NIJMEGEN, STAD VAN COMPASSIE
Winnaars Compassiepluim 2024 en installatie nieuwe Nijmeegse Vredesambassadeur
16 september 2024 – Bij de opening van de Vredesweek 2024 heeft burgemeester Bruls de ‘Compassiepluim’ uitgereikt. De compassiepluim van Nijmegen, Stad van compassie is bestemd voor een persoon, een organisatie of voor een activiteit die ‘harten verwarmt, mensen verbindt en welzijn bevordert’.
Na de officiële opening volgt een gesprek met burgemeester Bruls, Brigitte Theeuwen, de huidige drager van de Compassiepluim, en Vredesambassadeur Conrad Savy. Hierna volgt de uitreiking van de Compassiepluim 2024.
Allereerst is er een eervolle vermelding voor Moniek van Daal, oprichter van Club Goud, vanwege haar ongeëvenaarde inzet om ouderen met kunst, cultuur en vrijwilligerswerk verbonden te houden met de maatschappij.
Samen bouwen aan een gemeenschap
De Compassiepluim 2024 gaat naar de wooncorporaties Talis, Portaal SSHN en Woonwaarts voor het project Heem, vertegenwoordigd in de persoon van Dorothee Janssen.
Heem is het centrale gebouw van NDW21, een tijdelijke woonlocatie voor een periode van 20 jaar, en een plek waar bewoners elkaar ontmoeten, activiteiten ontwikkelen en samen bouwen aan een gemeenschap.
Een wijk waar iedereen welkom is
NDW21 (Nieuwe Dukenburgseweg 21) is een tijdelijke woonlocatie voor een periode van 20 jaar. Er wonen veel verschillende bewoners: starters, studenten en nieuwkomers in Nederland die hun status hebben gekregen. De ontwikkelaars van het project willen van NDW21 een stadsbuurt maken waar je kunt wonen, ondernemen en ontmoeten. Een wijk waar iedereen welkom is en mensen oog hebben voor elkaar.
Moniek van Daal, oprichter Club Goud, Dorothee Janssen, project Heem, voormalig vredesambassadeur Conrad Savy en burgemeester Bruls.
Installatie nieuwe Nijmeegse Vredesambassadeur
Tweede hoogtepunt van de middag is de installatie van de nieuwe Vredesambassadeur. Nadine Robertus neemt het stokje over van Conrad Savy. Met haar stichting Ayera, Awe i Manan zet zij zich al vele jaren in om op een positieve manier stil te staan bij het slavernijverleden van Nederland.
‘We hebben het vaak somber over de druppel op een gloeiende plaat, maar alle druppels samen vormen een oceaan. Wees die druppel’. Nadine Robertus, Vredesambassadeur Nijmegen
Nadine Robertus zoekt en vindt verschillende manieren om als witte en zwarte mensen met elkaar in gesprek te gaan, niet verwijtend, wel erkennend en nog steeds verder ontdekkend van alles dat speelde in de tijd van onze voorouders, met respect naar allen. Robertus kijkt vooruit naar een gezamenlijke, vreedzame toekomst.
Na haar installatie hield Nadine een indrukwekkende toespraak, recht uit haar hart. “We hebben het vaak somber over de druppel op een gloeiende plaat, maar alle druppels samen vormen een oceaan. Wees die druppel”, riep zij allen op.
Burgemeester Bruls, Nadine Robertus, Conrad Savy
Over Nadine van Maasakker-Robertus
Nadine is op Curaçao geboren en inmiddels meer dan 30 jaar woonachtig in Nederland. Zij is oprichtster en voorzitter van Stichting Ayera Awe i Mañan (saam.live) wat in het Papiamentu betekent ‘Gisteren, Vandaag en Morgen.’ Naast diverse initiatieven en activiteiten die ze vanuit de stichting ontplooit met als doel het stimuleren van de verbinding met jezelf (eigen bewustwording) en de verbinding met een ander (meer weten over een ander).
Daarnaast is ze schrijfster van een drietal kinderboeken, zingt ze, schrijft ze gedichten en treedt ze onder meer ook op als Spoken Word Artist. Volgend jaar debuteert ze met haar tweetalig gedichtenbundel ‘Un gota – Eén druppel’ .
Foto bovenaan: Winnaars Compassiepluim 2024
©Logo Nijmegen, Stad van Compassie
Bronnen: nijmegen.amnesty.nl – Nadine van Maasakker en www.brugnijmegen.nl
Meer informatie
Reageren?
Ongepaste reacties worden verwijderd(E-mail adres wordt niet gepubliceerd)