ook via Zoom te volgen.
‘We mogen de hoop nooit verliezen’
Actueel, Barmhartigheid30 maart 2022 – De Comenius-lezing is dit jaar gehouden door Ahmed Aboutaleb, de burgemeester van Rotterdam. Over de oorlog in Oekraïne. "We mogen de hoop nooit verliezen, want dan valt het doek. Er zullen weer andere leiders opstaan, leiders die zich laten leiden door menselijkheid, barmhartigheid, vergevingsgezindheid en mededogen."
‘Mededogen is een kleffe deugd’
Actueel, Barmhartigheid28 maart 2022 – Barmhartigheid, compassie, mededogen: je kunt een boeiende discussie voeren over de accentverschillen tussen deze begrippen. We vonden in het archief een bijdrage aan die discussie van het dagblad Trouw. Van vijfentwintig jaar geleden, dat wel. 'Mededogen is uit de tijd', schreef de krant toen. Discussiestof?
Na bijna 20 jaar dodencel stond hij plotseling buiten
Actueel24 maart 2022 – Het onmogelijke is gebeurd: Clinton Young die in een Texaanse dodencel bijna 20 jaar wachtte op zijn executie, mag onder voorwaarden zijn nieuwe proces in vrijheid afwachten. En dat allemaal mede dankzij de tomeloze inzet van een groep zeer betrokken Nederlandse mensen.
‘Naastenliefde en rentmeesterschap zijn waarden die we nu node missen’
Actueel, Boeken, Tip22 maart 2022 – Het Nederlands Dagblad tipt een nieuw boek van Marian Donner: 'De grote weigering'. Het gaat over de economie, vooral over de vraag: "Hoe kan het dat de moderne mens zich schikt naar een systeem waarvan hij weet dat het mens, dier en aarde uitput?"
‘De economie ligt op ramkoers met het leven’
Actueel, Compassie21 maart 2022 – Nog te weinig economen zijn doordrongen van het belang van een barmhartige economie. Maar de 'ontgroei-beweging' kan zich er zo bij aansluiten: "De groei-economie ligt op ramkoers met het leven op aarde". De beweging pleit voor "een economische systeemomslag zodat de economie zorgt voor mens en planeet".
Compassieprijs sneuvelt ook dit jaar door Covid
Actueel, Beweging, Compassieprijs18 maart 2022 – De Compassieprijs 2022 (dit jaar voor scholieren) hebben we moeten afblazen. Covid heeft bij scholen te veel energie gevergd, waardoor er nu te weinig ruimte is voor projecten die extra en frisse aandacht vragen. Misschien lukt het later wel.
Kloosters openen hun deuren voor vluchtelingen
Actueel, Vluchtelingen18 maart 2022 –De Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR) meldt dat in verschillende kloosters opvangfaciliteiten worden gerealiseerd voor vluchtelingen uit Oekraïne. Op dit moment staat de teller op 7 kloosters. De KNR heeft inmiddels een beroep op alle kloosters gedaan.
Regiokring ‘s-Hertogenbosch – Wees welkom!
Actueel, Beweging17 maart 2022 – Bij de beweging van Barmhartigheid zijn verschillende regiokringen actief. De regiokring 's-Hertogenbosch nodigt belangstellenden uit zich aan te sluiten.
‘Nederland geeft thuis’ toont ongekende gastvrijheid
Actueel, Vluchtelingen16 maart 2022 – Nederlandse gezinnen, stellen en singles, maar ook kerken, stellen hun harten en huizen open om mensen zonder thuis, van waar ook ter wereld, op te vangen. Het tv-programma 'Nederland geeft thuis' laat vanaf vandaag elke werkdag zien hoe het daarmee gaat.
Onderwijs is contactsport
Actueel, Boeken, Recensie15 maart 2022 – De Thuiszittersklas is een meeslepend boek over de systeemfranjes en menselijke marges van het middelbaar onderwijs. Ik heb het gelezen met een mengeling van bewondering, ongeloof, schaamte en jaloezie. En vooral ook verbazing over die wonderlijke wereld van de thuiszitters en de mensen die zich voor hen inspannen, zoals hun strijdlustige, wanhopige of apathische ouders en een handjevol moedige professionals.
Raad van Kerken roept kerken op vredestichters te zijn
Actueel14 maart 2022 – De Raad van Kerken in Nederland roept alle kerken, wereldwijd en ook in Rusland, op om zich uit te spreken tegen de oorlog in Oekraïne. "Ook vragen wij iedereen van goede wil zich voor de vrede én voor de slachtoffers en de vluchtelingen in te zetten."
‘Open de kloosters voor vluchtelingen’
Actueel, Vluchtelingen14 maart 2022 – De bisschoppen moeten kloosters aanmoedigen hun deuren te openen voor vluchtelingen. "Een mooie vorm van barmhartigheid." Een oud-secretaris van het RK Kerkgenootschap vindt dat de bisschoppen in Nederland meer moeten doen rond de Oekraïne-oorlog en schreef de bisschoppenconferentie een brief.
‘We verspillen onze energie aan een broedermoord tussen christenen’
Actueel13 maart 2022 – Hilde Kieboom, voorzitter van Sant'Egidio in de lage landen, wil rond de oorlog in Oekraïne geen partij kiezen. 'Vrede is alleen te bereiken door dialoog en dat vraagt dat je de ander echt leert verstaan. Ons hart bloedt voor Oekraïne, maar ons hart bloedt ook voor de Russische moeders die hun zoon verliezen in de strijd.'
Pas op voor ‘doomscrollen’
Actueel11 maart 2022 – Laat niet alle oorlogsberichten binnenkomen, waarschuwt pedagoog Philippe Noens in een opiniebijdrage in Trouw. "Zeker niet bij kinderen." "We swipen ons verder de onzekerheid in, terwijl we juist naar meer controle en betekenis hunkeren."
‘Dialoog is de enige uitweg’
Actueel9 maart 2022 – Komt er een dialoog tussen Rusland en Oekraïne? De Oekraïense president Zelensky is ertoe bereid. Maar hij wil zeker niet capituleren en vraagt ook veiligheidsgaranties.
Steeds vaker wordt ervoor gepleit "dat onderhandelingen – en gezond verstand – de overhand krijgen".
‘Waarom is er voor Oekraïense vluchtelingen wel plek?’
Actueel, Barmhartigheid, Vluchtelingen4 maart 2022 – Het dagblad Trouw staat stil bij het verschil in opvangbereidheid ten opzichte van vluchtelingen uit Oekraïne en van asielzoekers uit andere landen. 'Waarom is er voor Oekraïense vluchtelingen wel plek?'
‘De mens is selectief in zijn meeleven met anderen’
Actueel, Barmhartigheid, Vluchtelingen2 maart 2022 – "Je hoort zeggen dat het collectieve meeleven met Oekraïne discutabel is, omdat Nederlanders niet zo bewogen zijn met Jemen of Syrië." Maar daar hoef je je niet voor te schamen, schrijft Reina Wiskerke, columnist van het Nederlands Dagblad.
Vluchtelingen en barmhartigheid
Actueel, Barmhartigheid, Vluchtelingen28 februari 2022 – De UNHCR, 'The UN Refugee Agency', heeft in drie dagen tijd twee boodschappen afgegeven over Europa en vluchtelingen. De eerste was een zeer kritische over het Europese geweld tegen vluchtelingen aan de Europese buitengrenzen. De tweede over de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Je zou bij die tweede een compliment verwachten voor de grote gastvrijheid, maar dat kon er kennelijk bij de UNHCR niet af.
‘Dankbaarheid kan je geluk vergroten’
Actueel, Barmhartigheid25 februari 2022 – Het onderwerp 'dankbaarheid' krijgt opeens veel aandacht. De Volkskrant: "Want dagelijks stilstaan bij waar je dankbaar voor bent kan je geluk aanzienlijk vergroten." Je kunt een 'dankboek' maken, er is een 'dankbaarheidsapp' en natuurlijk een podcast. Hoezo?
Carola Schouten: ‘Onze wet kent een boete op compassie’
Actueel, Armoede, Barmhartigheid24 februari 2022 – Carola Schouten (ChristenUnie) is de eerste minister voor armoedebeleid, participatie en pensioenen. Het dagblad Trouw interviewde haar over armoede. "Dat er in Nederland mensen zijn die in armoede leven is natuurlijk niet iets om trots op te zijn. Maar het is de realiteit en daar moeten we iets mee. Ik ben opgevoed met de gedachte dat aan de zijlijn blijven staan niets oplost."
Helpende handen gezocht
Beweging24 februari 2022 – Het gaat goed met de Beweging van Barmhartigheid en het ritselt van veel spannende plannen. Voor al die plannen hebben we extra hulp nodig. We zoeken dus vrijwilligers die mee willen helpen. Leuk werk in een inspirerende club. De plannen zijn zo gevarieerd dat er vast wel iets bij zit dat jou aanspreekt.
Kijken met compassie
Actueel, Boeken, Recensie23 februari 2022 – Afgelopen jaar verscheen het kleine, mooie boekje Eyes of Compassion, dat waarschijnlijk aan de aandacht van het Nederlandse publiek is ontsnapt. Maar het verdient absoluut om gelezen, gedeeld en besproken te worden, om verschillende redenen.
Beweging van Barmhartigheid op tv
Beweging23 februari 2022 – Deze maand was de Beweging van Barmhartigheid een paar keer kort op tv, via de ondernemerszender RTLZ. Het onderwerp: de 'nieuwe economie'. De vraag aan de Beweging van Barmhartigheid was: "Hoe kun je in deze crisistijd je medemens en de aarde centraal zetten?"
‘Geef ruimte aan barmhartigheid. Zet niet het systeem, maar de mens centraal’
Actueel, Barmhartigheid23 februari 2022 – Een brede coalitie in de Tweede Kamer wil dat de overheid zich barmhartiger opstelt tegenover mensen met een uitkering. Er moet meer ruimte zijn voor 'maatwerk' als er iets fout gegaan is. Het initiatiefwetsvoorstel daartoe is o.a. een reactie op de grote boete die een vrouw met een uitkering van de gemeente Wijdemeren kreeg omdat ze niet had opgegeven dat ze regelmatig een tas boodschappen van haar moeder kreeg.
‘Economie moet ruimte maken voor barmhartigheid’
Actueel, Barmhartigheid27 januari 2022 – "Laten we bij onszelf een beetje barmhartigheid kweken, en steun geven aan mensen die dat kunnen gebruiken." Een mooi appèl, maar het wordt pas echt bijzonder als je weet dat het van een econoom komt. Daniel Mügge, hoogleraar aan de UvA, heeft een omvangrijke studie opgezet rond de vraag wat echte welvaart is.
Verhuis mee naar ons nieuwe Twitter-account
Actueel, Beweging26 januari 2022 – Dat was pech: ons Twitter-account werd ontoegankelijk. En zat niets anders op: verhuizen naar een nieuw account: @barmhartigheid_
We vragen onze volgers mee te verhuizen, want het oude account wordt opgeheven.
125 Duitse katholieke pastores riskeren ontslag met coming-out op tv
Actueel25 januari 2022 – Gisteravond kwamen op de Duitse tv 125 katholieke pastores 'uit de kast'. Met de documentaire 'Wie Gott uns schuf' (‘Zoals God ons schiep’) zetten zij zich af tegen de houding van de RK Kerk tegenover homoseksualiteit. Met de actie riskeren zij hun ontslag.
Het laatste boek van Wim Verschuren
Beweging, Boeken, Recensie25 januari 2022 – Het is nu ongeveer vijf jaar geleden dat Wim Verschuren zijn boek Barmhartige Liefde (2017) uitbracht. Het Jaar van Barmhartigheid was juist afgelopen, maar het thema barmhartigheid bleef de geesten natuurlijk bezighouden. Wims boek, aanvankelijk in een interne uitgave verschenen voor een kring van fraters, zusters en vrienden, ging van hand tot hand. Het werd een hebbedingetje en al snel moest de auteur het omwerken tot een publieksuitgave, die de titel 'Liefhebben in het dagelijks leven' kreeg en het landelijk lezerspubliek bereikte.