Bevlogen pleidooi voor een menselijker, rechtvaardiger en duurzamere wereld
Actueel, Boeken, Klimaat, Recensie6 oktober 2023 – Om de vele crises waarmee we vandaag de dag geconfronteerd worden het hoofd te kunnen bieden, moeten we nú radicaal investeren in de toekomst. In zijn nieuwste boek ‘De perfecte storm’ gaat hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans op zoek naar een nieuwe balans.
Een krui-tocht, over Aarde
Actueel, Klimaat28 april 2023 – Recent verscheen het boek ‘Een krui-tocht, voor Aarde’ van dichter Jan Kleefstra. Op poëtische wijze doet Kleefstra daarin verslag van de 45 dagen durende pelgrimstocht van Henry Mentink, die met een kruiwagen vol aarde naar Parijs liep.
Karen Armstrong: ‘We moeten echt iets doen, willen we een ramp voorkomen’
Actueel, Klimaat24 juni 2022 – Karen Armstrong schreef uit bezorgdheid het boek 'De heilige natuur' over onze omgang met de natuur. "We moeten proberen te herstellen wat we hebben gedaan."
Marjoleine de Vos van de NRC interviewde haar daarover.
Kerken willen helpen bij het klimaatdebat
Actueel, Klimaat24 juni 2022 – Negentien kerkgenootschappen willen helpen bevorderen dat het publieke debat over klimaatverandering de goede kant opgaat. Ze hebben daartoe een nota geschreven: ‘Naar een duurzame toekomst’. En al eerder schreven ze de brochure 'Van God is de aarde’. "Anders dan nog steeds wel wordt gedacht gaat duurzaamheid niet alleen over natuur en milieu."
Interreligieuze klimaatbijeenkomst in Rotterdam
Actueel, Klimaat17 juni 2022 – Voorafgaand aan de landelijke klimaatdemonstratie op zondag 19 juni in Rotterdam, organiseert de Interreligieuze Klimaat & Geloofgroep een bijeenkomst in de Laurenskerk aan het Grotekerkplein voor mensen vanuit alle levensbeschouwingen en religies, die aan de demonstratie gaan deelnemen.
‘Moeten we de politici niet gaan helpen bij belangrijke besluiten?’
Actueel, Boeken, Klimaat8 juni 2022 – Op woensdag 29 juni geeft Eva Rovers in Den Haag een 'theatercollege' over burgerberaden. Ze vertelt en discussieert dan over haar boek/pamflet 'Nu is het aan ons'. "Kunnen we de politiek wel aan politici overlaten? Zouden wij als burgers hen niet moeten helpen bij het oplossen van grote maatschappelijke problemen, zoals de klimaatcrisis of kansenongelijkheid?"
‘Groene Nobelprijs’ voor Marjan Minnesma
Actueel, Klimaat26 mei 20223 – Marjan Minnesma krijgt volgende week woensdag een belangrijke internationale prijs voor haar niet aflatende inspanningen om het klimaat te redden. De Goldman Environmental Prize wordt ieder jaar aan één winnaar per continent uitgereikt.
Marjan Minnesma spande, met Urgenda, de rechtszaak tegen de overheid aan die de overheid dwong meer werk te maken van de klimaatdoelen.
Paul van Tongeren: ‘In een crisis heb je niets aan optimisme’
Actueel, Klimaat25 april 2022 – Het dagblad Trouw interviewt Paul van Tongeren, de Denker des Vaderlands, over crises en de rol van optimisme. "In een crisis heb je niets aan optimisme", zegt hij heel stellig. "Optimisme miskent de ernst van de situatie. Wie de crisis onder ogen ziet, heeft hoop en geduld nodig. Hoop is heel iets anders dan optimisme."
Nynke Laverman: een excuusbrief aan volgende generaties
Actueel, Klimaat24 april 2022 – De zangeres Nynke Laverman heeft een gezongen excuusbrief aan volgende generaties geschreven, omdat we nu niet genoeg doen om de aarde te redden. "We vragen vergeving voor het feit dat we jullie een hel in hebben gestuurd."
‘Klimaatcrisis is ook een morele catastrofe’
Actueel, Klimaat7 januari 2022 – De opwarming wordt meestal omschreven als een ecologische crisis. Maar er is ook een andere manier om naar klimaatverandering te kijken: als een morele catastrofe. De Amerikaanse klimaatjournalist David Wallace-Wells beschrijft die morele catastrofe in een uitvoerige bijdrage in De Groene Amsterdammer.
‘Klimaatpessimisme vraagt juist compassie’
Actueel, Compassie, Klimaat14 december 2021 – De Amerikaanse auteur Roy Scranton is een overtuigde klimaatpessimist. Er is volgens hem geen redden meer aan. Maar juist daarom is hij er evenzeer van overtuigd dat we ons moeten bekwamen in compassie. De Groene Amsterdammer interviewde hem.
‘Uiteindelijk draait alles om genegenheid’
Actueel, Compassie, Klimaat, Voedsel26 november 2021 – Het nieuwe nummer van De Groene Amsterdammer heeft een verhaal over een bijzondere Amerikaanse boer en schrijver: Wendell Berry. De Groene noemt hem het ecologisch geweten van Amerika. "Volgens hem draait een gezonde, duurzame economie uiteindelijk om zorg, aandacht, genegenheid."
Nederlandse kerken: ‘Overheid zet je maximaal in voor het tegengaan van klimaatverandering’
Actueel, Klimaat, Milieu14 november 2021 – “Nu de COP26 afgerond is, willen we als vertegenwoordigers van de Rooms-Katholieke Kerk Nederland en de Protestantse Kerk in Nederland de Nederlandse overheid aanmoedigen zich ambitieus te verhouden tot de gemaakte afspraken, en te doen wat in haar macht ligt om de opwarming van de aarde zo veel mogelijk te beperken.”
VN-klimaatconferentie Glasgow begonnen. We duimen.
Actueel, Klimaat, Milieu31 oktober 2021 – De VN-klimaatconferentie in Glasgow is vandaag officieel begonnen. De wereldleiders arriveren morgen en overmorgen. 'COP 26' duurt tot en met 12 november. De inzet is de opwarming van de aarde tot 1,5 graad te beperken en de rekening van alle maatregelen eerlijk te verdelen. We duimen voor een goede afloop.
Inspiratiemiddag – Grootouders voor het Klimaat
Agenda archief, Klimaat1 OKTOBER 2021 – 'Grootouders voor het klimaat' organiseert in Amsterdam een 'inspiratiemiddag' "om ons hoop, inspiratie en energie te geven om door te gaan".
Natuurcrisis: Greenpeace dreigt met proces tegen de Staat
Actueel, Klimaat, Milieu14 september 2021 – Greenpeace-actievoerders zijn vanmorgen van het dak van de nieuwe Twee Kamer gehaald. Het was een actie uit bezorgdheid over de 'natuurcrisis'. "De politiek moet nu de natuurcrisis aanpakken." Wanneer de politiek daar nu niet serieus werk van maakt, zal Greenpeace een proces tegen de Staat beginnen om dat via de rechter af te dwingen.
Amsterdam gaat experimenteren met een burgerberaad
Actueel, Klimaat, Politiek9 september 2021 – Een willekeurige steekproef van honderd Amsterdammers gaat een burgerberaad vormen. Na een cursus gaan ze extra maatregelen bedenken om de CO2-uitstoot terug te dringen. Het experiment sluit perfect aan bij een voorstel van de Beweging van Barmhartigheid.
Gezamenlijke boodschap van kerkleiders: ‘We moeten anders leven’
Actueel, Klimaat, Milieu8 september 2021 – De leiders van de rooms-katholieke kerk, de oosters-orthodoxe kerk en de anglicaanse gemeenschap hebben zich, voor het eerst in de geschiedenis, gezamenlijk tot de wereld gericht. Ze maken zich grote zorgen over "de ongekende dreiging van klimaatverandering". "We roepen iedereen op, ongeacht zijn geloof of wereldbeeld, om te proberen te luisteren naar de roep van de aarde. (...) We moeten anders leven; we moeten nu voor het leven kiezen."
Kerken maken zich sterk voor een wet tegen Ecocide
Actueel, Klimaat, Milieu8 september 2021 – 'Faith for Ecocide Law' is een internationale, interreligieuze coalitie die wil dat ecocide wettelijk een misdaad wordt. Donderdag 16 september gaat het initiatief van start met een online conferentie (in twee rondes).
‘Het klimaatrapport geeft de kerk veel huiswerk’
Actueel, Klimaat20 augustus 2021 – Het sombere IPCC-rapport dat vorige week verscheen moet ook de kerken aan het werk zetten. Aldus een oproep op de opiniepagina van het Nederlands Dagblad. "Hoe zouden gelovigen in het dagelijks verkeer met de Schepper kunnen voorbijgaan aan de teloorgang van zijn schepping?"
Wereldraad van Kerken over klimaatrapport: ‘Nu wereldwijde actie’
Actueel, Klimaat11 augustus 2021 – Het rapport van het 'Intergouvernementeel Panel voor klimaatverandering' van de Verenigde Naties (IPCC), dat maandag werd gepubliceerd, is volgens de Wereldraad van Kerken een alarmsignaal voor iedereen. “De tekenen des tijds zijn nog nooit zo duidelijk geweest."
‘Green Deal is voorstel om vrolijk van te worden’
Actueel, Klimaat19 juli 2021 – Op de economiepagina's van De Volkskrant dit weekend een inspirerend commentaar op de milieu- en klimaatplannen van de Europese Commissie. Het commentaar is van Frank Kalshoven, directeur van de Argumentenfabriek.
Klimaatpelgrims – Loop een stuk mee in oktober!
Actueel, Klimaat19 juli 2021 - In oktober trekt de klimaatpelgrimstocht door Nederland, onderweg naar Glasgow, naar de 26ste Wereldklimaatconferentie. Loop een stuk mee!
‘Paus gaat naar klimaattop in Glasgow’
Actueel, Klimaat15 juli 2021 – De Schotse bisschoppen weten het zeker: de paus Franciscus gaat naar de mondiale klimaattop in Glasgow, begin november. De paus laat het zelf nog open, maar de woordvoerder van de Schotse bisschoppen is stellig: hij gaat.
Toekomstbestendig? We kunnen het leren van de natuur!
Actueel, Klimaat9 juli 2021 – Is een goede leider een dominant mannetje op de apenrots? Is een bedrijf succesvol als het concurrenten afmaakt? Welnee. De natuur pakt het heel anders aan en overleeft al miljarden jaren.
Grootouders voor het Klimaat: ‘Overheid moet veel actiever worden’
Actueel, Klimaat, Politiek29 juni 2021 – 'Grootouders voor het Klimaat' willen dat de overheid veel actiever wordt tegen klimaatverandering. Ze willen ook een aanpassing van de Grondwet zodat de overheid daartoe verplicht wordt.
Wereldreligies in Vaticaan bijeen om regeringsleiders aan te spreken op klimaatbeleid
Actueel, Klimaat27 juni 2021 – Op 4 oktober zullen leiders van wereldreligies bijeenkomen in het Vaticaan om samen een verklaring op te stellen voor de regeringsleiders die in november een nieuwe VN-klimaattop houden in Glasgow.
Oproep aan jongeren
Actueel, Klimaat6 mei 2021 – Het journalistieke platform De Correspondent wil jongeren mobiliseren rond de klimaatopwarming. Jongeren zouden hun ouders moeten confronteren met de gevolgen van de klimaatproblemen.
Alex Brenninkmeijer: ‘Stel burgerforum in over klimaatbeleid’
Actueel, Klimaat, Politiek23 maart 2021 – Burgers moeten meer betrokken worden bij het klimaatbeleid en dat kan het goed door een 'burgerforum' in te stellen, aldus de Commissie-Brenninkmeijer.